Какво не знаете за Южна Африка – част първа

Изумителни факти за най-далечната африканска страна
7 дек 2014 19:44, Мария Дуковска
15
Какво не знаете за Южна Африка  – част първа
Снимка: Chris Hills

Южна Африка е може би единствената държава на африканския континент, която носи в себе си толкова много от западната култура, но същевременно е запазила и от традиционния начин на живот в тази част на света.
Както става ясно от името ѝ, страната се намира в южната част на африканския континент и граничи с Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик и Свазиленд.

Освен това Южна Африка е една от държавите с най-голямо етническо разнообразие в Черния континент, както наричат още Африка. Страната има богати минерални ресурси, най-добре развитата икономика в африканския континент и сравнително силни световни позиции.

Ето и други интересни факти за Южна Африка:
1. Някои хора смятат, че столицата на страната е Кейптаун или Йоханесбург. Това обаче е подвеждащо, тъй като столицата на Южна Африка е Претория – град, разположен на 150 километра от Йоханесбург и третият по големина в страната.

2. В провинцията Лимпопо в Южна Африка се намира Big Baobab Pub – бар, който е разположен в огромен баобаб на възраст 6000 години! Заведението може да приема само до 15 души наведнъж. Баобабите в Африка са използвани още като затвори, храмове, мавзолеи, автобусни спирки и обществени тоалетни.

3. Най-големият диамант с тегло 621.35 грама е открит в Южна Африка през 1905 година. Правителството решило да даде откритието си на крал Едуард VII. Доставянето на бижуто обаче изисквало добро планиране и подсигуряване на безопасност. Ето защо на хората се казало, че диамантът се праща с добре охраняем кораб, а всъщност истинското бижу било изпратено до краля с обикновен колет.

4. В Южна Африка има голям брой невероятни национални паркове. Сред най-популярните туристически атракции на африканския континент като цяло е Националният парк Крюгер. Той е един от най-красивите природни резервати в света. Освен това в него има създадени идеални условия за живот на животни като слонове, жирафи, носорози, маймуни, зебри, гепарди, хипопотами, газели, лъвове и африканските диви кучета.

5. В страната има много места, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Някои от тях са: Парк Сейнт Лусия (от 1999 година насам), Островът Робен (от 1999 година насам), защитените територии в региона Кабо Флорални (от 2004 година насам).

Останалите любопитни факти прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
хубаво, ама.... преди 9 години
хубавото беще докато не "лопна мандЕлата"
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте африканцитеВ гугъл ърт отворете адрес4 Tudhope Ave, JohannesburgОбикновен жилищен квартал в Африка На street view се разходете по улицата, се едно е БГРазходете се на съседната пресечка34 Olivia Rd, Johannesburgкарат коли кат вас, вижте белия блокАпартамент в него струва 35к евро. А наема е 400 лв. (R 2758 африкански ранда), вижте обявата пишете в гугал0.5 Bedroom Apartment Berea R 2 758Кажете сега вие къде живеете? Същите цени, същите наеми, карате същите "каляски", същото гето?
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И още малко факти:- хората избягват да ходят пеш по улицата;- нощем с кола не спират на червено, минават кръстовището и се оглеждат;- карат колите ВИНАГИ със заключени врати;- нощем не излизаш;- къщите са заоградени с 3 метра дувар, а над него и електрическа ограда;- такси не се спира на улицата, винаги се вика по телефона.И всичко това заради един факт, който е над останалите: престъпността там е в ужасяващи размери.
6
0
 
15
 
! Отговори
Trick преди 9 години
Информацията отностно столицата на Южна Африка не е вярна. Държавата има три столица: Претория е административната столица, Кейптаун е законодателната, а Блумфонтейн е съденбната.
5
1
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Да ви имам "изумителните" факти - диаманти и баобаби-тоалетни...
4
1
 
30
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
По апартейда не беше толкова лошо. Сега е лошо. Апартейд срещу белите.- B.E.E. black economic empowerment. Защитаващ черните. В момента голяма престьпност.Хубавато беше преди.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
там няма ***
2
12
 
31
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Факт 6: Това все още е най-расистката държава в света - т.е расизъм на черни срещу бели.Факт 7: Доста от чернокожите са болни от СПИНФакт 8: Престъпността е огромна, както и изнасилваниятаФакт 9: Световното в ЮАР беше най-скапаното , като за това допринесоха вувузелите и пластмасовото недоразумение ДжабуланиФакт 10: Нелсън Мандела е масон и психопат
1
3
 
32
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
А знаем,знаем нещо за Южна Африка.Там забягнаха доста наши незаконно забогатели мутри,включително и...банкери и си живеят царски.Ако отиде да ги...търси Цацарофф,да фнимава да не го...схрускат лъвовете.