Пентаполис - градове в Мзаб

Цветните градове се намират в Алжир
0
Пентаполис - градове в Мзаб
Снимка: Yann Arthus-Bertrand

Мзаб е дълбока, тясна долина-оазис, разположена в Сахара.

На нейната територия са построени пет града, намиращи се на около 600 километра от столицата на африканската страна Алжир.

Петте града, известни под името Пентаполис, се простират по протежението на долината.

Създадени са още през 11-ти век от берберите. Първоначално заселниците живеели в областта Магреб в северозападна Африка, но опустошителен пожар унищожава домовете им през 909 година.

Тогава берберите се заселват в долината Мзаб. Там те построяват петте крепостни града – всеки от които бил обграден от стени, а минаретата на джамиите се използвали за наблюдателни кули.

Всеки един от градовете (Ghardaia, Melika, Beni Isguen, Bou Noura и El Ateuf) е изграден върху хълм и заобиколен от цветни сгради – плътно построени една до друга. Сградите се издигат в концентрични кръгове около централната джамия, която се намира върху върха на хълма.

Ghardaia е главният град и столица на Мзаб, докато El-Ateuf е най-старото селище в региона. Beni Isguen пък е най-загадъчният град в долината. Смята се, че мястото е свещено и дори доскоро било позволено само на жителите му да влизат в него след залез слънце. През нощта пък портите се заключвали.

Тези правила вече не важат, но Beni Isguen си остава най-традиционният град от петте в Мзаб. Всички селища обаче се отличават с това, че са запазили оригиналната си култура, която през годините е останала почти недокосната от външния свят. През 1982 година градовете са включени в списъка на ЮНЕСКО.

Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте долината Мзаб в Алжир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: столицаюнескоАлжир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари