Животът на цаатан

Как живее еленският народ
27 мар 2015 21:24, Теодора Драгоева
0
Животът на цаатан
Снимка: Hamid Sardar-Afkhami

Светът е толкова пъстър, шарен и интересен, че дори човек да можеше да пътува непрестанно през целия си живот, той едва ли би могъл да види всяко място и да се докосне до всяка уникална култура.

В Амазония и в Африка например все още живеят племена, които са изключително изолирани и за които времето сякаш е спряло, напук на глобализацията и модернизацията на нашия свят. В Монголия пък живеят цаатан или казано по друг начин – еленският народ.

Това са последните пастири на елени, които живеят в най-отдалечената субарктична тайга в Монголия. Днес са останали малък брой представители на тази общност (цифрите варират между 200 и 400 човека), което прави цаатан изключителни.

Ето защо професорът от Харвард Хамид Сардар-Афками е решил да посети еленския народ и да фотографира техния уникален по рода си начин на живот.

Хората дукха опитомяват елени, като ги използват за транспорт, мляко, сирене, кожи и други. Еленското месо за тях обаче не представлява интерес.

Не се знае още колко години цаатан ще съществуват, тъй като представителите на тази общност, както и стадата елени, застрашително намаляват. В момента основен източник на доходи за еленския народ идва от туристите, които купуват техни сувенири или пък яздят северни елени.

В галерията на Tialoto.bg може да се докоснете до малка част от една друга реалност – ежедневието на цаатан в Монголия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари