Непознати факти за Панама

70% от населението се състои от метиси и мулати
Обновена: 5 мар 2015 08:35 | 5 мар 2015 08:33, Мария Дуковска
13
Непознати факти за Панама
Снимка: архив, Reuters
Екзотичната Панама не е сред най-популярните туристически дестинации. Това обаче не я прави по-малко интересна. Всъщност, като всяка далечна и различна от България страна, тя със сигурност има с какво да ви заинтригува.

На първо място трябва да знаете, че тя е най-южната държава в Централна Америка, намира се между двата континента – Южна и Северна Америка.

За да опознаете по-добре Панама, макар и виртуално, прочетете следващите любопитни факти за страната:

1. Столицата на Панама е Панама Сити. Тя е модерен и процъфтяващ търговски град, който се простира в продължение на 10 километра по тихоокеанското крайбрежие на страната – от руините на Панама Виехо до Панамския канал.

Панама сити е основан през 1519 година като първата испанска колония на брега на Тихия океан. Ето защо в града има много сгради със стара испанска колониална архитектура, въпреки че много от тях са реконструирани.
Старата част на града, например, е ставала жертва на опустошителни земетресения и многобройни пиратски обсади. Сега в Панама сити има много небостъргачи, паркове и великолепни исторически паметници. Градът е дом на почти половината от населението на страната.

2. Панама е известна с Панамския канал – един от най-обширните изкуствени водни пътища в света. Въпреки това местните хора подчертават, че тяхната страна е „много повече“, отколкото само този известен канал. Панамският канал е завършен с помощта на САЩ и е едно от чудесата на съвременния свят.

3. В страната е налице голяма сеизмична активност. Там често има земетресения ивулканични изригвания. Най-високата точка на Панама е вулканът Бару, чиято височина е 3475 метра.

4. В Панама са запазени езикът, културата и традициите на местните индианци, за разлика от други страни в Латинска Америка.

5. Населението на Панама е около 3 милиона души. 70% от населението е съставено от метиси и мулати. Преобладаващото мнозинство изповядва католицизма.

Останалите любопитни факти може да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да опознаете по-добре България, макар и виртуално, прочетете следващите любопитни факти за страната:1.Столицата е София - тя се простира от Кюстендил до Бургас - всички живеят там2.Известна с Искаро -както се знае по дълбоке нема3.В страната е налице голяма сеизмична активност- всичко се клати4.Запазени езикът, културата и традициите на местните индианци-скоро ще станат официални4.Населението е около 3 милиона души-толкова са работещите неиндианци
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обърнете внимание 70% от населението е от метиси и мулати. Това какво ви говори? Че Испанските завоеватели са оплодили почти цялото население на страната. метис е смесица от бял с индианец. Тоест бял завоевател и местна индианка. Мулат пък е бял с негърка/най-вероятно робиня домъкната от африка като роб/. Можем само да гадаем, каква кръв тече във вените ни след 200 години гръцко и 500 години турско робство.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 1 да прав си то видях че посоката първо е север - юг след това запад изток и после пак север юг това е от атлантика към тихия океан
4
1
 
16
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Скоро 80% от населението на България ще е "алкохолната напитка РОМ" !!! Мамка му ! :(
3
4
 
16
 
! Отговори
иште преди 9 години
"Останалите любопитни факти може да прочетете в Tialoto.bg."Усвоили сте добре номерата на телефонните измамници!Само на това ли сте кадърни!?
2
14
 
24
 
! Отговори
УИКИПЕДИЯ преди 9 години
Непознати факти за БЪЛХА-рия >" 70 % ОТ РОДЕНИТЕ ДЕЦА СА *** SИГАНЧЕТА "
1
1
 
19
 
! Отговори
Жо преди 9 години
ИНТЕРЕСЕН ФАКТ е, че когато кораб преминава през Панамския канал, движейки се от Атлантическия към Тихия океан, всъщност кораба се движи от Запад на Изток! Противно на логиката и на мислената представа, че за да преминаването трябва да е от Изток към Запад, на практика това е в обратна посока.За да ме разберете, увеличете на Гугъл мапс и разгледайте какво е трасето на Панамския канал