Любопитни факти за Ямайка

Какво не знаете за тази карибска държава
13 яну 2015 07:26, Теодора Драгоева
20
Любопитни факти за Ямайка
Снимка: Dave G; Loren Sztajer

И докато при нас в България температурите се понижават, в други части на света хората се радват на постоянни слънчеви лъчи. Като в Ямайка, например.

Вероятно, чувайки името на тази страна, първите асоциации, които изскачат в ума ви са: море, плаж, слънце, цветове, реге и Боб Марли. Ямайка обаче е нещо повече от това.

И докато все още не сте имали късмета да посетите тази далечна държава, може да се запознаете с някои интересни факти за нея, които със сигурност ще ви заинтригуват:

1. Ямайка е първата страна в западния свят, в която се построява железница. 18 години по-късно завършва строителството на железопътната линия в Обединеното кралство.

2. Столицата, най-големият град и най-голямото пристанище в страната, е град Кингстън. В столицата живеят повече от 580 000 души. Градът е основан още през 1693 година. В най-бедните райони на столицата всъщност се заражда стилът реге.

3. Ямайка е първата независима англоговоряща страна в Карибския басейн.

4. Тя е и първата страна в света, която въвежда икономически санкции срещу режима на апартейд в Южна Африка.

5. Манчестър Голф Клуб в Ямайка съществува още от 1868 година. Това е първият клуб за голф в Западното полукълбо.

6. Ямайците са религиозни хора, доказателство за което е фактът, че във всички държавни училища има задължителна сутрешна молитва.

7. Съществува така наречената „Ямайска ривиера“, която представлява ивица по протежението на брега на северното крайбрежие на острова. Ривиерата е обградена от синьо море и стръмни скали. Долината на папратите също е много прочута, като там растат повече от 200 разновидности на растението.


8. В Ямайка живее най-големият вид пеперуда в света – Giant Swallowtail.

9. Друг интересен факт е, че в страната има най-много църкви на квадратен километър в света. В цяла Ямайка има над 1600 църкви, като техният брой непрекъснато се увеличава.

10. Казват, че ямайските жени са едни от най-красивите в света.

11. Друго, което трябва да знаете за страната е, че тя е първият търговски производител на банани в Западното полукълбо.

12. По време на второто си пътешествие до Новия свят през 1494 година, Христофор Колумб вижда върха на Сините планини в Ямайка. Това е първата земя, която той открива по време на второто си пътешествие в търсене на Индия.

13. Повече от 60% от населението на страната работи в сектора на услугите.

14. В Ямайка се раждат повече близнаци, тризнаци и т. н., отколкото навсякъде другаде по света.

Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте част от магията на Ямайка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
jamaica man преди 9 години
Щяхме да ходим нов джамейка в последния момент избрахме доминикана....април сме там!!!а във варна няма да стъпя, баси и мизерията! Само backimans там...
18
0
 
5
 
! Отговори
Работеш с джамаец преди 9 години
18. Предложения какво трябва да направите, ако посетите тази островна страна:-Не излизайте извън "резервата" в който сте отседнали- джамайците обичат да колят за удоволствие- не предприемайте сами излети- може и да не се приберете-не носете злато по васСъветите на са от мен а от колега джамаец с когото работя
17
1
 
6
 
! Отговори
Боб Маалей преди 9 години
произнася се Маалей и вашето РРРРРР там го няма. за черните мацки немое ме стигнете никога.И си ходил в нЯмайка си курника :) дали съм бил там нямама как дапрецениш но завистта е голяма работа. Ако я няма тая завист Българите много далече ще стигем.И кво кат съм ходил да давам лабаво там а и не само там обиколили сме Бахамите и къдели не. МОга ходя това е.ПОжелавам ти и ти да ходиш а не само на Варна в *** вода дасе плацикаш а да видишкво е тва истинско и чисто море както е по карибите
16
3
 
2
 
! Отговори
Тревор преди 9 години
До варненецЗарежи го тоя балък.Жамейката!!Казва се Боб Марли,а не Маалей!Първо да се научи да им пише имената като хората пък после да обяснява дали е ходил там или не е!Само по нещата които прочетох по надолу се досетих,че нито е бил там,нито някога е спал с черна жена. пийс енд лав чиче
15
8
 
3
 
! Отговори
варненец преди 9 години
До Боб МаалейАи стига спами бе ! Да не си само ти виждал ямайка и ни сме попътували тъй лекинко така ,ама не тръбим с по 10 поста ...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ямайка има отбор по бобслей :)
13
0
 
3
 
! Отговори
Боб Маалей преди 9 години
ние никога не сме виждали там змии но нямат никакви отровни змии. имат някави други но са безопасни. както и паяците им не са отровни
12
0
 
4
 
! Отговори
Боб Маалей преди 9 години
там няма змий! имат уникален ром ммммм няма такъв другаде и готвят много много вкусно.
11
0
 
8
 
! Отговори
Факт 15 преди 9 години
На острова няма нито едно отровно животно!
10
0
 
3
 
! Отговори
Боб Маалей преди 9 години
И един от първите борци за Мира е Боб Маалей който популяризира идейте си с музиката стил реге.Да регето идва от там най-доброто реге е Джамейкан ... Боб Маалей умира от рак уж Каята пазела от рака ама мани той е пушел много трева и си личи по дрезгавият му глас ама музиката е уникална Добре че не пуша и не ме кефи тревата че много се затъпва.Начи кат се напушат там мани мани много гиудря тва в паметта и не случайно имат ниски интелктуални показатели така че който иска да е умен да не пуши трева
9
2
 
3
 
! Отговори
Боб Маалей преди 9 години
Мога да ви говоря до утре за Джамейка ама нямам толко време. Който може нека отиде ама да се пази да сте с гидове само и да не шавате сами че е много опасно там и ще ви отвлекат хора на някой от Доновете и ще искат откуп за вас. Режат пръсти и не им пука само кинтата ги движи. Там е невероятно красиво нямате си идея колко е уникална природата там какви цветя има и кристална морска вода за гмуркане е от най-добрите места в света, много хубаво ядене а Кая се пуши на свивки дебели като пури :)
8
2
 
9
 
! Отговори
Боб Маалей преди 9 години
Жените им са много много горещи и си падат по бели :) Българките като перформанс са на светлинни години от техните жени :) черни сладки като шоколад мммм нема кво да ви обснявам незнаето какво е и няма и да разберете щото повечето сте расисти в БГ и никога няма докоснете черна или Африканка! А ве готини хора са ама са горделиви и лесно обидчиви но са добри приятели и са много сърдечни все неща, който хората в БГ са загубили от години.цкъдето са Раста тревта е легална високо в планините
7
0
 
8
 
! Отговори
Боб Маалей преди 9 години
Температурата е 30градуса целогодишно а на водата сега Януари пада до 28 :) и това е най-студеното. Януари излизат 7 вида акули, които се срещат там понякога идват и до брега а лятото има само един вид акула и много рядко идва до брега и няма инциденти. По принцип е скъпо е много опасно за почивка но ние сме там при приятели. Както казват gangs everywhere и не е желателно да се ходи с бижута там. Почти всички пафкат Кая:) В Кингстън Доновете държат бизнеса с кока и те се грижат за най-бедните
6
5
 
8
 
! Отговори
Боб Маалей преди 9 години
Казва се Джамейка а не Ямайка. Религията им е Растафари и Раста са миролюбиви хора като например Боб Маалей и ходят с прически стил дред лок. Требе да знаете хора от там за да коментирате.Повечето черни там са вкарани от Африка да копаят на захарната тръстика а местното населие са като индианците и са по бели. Тревата там ехххх е почти легална и се нарича Кая:) Мойте хора са от Кингстън и престъпността там е на ниво каквото никога не сте и сънували че има. Кафето Блу Маунтин Джамейка е от там :)
5
11
 
4
 
! Отговори
от ав$$$тралия сидни преди 9 години
до 1имат разни маски и всякви артефакти статои, неща за закачане имат си някви вярвания правят какви ли не прибори. Това е част от културата им и с нея се гордеят. Не вярвам някой да ги зима на сериозно тези тези предмети, просто имат културно изторичаска и комерсялна стойност и са много популярниАз не забелязах зли духове, камо ли някой да ме изядеА какво да кажат за Кукерите Мартениците кланянето на бог Тангра? как мислиш?Абе в БГ кат сте толкова велики що живееш в *** а? що не се видите
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като са толкова религиозни, що не написахте дали се молят за Цион с техните растафарски вярвания, които да доста странни, но и интересни?
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо, тризнаците, четиризнаците и т.н. не се "раждат", ами ги правят от поцинкована ламарина в заводите заедно с останалите пътни знаци. После, кво толко има да сe прехласваме по климат с вечни горещини, където нито златна есен има, нито пролет, ни пухкав снежец пада?
2
4
 
5
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
прявят много вкусен уникален пай, с какао/шоколад и в него слагат няква специфична тяхна алкохолна напитка има вкус на ром много приятен на вкус, рядко съм вкусвал толкова вкусенНе можеш да си го купиш от никъде, в магазините никога не намерих с истинския вкусГоворя за истинска рецепта приготвена на мястоТова е уникална ямайска рецепта около нова година ядох такъв и още се сещам до сега не съм срещнал такъв вкусАко някъде продават ще го изкупяПрепоръчвам на всеки да го опита непремено!!!
1
5
 
6
 
! Отговори
Православен преди 9 години
Забравили сте да напишете, че на Ямайка се е зародила вуду-религията, от избягали американски роби, които са имали досег с християнството, но са си останали същите африкански човекоядци и езичници.Както казва един католически епископ, "ямайците са 90% католици и 110% езичници", като под "езичници" има предвид тъкмо "вуду-шамани".Обаче островът на ходещите мъртви вуду-зомбита и зловещите вуду-кукли някак не се възприема като желано място за почивка. Затова се изтъкват колко са религиозни.