Непознати факти за Панама - част втора

Панама е на второ място след Хонконг по офшорни компании
6 мар 2015 19:44, Мария Дуковска
3
Непознати факти за Панама - част втора
Снимка: Matthew Straubmuller

Ако Коста Рика и Колумбия ви допадат като възможности за екзотично пътуване, то Панама със сигурност също ще ви стане фаворит.

Това е така по простата причина, че страната граничи именно с тези две държави и съчетава в себе си както модерното, така и класическото. Освен това прилежащите острови на Панама са истински рай – чиста вода и бели пясъци, които едва ли биха оставили безразличен който и да е.

В първата част любопитни факти за Панама завършихме с това, че град Колон е най-голямата зона за свободна търговия в Западното полукълбо и втората по големина в света след зоната на Хонконг. Продължаваме тематично:

11. Панама е на второ място отново след Хонконг по офшорни компании.

12. Строителството на панамската железопътна линия, свързваща тихоокеанското крайбрежие с атлантическото, отнело пет години и тогава струвало 8 милиона долара.

13. Остров Табога се намира на 20 километра южно от Панама сити. Той е очарователен, исторически остров, открит от испанците през 1524 година. Табога бил едно от първите дълбоки пристанища в региона, но честите набези на пиратите принудили испанците да се преместят на съседния остров Ел Моро.

14. В Панама има повече от 40 закона за защита на чуждестранните компании като отказ за разкриване на банкова информация и осигуряване на равни възможности за местни и чуждестранни фирми.

15. Архипелагът на Лас Перлас се намира на 40 километра от Панама сити и е основен източник на доходи заради производство на перли. През 1513 година тук е намерено известното бижу „Перегрин“ (31 карата). Островите отдавна са любима дестинация на известни личности и политици. Тук почиват президентът Картър, шахът на Иран, както и бившият испански президент Фелипе Гонсалес.

16. Основните продукти на традиционната панамска кухня са: царевица, боб, месо и ориз. Като гарнитура местните жители обикновено предпочитат пържените хлебчета – хрупкави или сладки. В Панама чаят също е много популярен, както и кафето с мляко. Алкохолните напитки се консумират повече отколкото местна бира, рома и традиционната индианска напитка „Chicha“, направена от тръстика.

17. В планините на провинция Чирики живее харпия – най-голямата граблива птица и свещена птица за индианците.

Още интересни факти може да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
4
 
! Отговори
знайко преди 9 години
не ме интерсува панама.важна е БЪЛГАРИЯ.
1
3
 
7
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
"В първата част любопитни факти за Панама завършихме с това, че град Колон е най-голямата зона за свободна търговия в Западното полукълбо"Може би, след като прокламирате туризъм в град Колон, би било добре да споменете пред евентуалните кандидат-туристи, че в град Колон точно за 5 минути ще им резнат зелките. Аман от безмозъчно копи-пействане!