Селото, което пази обичаите на Персия

Древното селище Абианех се намира в Иран
25 ное 2014 20:23, Мария Дуковска
9
Селото, което пази обичаите на Персия
Снимка: flickr.com

Историческото селище Абианех съществува още от 7-и век, когато арабите нахлуват в Персия. Тогава местните хора избягали от окупаторите в околните планини и пустини, най-вече за да се спасят от насилственото помохамеданчване.

Днес в дългата и тясна долина в планината Каркас, северно от Исфахан, са запазени няколко села, които все още пазят традициите на зороастрийците (древно религиозно малцинство, което съществува от 6-ти век пр.н.е.).
Едно от тях е Абианех. Селото се намира в подножието на Каркас, на 70 км югоизточно от Кашан в провинция Исфахан в Иран.

Древното селище е изградено от тесни, наклонени пътища и рушащи се кирпичени къщи с решетъчни прозорци и нестабилни дървени тераси.

Селото е с източно изложение, за да може слънцето да го огрява максимално, тъй като климатът тук е сравнително суров - през зимата има бури и минусови температури, а летата са хладни.

През лятото селото е оживено от туристи и местни жители, които се завръщат тук от градовете, за да прекарат лятната си отпуска. През последните години постоянното население на Абианех се е стопило до по-малко от 250 души, предимно възрастни хора.

Изолацията на селото обаче помага за запазването на културата и традициите на неговите основатели. Много от възрастните жители говорят персийски, който иначе е изчезнал още преди няколко века.

Местното облекло също е наследство от древните времена - жените носят традиционна носия от бял дълъг шал с цветни флорални мотиви, цветни рокли и потури, които са се носели преди много столетия. Най-впечатляващата сграда в селището е джамията от 11-ти век, направена от орехово дърво михраб. В района има и три крепости.

Вижте снимки на селото в галерията на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: екскурзияИранПерсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
при комонизъма е така!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демек ги караш да станат пед...си. Те на такива там им слагат примката.
6
1
 
13
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Персите са хубав народ, щом са помохамеданчени насила, да хвърлят Корана и да четат Капитала, лично ще им го обясня! Представете си- Марксистка Република Иран! Обонго няма да издържи на шока.
5
3
 
4
 
! Отговори
Лебовски преди 9 години
В Иран живят хиляди зороастрийци, но заради странните си обичаи (например изгаряне на труповете на мъртвите), останалите иранци са ги изолирали извън градовете. Иначе съм бил в това село, не е кой знае какво.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очевидно не са успели да се спасят от помохамеданчване. Няма и как да е иначе. При исляма или слагаш чалмата, или сваляш главата.
3
0
 
17
 
! Отговори
Кейн преди 9 години
Е нали уж са зороастрийци бе,поклонници на вечния огън и Ахурамазда,каква джамия от 11 век
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фарси е диалект на персийския език който е официален в Иран в Авганистан и Таджикистан има други диалекти на персийския..
1
0
 
25
 
! Отговори
вера преди 9 години
Ей сега е момента да стана за смях ама доста неща не разбрах.Ще се поровя да питам чичко Гугъл, но все пак да споделя, за да стане дискусия, защото темата е интересна.В Иран говорят на фарси. Това им е езика, а не както често съм чувала хора да казват - на ирански, какъвто език всъщност не съществува. Та винаги съм мислила, че фарси е персийски език. И като са избягали от помохамеданчване, какви джамии, какви потури...Интересно е.Направете една по-обширна статия, малко встрани от политика