Най-голямото коледно дърво в света

Намира се в град Губио, Италия
25 дек 2014 23:00, Мария Дуковска
7
Най-голямото коледно дърво в света
Снимка: grandstroy.blogspot.com

Коледното дърво е един от основните символи на Коледа. Ето защо през месец декември във всеки дом се украсява елха. Тя може да бъде много различна – изкуствена, голяма, малка, истинско дръвче, с изчистен дизайн или с традиционна украса.

Ако се питате къде се намира най-голямото коледно дърво в света, то радва жителите и гостите на малкия средновековен град Губио в централна Италия. Всяка година преди Коледа върху склоновете на планината Инджино светва огромна елха.

Всъщност коледното дърво не е точно дърво, а светлинна инсталация под формата на елха. Тя се издига на 650 метра нагоре по склона и е съставена от почти хиляда многоцветни светлини и около 10 километра окабеляване.

Блестящата звезда на върха на елхата обхваща площ от над 1000 квадратни километра и се състои от 250 лампички. През 1991 година италианското коледно дърво в Губио е вписано в книгата на Гинес като „най-голямата коледна елха“.

Традицията започва през 1981 година, когато местните хора решили да празнуват Коледа по различен начин. Именно тогава светва и първото дърво. Оттогава всяка година италианската елха свети от 7-ми декември в продължение на един месец.

През 2011 година самият Папа Бенедикт XVI запалил светлините на най-голямото коледно дърво в света. Той обаче не присъствал в малкия град, а само използвал своя компютър във Ватикана. От 2010 година насам осветлението, необходимо за елхата, се осигурява от слънчеви клетки.

А сега посетете галерията на Tialoto.bg и разгледайте коледното дърво в Губио, което наистина впечатлява със своите размери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: украсаелхаколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
14
 
! Отговори
Ястреб Великолепний преди 9 години
А най голямата дупка е турската дупка
5
0
 
17
 
! Отговори
Христо преди 9 години
не 1000 кв. километра, а вероятно МЕТРА!!!???
4
0
 
23
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
НЕ Е ВЯРНО,всичко НАЙ се намира или в македония или в турция
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Блестящата звезда на върха на елхата обхваща площ от над 1000 квадратни километраЯ пак?
2
1
 
27
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Неможе да бъде в Италия, да нямате грешка, трябва да е в Македония.
1
1
 
22
 
! Отговори
Италиано веро преди 9 години
Правят хората,имат желание,усет,умеят рационално да ползват парите на общината.А не като във Видин например.Сложили една изстрадала елха,буквално нахвърляни лампички и гирлянди,десетина светещи звезди ( добре,че са те по центъра,че по-голямата част е без улично ), три силуета на елени,които в уникалния смог от мъгла и сажди едва се виждат.Е то не може 100 000 за джип на вече сваления кмет и нова украса.