Честита 2019-а: 3 нощи за двама на хотел + 1 вечеря = 1100 лева

С 10% са по-скъпи кувертите по курортите ни, но и така местата свършват
9 ное 2018 07:10,
41
Честита 2019-а: 3 нощи за двама на хотел + 1 вечеря = 1100 лева
Снимка: flickr

Коледно-новогодишните празници и тази година ще накарат стотици хиляди българи да потърсят начин за прекарване на вечерите извън дома и по възможност - по-далече от него.

Мнозина, които побързаха да си направят резервациите, вече са установили, че цените тази зима са с между 8 и 11% по-високи в сравнение с миналата Нова година.

Плюс това престоят в хотел, тържествената вечеря и празничната програма поначало са на цени, които нямат нищо общо с регулярните.

Още по темата

Проверка на "24 часа" сред туроператорските фирми, които организират новогодишни празници, показва, че средният процент на увеличение на цените в сравнение с миналата година е около 10%.

Например пакет от 3 нощувки в хотел с 4 звезди на двама човека в двойна стая плюс празнична вечеря с програма, който миналата година струваше средно 1000 лв. сега е средно по 1100 лв.

Според туроператорите това важи само за коледно-новогодишните празници – иначе хотелите не са повишавали цените си в сравнение с миналата година извън тези натоварени дни.

Настояват, че при записванията първо свършват най-скъпите куверти, а до средата на ноември те вероятно ще бъдат напълно изчерпани.

За прекарване на коледната нощ в чужбина почти няма клиенти, още повече че в Сърбия и Македония Коледата е през януари. Ориентировъчните цени за такова пътуване са между 200 и 400 лв. на човек. Например 4 нощувки със закуска и празнична вечеря в Черна гора може все още да се намерят за около 300 лв.

По-посещавани дестинации, като например Охрид, струват по-скъпо - 350 лв. на човек в 4-звезден хотел със закуска и вечеря, плюс празнична вечеря, плюс пътуването дотам.

Групите за пътувания за Нова година на по-далечни и скъпи дестинации отдавна са попълнени. Кратък преглед на сайтовете показва, че тук-таме има свободни места. Но изкарване на новогодишната нощ в Дубай например е към 1770 лв., и то с намалението.

Според директора на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов в края на този декември на път ще тръгнат около 540 хил. българи, почти същият брой както миналата година.

Обикновено около 200 хил. от тях пътуват за Коледа, а 240 хил. съчетават коледните празници с прекарване на новогодишната нощ извън дома. Към 120 хил. от пътуващите заминават за чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 5 години
99% от тез се точат, как ще качат снимки у фейса и туитъра, уахахаха. И народът ще припада от завист:))) Само гледайте:)
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...Народа умира от глад, не може да плати 10лв по-голям данък за колата си, ама 1100лв за Нова година не са проблем и места няма от сега!..."...............................................................Дори и в най- въшка_ вите държави има 10- на % богати. Та те са купили куверти, споко, не са тези с голф 2 и проблема с 10 -те процента данъци.
35
1
 
0
 
! Отговори
GEORGI NIKOLOV преди 5 години
1100 leva za 3 dena,xaxa za toq Djandem v Bulgaria li? Za tezi pari samo che za 2 denamoje da otidete v Shveicariq.Dobre che iZbqgah ot tam.Stava vse po tragichno polojenieto.Bqgaite Skypi Synarodnici!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа умира от глад, не може да плати 10лв по-голям данък за колата си, ама 1100лв за Нова година не са проблем и места няма от сега!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В къщи ще си празнувам. Ще покня приятели,всеки ще донесе по нещо, аз ще направя няколко салати, ще пийнем вино. Не е важно къде си и колко ще изхарчиш за това...а с кого си и дали това те радва.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ще си бъда на коледа у дома.В големото село София.Ще си направиме паржоли Ще пием ракия и вино .Така ще се напием че една седмица няма да мога да се сабудя до 2ри 3ти януари.
31
1
 
4
 
! Отговори
са преди 5 години
Глупав народ-тегли ипотечни кредити в несвяст,а празнува навън,че давам пари на някой друг!Аз си плащам по 10 лева на ден за апартаментчето и си празнувам в него!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тия пари ще си купя три домашни прасета от някое село.
29
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 5 години
Коледа е семеен празник, не кръчмарски или хотелиерски.Нова година е просто ден от календара.Излишни изхвърляния.Още повече че тази година 31 декември е работен ден както беше и Коледа и нова година през соца.
28
3
 
3
 
! Отговори
айде сега преди 5 години
"още повече че в Сърбия и Македония Коледата е през януари". Някой по вещ в тези работи може ли да ми обясни,защо другите православни християни празнуват Коледа през януари,а ние българите,също православни християни, си празнуваме на 25.12.,когато я празнуват католиците?!? Да не,защото е много cool да празнуваме с новите си братя отвъд океана? Запада празнува и ние барабар Петко с мъжете....Толкова сме се обезличили само...Но затова не ни са виновни политиците,ние като каплав народ се отричаме
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Ми койзакот е учил. Ас не сам учил и ни зима пари. Кийтго можи го можи!
26
9
 
6
 
! Отговори
сеянин преди 5 години
мраза софее и суфиенците
25
2
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Професиите (професии силно казано...), които изредих, не са за хора с образование и са крайно нископлатени по цял свят, защото не са интелектуален труд. 90% вишисти касиерките със сигурност не са (въпреки че диплома от УНСС ти дава автоматично работа в Макдоналдс...). Твоят шеф е друго нещо- това е бизнес, не е заплата. Образованието, ценностната система и квалификацията са пропорционални на заплатата по цял свят. Залъгалки от сорта "държавата ми пречи" някъде другаде. Вината е 100% в човека.
24
4
 
21
 
! Отговори
К преди 5 години
До 23, 22, 21. Абе как всички в тоя форум взимат огромни заплати и за тях 1400 лв били мизерни и били за складажии и т.н. Снешковци, 1400 лв заплата за София е кът...ама много кът.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоз пък шефа му давал хляб на 120 души. Хляба, драги ми смехурко никой на никого не дава. Освен стопанина на кучето си. Всеки си го заработва.
22
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 23 и да допълня...И какво общо има образованието с доходите? Че моят шеф е със средно образование , но има верига магазини в 3 града в страната и дава хляб на 120 служители.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 23 Малко се изсили...значи всички касиерки и касиери и сервитьори са хора без образование в София? А да ти кажа ли че поне една десета от тях са висшисти, а иначе 100% са всички са със средно? Малко се оля тук..с извинение.)
20
16
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
1400лв. за софиянци са приемливи за току-що завършил студент или човек без образование (складов работник, касиерка, сервитьор, телефонист без език). Преди 8 години работех в склад на голям магазин и взимах 1100лв. чисто. В момента само удръжките на заплатата са ми толкова, но работя интелектуална работа. Не харчех пари за кръчми и почивки, а за образование и квалификация.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 21 За последното съм напълно съгласен...за дисциплината. Тоя няма 2 лева у джоба ,но изтеглил кредит да си купи за 1000 лева телефон- простотия до откат. Иначе в София много продавачи и персонал изобщо в магазини не се водят склададжии и взимат 1200- 1500 . Не говорим за банкови служители все пак и мениджъри. Не всички софиянци са толкова умни.)
18
4
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Не разбирам какъв е смисълът на този коментар?! Погледни западна Европа и САЩ и статистиките за отделните региони. В слабо развитите региони заплатите са 2-3.5 пъти по-ниски, отколкото в развитите. По цял свят е така. 1400лв. е склададжийска мизерна заплата в София, но е висока за провинцията- така е. Притеснителното е едно- хора с ниски заплати взимат кредити, за да празнуват. Никаква дисциплина, никаква ценностна система- не си знаят мястото в обществото. А могат да вложат парите в развитие...