Хачико – най-верният приятел на света

Паметници на известното куче има на доста места в Япония
24 юли 2015 17:20, Теодора Драгоева
9
Хачико – най-верният приятел на света
Снимка: flickr.com

Ако сте гледали филма "Хачико: Историята на едно куче", с участието на Ричард Гиър, вероятно вече много добре знаете кой е Хачико и защо е толкова почитан в Япония.

В случай, че все още не сте му се насладили, съветваме ви да го направите, защото определено си заслужава! Преди това обаче ще ви разкажем накратко магичната история на едно от най-известните кучета в света.

Хачико е златистокафяво куче от японската порода Акита. То се ражда през 1923 година във ферма в близост до град Одате. Професор Хидесабуро Уено го взима в дома си, недалеч от гара Шибуя в Токио и двамата скоро стават най-добри приятели.

Хачико обожава своя стопанин и всяка сутрин го изпраща до гарата, когато той тръгва за работа. Чака го и когато професорът се прибира в късния следобед.

Това се превръща в ежедневие за Хачико и собственика му, докато през май 1925 година Хидесабуро така и не се завръща. Вследствие на фатален мозъчен кръвоизлив, професорът умира, а вярното куче продължава да го очаква всеки ден, на същото място. Хачико се надява на среща със своя любим човек в продължение на 9 години, 9 месеца и 15 дни, докато самият той не намира смъртта си.

Тази вдъхновяваща история за силата на любовта, с която обичат кучетата, трогва много японци. Неговата легендарна вярност се превръща в национален символ на лоялността в Япония.

Учители и родители използват Хачико като пример, за да покажат на децата какви са истинските ценности в живота.

През 1934 година, една година преди смъртта на легендарното куче, негова бронзова статуя изниква на гара Шибуя, а самият Хачико присъства по време на нейното поставяне.

През Втората световна война, статуята е съборена и претопена за боеприпаси, а нова е издигната през 1948 година, след края на войната.

Всяка година на 8-ми април предаността на Хачико се отбелязва чрез тържествена церемония, с която се почита неговата памет.

Статуята на известното куче е една от най-популярните пресечни точки в огромен Токио. Всеки ден хиляди хора се снимат с нея, а интересът на туристите също е голям. Издигнати статуи на Хачико има и в неговия роден град – до гара Одате, както и още една пред Музея на кучето Акита.

В университета в Токио, където преподавал професор Уено, също има статуя, изобразяваща тях двамата.

На мястото, където кучето чакало своя стопанин в продължение на години, пък има бронзови отпечатъци от лапи и текст на японски език, обясняващ историята на Хачико.

Паметник на домашния любимец има и в непосредствена близост до гроба на собственика му в Аояма.

Изходът на гара Шибуя, където Хачико очаквал стопанина си, пък е кръстен на него. Самото куче е препарирано и е изложено в Националния музей на природата и науката в Токио.

В галерията на Tialoto.bg може да намерите снимки на статуите на Хачико, разположени в различни части на Япония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 3 години
До ЕлемагМного си ***!
8
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KUCETO NA BOIKO BORISOV E PO-HUBAVO,A I GOVORI BALGARSKI--ZVZV
7
0
 
16
 
! Отговори
Titi преди 8 години
Znam za tazi istoria otdavna,naistina zatrogvashto,razplakah se
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Aко сте гледали филма "Хачико: Историята на едно куче", с участието на Ричард Гиър, вероятно вече много добре знаете кой е Хачико и защо е толкова почитан в Япония."Ако искате да разберете защо е толкова почитан в Япония, гледайте японския оригинал Hachiko Monogatari от 1987-***, стана филм на годината в Япония тогава, а не римейка с Гиър от 2009-та, който на всичкото отгоре се развива в САЩ...
5
1
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
скоро гледах филм с много подобн сюжет, незнам дали е по действителен случай или е вдъхновен от японското куче. "red dog" се казваше филма.
4
33
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
е кво па толкова - само у моята махала има поне 5 песа дето седят чакат някои по цял ден .... ама не да се върне а да го ухапятбетер япония сме, да дойдат самураите да видят кви *** нинджи си имаме
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Филма е за кучето, не за Гиър :) Затова филма е с висок рейтинг :) Аз колкото пъти го гледам, толкова пъти рева.
2
0
 
19
 
! Отговори
Snorky преди 8 години
Историята е написана сухо и без чувство. Всъщност е много по-завладяваща. Филма Hachi: A Dog`s Tale е много добър (8/10), което е странно предвид слабият Ричард Гиър.
1
10
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Защо споменавате хомосексуалния вариант с Ричърд Гиър,като оригинала, макари доста назад е в пъти по-добър?