Бали - дестинация мечта!

Какво трябва да знаете за вашата идеална почивка на приказния остров
12 апр 2015 09:08, Теодора Драгоева
10
Бали - дестинация мечта!
Храмът Пура Братан. Снимка: личен архив

Бали е една от най-мечтаните туристически дестинации за милиони хора по света.
Едва ли има човек, който да не си е представял поне веднъж в живота кристалните води на островната държава, зелените палми и най-вече безбрежната морска гледка.
И все пак, мечтите понякога се различават от действителността и затова се допитахме до наши колеги, които наскоро посетиха Бали, за да ни разкажат какво всъщност да очакваме при пътуването си там.
Ето някои от най-важните неща, които е хубаво да знаете, ако ще планирате ваканцията си в екзотичната страна:
Местната кухня – какво задължително да опитате:

Индонезия има изключително разнообразна кухня. Храната често се приготвя с местните сосове от лютиви чушки, наречени самбал, които не са за хора с чувствителни стомаси.

Освен огромното разнообразие от морска храна – от сепии, морски охлюви и различни видове скариди и омари до всякакви екзотични риби, приготвени на скара или задушени във фолио – индонезийската кухня включва и голямо разнообразие от месни храни, най-често пилешко, овкусено с различни видове местни зеленчуци и сосове.
Задължително трябва да се опита пилешката супа „сото аям“, която се предлага навсякъде по ресторантите.
За любителите на морската кухня, Джимбаран е мястото, където могат да опитат от огромното рибно разнообразие на Индийския океан.
 

Изключително препоръчвам местните бели вина, като „Ага“ или „Пино де Бали“, които са с наистина прекрасен вкус и аромат.

От плодовете задължително е да се опита „кралският плод“ дуриен, който въпреки външния си вид (прилича на ембрион) и миризмата си на развалено месо, е изключително вкусен, както и мангостина и рамбутана, чиито сърцевини са изключително сочни и приятни за ядене.

Плодът мангостин.

Задължителни места за посещение:

На Бали има много за гледане и като цяло за всеки вкус има по нещо. Любителите на нощния живот могат да прекарат незабравими вечери в Кута, където са концентрирани повечето нощни клубове и места за забавления.
Тези, които търсят спокойствие и имат нужда да задоволят културните си потребности могат да започнат от Убуд – градът на занаятите, където могат да бъдат видени невероятни постижения на балийската архитектура и изкуство.
В Убуд се намира и „мънки форест“ – гората на маймуните, където на воля се разхождат дългоопашати макаци и закачат туристите.

В гората има няколко древни индуистки храма, които напомнят тези от филмите с Индиана Джоунс. Човек трябва много да внимава за набезите на маймуните, защото някои „банди“ са изключително специализирани в кражба на предмети от туристи и така изкарват прехраната си.
Ние също станахме свидетели на такова нападение, на което жертва бяха две японски туристки. За секунди торбата на едната беше разкъсана от маймуна, спуснала се по електрическия стълб и съдържанието ѝ отнесено на покрива на съседната сграда.
 

Едно от най-красивите и най-светите за балийците места е храмът-майка при Бесаких. Той се намира в основата на най-високия вулкан на острова Гунунг Агунг (над 3000 м височина) и представлява огромен комплекс от 23 храма, посветени на Шива, Брахма и Вишну.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
0
 
! Отговори
teo преди 9 години
Невероятно късче от Индонезия! Прекрасно място с прекрасни хора, духовност и природа. Плажовете не са като на карибите но не това е силната страна на Бали. Може да се наеме скутер или кола под наем но е рисковано, поради силния трафик и непознаването на пътищата. Има местни гидове, които ще ви помогнат не само с придвижването, а и с обяснения за забележителностите. Бали ! Заслужава си !
4
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мили и усмихнати хора. Прекрасен климат. Риба, зеленчуци , плодове- в изобилие. Плажове - каквито искаш.
3
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
По-добре недей с наемането на кола. Движението в ужасно и скутерите са навсякъде. По добре кола с гид, не е скъпо. Балийците са щастливи когато могат да помогнат, особено след скромен бакшиш. Мястото е магическо :)
2
7
 
2
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Ех, вече ще станат 10 години откакто не съм ходил в Бали. Какво ли прави моят приятел Рака от Jalan Dewi Sita, Gang Maruti No. 108 в Убуд?! Ще взема да го навестя следващата зима.
1
1
 
6
 
! Отговори
жижо преди 9 години
До АнонименМоже да се кара кола под наем с българска книжка. Както пише в статията - не ти го препоръчвам. На близка цена може да си намеш кола с шофьор/гид, които могат да са много полезни със съвети и информацияКойто ходи на Бали заради плажовете - може да се разочарова доста :) Там има други ценни неща освен вода и палми.