Красив и опасен – вулканът Майон

Запознайте се с един от най-красивите, но активни вулкани
19 ное 2014 08:28, Мария Дуковска
1
Красив и опасен – вулканът Майон
Снимка: Flickr

По света има милиони забележителности, които трябва да се видят. За съжаление, дори цял един живот не би стигнал и на най-големия ентусиаст да разгледа всяко кътче от нашата прекрасна планета.

Сгради с уникална архитектура и историческа стойност, разкопки от древни градове и цивилизации или пък пленителни природни красоти – това са част от нещата, които привличат хората, когато посещават нова държава.

Колко от вас обаче биха заминали за някое далечно място, за да се насладят на някой величествен вулкан? И преди да отхвърлите тази възможност, помислете не просто за вулкан, а за вулкана с перфектния конус.

Това е Майон – една от основните забележителности, с които Филипините впечатляват своите гости от близки и далечни страни. Той е активен стратовулкан, разположен на остров Лусон и е известен най-вече с почти съвършената си форма на конус.

Идеалната симетрия на Майон е дело на природата и основно на потоците лава от последните му изригвания в комбинация с ерозията.

Всъщност този вулкан е най-активният във Филипините, тъй като за последните 400 години е изригвал 49 пъти.
Въпреки това той успява да запази своята перфектна форма, с която се отличава от останалите вулкани. Интересна подробност е, че географски Майон се споделя от осем градa и общини, чиито територии се срещат на върха на конуса.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте уникалната филипинска забележителност – вулканът Майон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: вулканМайон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари