Непознати факти за Нова Зеландия

Там ще откриете един от най-активните вулкани в света
30 яну 2015 19:14, Мария Дуковска
11
Непознати факти за Нова Зеландия
Снимка: архив, Reuters
Нова Зеландия е една загадъчна страна, по повод на която много хора се шегуват, че се намира „на края на света“. Най-близката ѝ съседка е Австралия, с която обаче също я делят около 1500 километра в посока северозапад.
 
Нова Зеландия е разположена върху два големи острова (Северният остров и Южният остров), както и върху около 700 по-малки островчета. Заради спецификата на разположението ѝ, в страната има две часови зони, а климатът се променя от топъл субтропичен до умерен.

Ето и още интересна информация за Нова Зеландия:

1. Смята се, че холандецът Абел Тасман открива страната през 1642 година. През 1840 година се подписва договор, според който Нова Зеландия става британска колония. Според този договор трябва да се зачитат и гарантират правата на маорите, които всъщност са коренното население на страната.

2. Характерно за местните маори са техните татуировки, най-често по лицето. Националната татуировка се нарича „Ta Moko“.

3. Нова Зеландия е много красива страна. Макар че повечето от красотите, които може да видите в трилогията „Властелинът на пръстените“ се намират на Южния остров. Там не живее почти никой, освен фермери и туризмът не е добре развит.

4. Преди 500 години Нова Зеландия е била дом на най-голямата птица в света – моа. Нейната височина е достигала до 3,5 метра. За съжаление обаче, вече не съществуват птици моа.

5. Таранаки, намиращ се на територията на далечната страна, е един от най-активните вулкани в света. Последният път, в който изригнал, бил преди 160 години.

6. Според много проучвания Нова Зеландия е най-спокойната страна сред 149 страни общо. Освен това тази държава е най-нетолерантната към корупцията в света.

7. Преди около 1000 години, още преди появата на първите обитатели на Нова Зеландия, там нямало никакви бозайници, с изключение на прилепи, китове и тюлени.

8. Водите на страната се обитават от 35 вида риба, които не се срещат никъде другаде в света. В близост до най-южния остров Стюарт е най-голямата популация на белите акули carcharodon. Те могат да се срещнат дори в близост до брега.

9. Столицата на Нова Зеландия е Уелингтън, в която живеят около 460 000 души. В града има много по-голям брой ресторанти и барове на глава от населението, отколкото в Ню Йорк, например.

10. В Нова Зеландия се намира езерото Uaikatipu, чиято дължина е около 100 километра. Дълбочината му е 400 метра, а 25 реки се вливат в него. Тъй като в този район на страната няма жители, голяма част от реките нямат имена. На всеки пет минути водата в езерото се повишава с до 7,5 сантиметра и след това спада.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте някои от отличителните неща за Нова Зеландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
БГ Новозеландец преди 9 години
В момента се играе финала на Asia Cup по футбол в Сидни, между Австралия и Южна Корея, и резултата в началото на първото продължение от 15 минути е 1:1. Ние, новозеландските кивита, мразиме австралийските кенгура, и искаме те да паднат!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
до Гошу преди 9 години
Този Гошу май се е напушил лошУ...
6
3
 
4
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
"Преди 500 години Нова Зеландия е била дом на най-голямата птица в света моа"може ако сме 2415 годинавъпросната двукрака птица динозавър е изчезнала около 1900. От тогава насам повече не е видяна. Изчезнала е защото завоевателите са ги изяли с месото им са пълнили корабите за да имат храна за да продължат плаванетоАз днес също плувах с кораб около Сидни много красива разходка си направих, в океана имаше силни вълни беще забавно. Прекарах доволно :)
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До WakatipuПрав си. Езерото е Уакатипу и е туризма е развит отлично. На брега на езерото се намира Куйнстаун- страхотен град, отправна точка за посещение на едни от най- големите фиорди в света. Трилогията на Толкин не е снимана на южния , а на северния остров. Лично посетих " седалището" на хобитите. Някой написал, че се самоубивали, не е вярно!
4
0
 
2
 
! Отговори
Wakatipu преди 9 години
Uaikatipu?!? Ползвайте малко Гоогле преди да пишете. "Южния остров. Там не живее почти никой, освен фермери и туризмът не е добре развит." - тцтц... не бил развит туризма...
3
0
 
6
 
! Отговори
дедо един преди 9 години
Бе къде е оня п--..... така де, Сидни-то имам в предвид?
2
1
 
0
 
! Отговори
мечтател преди 9 години
Има един *** който изхвърля топла вода, но само ако преди това си му изсипал една кутия прах за пране в отвора. Изсипваш прахта, чакаш 5 минути и се къпеш. И аз искам!!!
1
0
 
13
 
! Отговори
Иво преди 9 години
"Южния остров. Там не живее почти никой, освен фермери и туризмът не е добре развит."Пълни глупости. На Южния остров е втория по големина град - Christchurch, живеят много хора и туризма е много добре развит.