Той яде кал

Един пещерен човек в 21 век
6 ное 2007 13:42,
51
Той яде кал
Оги. Снимка: Dnes.bg

Оги

Оги. Спелеолог. Природозащитник. Колоездач. Спасител в пещери и пропасти.

Има хубави сини очи. Излъчва спокойствие и сигурност. Говори бавно и увлекателно със симпатично развалено „р“.

Има велосипед и прическа „кика“. И знае да прави всякакви възли. Обича въжета. Направо ги уважава, защото те са най-важни в пещерите.

А пещерите са най-важни за него.

А за пещерите най-важно е да си останат, каквито са си били.

Затова Огнян е много внимателен с тях и в твърдо против превръщането им в туристически атракции.

Освен това Оги обича да „яде кал“. Е, гювеч също...

В свободното си време той кара колело, катери се по скали, влиза в пещери, пие бири.

Как печели парите си ли? Занимава се с предпечат. Това е. Оги мълчи като пукъл за работата си. Нея просто я върши. Тя не е интересна и за нея няма какво да се каже. Но пък за пещерите може да говори едно денонощие.

Огнян говори за пещерите като за живи същества, като за жени, като за любовници. Ходи при тях като при любовници. После се прибира в София, после пак се връща при тях. Защо се връща в пещери, в които вече е бил ли? Защото му липсват, има нужда да ги види отново и отново, а и да заведе приятелите си.

Какво търсят в пещерите? Всяка пещера е различна и във всяка пещера ходят с различна цел: в една - заради екстремното изживяване, в друга – за да вземат образци, в трета – за да й направят карта, в четвърта – за да опишат и проучат животинските и растителните видове, в пета – за да я разширят...

Оги не е ходил във всичките пещери в България, защото не може – нито има време, нито вижда смисъл. Те са над 5 000 на брой и 90% от тях са с под 100 метра дължина или дълбочина, а такива несериозни пещери не го интересуват.

И сега, малко разочарования (за мен): Огнян пещери не е откривал; жалко, но тайни, мистерии и загадки в пещерите няма; духове – също, нито един дух, дори едно мъъничко духче не е виждал; нито скрити съкровища е намирал.

Но пък е виждал скални рисунки. Малките пещери и скални ниши край село Царевец и Мездра впечатляват с така наречените „графити“ - издълбани в камъка рисунки, правени през 7-9-15 век. Някои пещери са ползвани за светилища в древността, други - за манастири, някои са били част от укрепление или убежища. Но, както вече споменах, духове няма.

В някои пещери има все още скрити галерии – неизследвани места. Голямо вълнение е било за всички пещерняци, когато на тавана на пещера „Темната дупка“ край Лъкатник, са открили съвсем нови неизследвани части. А тази пещера се посещава от средата на миналия век, все пак.

Оги е председател на пещерен клуб и спелео училище „София“, води курсове за начинаещи спелеолози. Клуб „София“ съществува от 1999 година, част от членовете му са дошли от клуба „Средец“. Самофинансират се.

Спелеологията (спелео-подземен, логос-наука – бел.авт.), макар и да е екстремно изживяване, не е като делтапланеризма, алпинизма, мотоциклетизма и всякакви други „изми“. Защото, макар и да е екстремизъм, тя е и „логия“.

„Под земята никой не те вижда, никой не ти сваля шапка и не ти казва „евала“, под земята си само ти, красотата и останалите от екипа. Ако обичаш да се показваш, спелеологията не е за теб. Защото под земята никой не те вижда. Защото да ядеш кал не е гъзария“, казва Огнян.

Въжето ти е брат. За Оги то е едва ли не одушевено, говори за него с любов и уважение. Въжето трябва да се пази, да не се наранява, защото то е пъпната ти връв, ти увисваш за него и от него зависи животът ти. Животът ти виси на въжето.

Пещерите не са опасни, твърди Огнян. Смъртни случаи? Да, един. След него клубът позатихва дейност за около половин година. Не защото не имало работа, не защото не е имало дестинация, не. Нямало е желание. Оги не иска да говори за това, ужасно се натъжава... 

Всяка година ходи на международни експедиции – Украйна, Албания, Румъния, а сега се подготвя и експедиция до Кавказ. Поддържат връзки с местните клубове и организации, приятели са с тях. Покрай международните мисии си имат и една международна сватба – българка от екипа се взела с украинец от тамошния екип.

Впечатляващи са пещерите в Украйна – 20 километровите пещери са направо мъничета в гипсовите полета в Подолието. Там пещерите достигат 200... километра!

Маршрутът зависи от целта. Цели на посещението ли? Разширяват тесняци (тесни участъци в пещерите), (носят си чукове с длета, бормашини), правят карти на пещерите. Тази година например са били в Украйна, за да картират една пещера - „Кристална“, в Румъния – за да стигнат до дъното на друга - „Гринд“, в Албания - за да разширят тесен участък в трета - „Майа Арапит“. После се върнали в Албания, за да направят и карта на новите участъци.

Оги е твърдо против туризма в пещерите. Защото пещерите са затворени екосистеми и всяко едно посещение нарушава баланса на крехката екосистема. Хората мърсят, трафикът променя баланса, спокойствието на животните.

Знаете ли, че в пещерите живеят повече от 700 животински вида? Аз знаех само един – прилепите. Но не, там има всякакви гадинки, някои от които обитават само и единствено дадена пещера. Те са се адаптирали няколкостотин години в тези пещери, и се срещат единствено там...

Всяка една пещера е уникална екосистема, а всяка човешка намеса би могла да я унищожи. Ето, например, пещерата „Тевната дупка“ до с. Лакатник - селото взема вода от нея. И я е унищожило! Не че нещо, само една метална тръба е вкарана в пещерата. Но тази тръба коренно е променило екосистемата й – влезли са нови животински видове, изчезнали са старите, променили са се теченията в пещерите, а това също е убийствено.

Осветлението в някои от пещерите – туристически атракции също е пагубно за тях. Виждаш едно хубаво бяло образувание, върху което има едно „хубаво“ зелено петно плесен. То не е естествено за пещерата. То се е появило, защото по 6 часа на ден една лампа го нагрява.

От пещерите, казва Огнян, не вземай нищо, освен снимки, не оставяй нищо, освен стъпки, не убивай нищо, освен време.

Той членува в екоорганизацията „За земята“. Те провеждат спонтанни протести, една от последните им акции е в защита на Рила. Организирали са поход за спасяване на Рилските езера и връх Кабул, където се планира строеж на ски курорт „Паничище“.

Оги мечтае за спокойствие, почивка. Усеща, че хобито му се е превърнало в задължение, в целенасочен ангажимент, отговорностите му идват вповече и повече го натоварва, отколкото да му прави удоволствие.

Огнян няма цел в живота, но не вярва, че е нужно, важното е „да вървиш напред с вяра в сърцето и никога няма да си сам“.

Огнян, въжето, калта, пещерите и екипът

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
0
 
! Отговори
bay hui преди 14 години
Abe basi mishkite sa povecheto tuka, kato stignete Ogi togava govorete gradski lekenca dolni... Pisnalo mi e kato otida na more, planina, peshtera ili reka da vi gledam laynata i boklucite!!! Sega hranite, ama drugiya mesec kato vi platyat teambuilding ni gledate kato bogove i ne smeete da gi kajete tea neshta, shtoto se useshtate neznachitelni. Kajete ni togava che yadem layna i drugi neshta i togava shte si merim pishkite.
49
2
 
0
 
! Отговори
Nasty преди 14 години
Яде кал:) хахахха абе .....смени дилъра!
48
2
 
0
 
! Отговори
Ivo Minchev преди 15 години
Anonimen, tova sa gluposti. Ogi me e peckal, i ne obicha da qde ***, a samo kak az qm.
47
2
 
0
 
! Отговори
яМладенов преди 15 години
42. Напълно съм съгласен с теб.Много добра статия.
46
2
 
0
 
! Отговори
xax преди 16 години
Golqm LioxMan
45
2
 
0
 
! Отговори
dimitar latev преди 16 години
браво супер сте поднесли информацията за случващото се днес в София кратко и съдържателно
44
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ми като му се яде да яде
43
2
 
0
 
! Отговори
unknown преди 16 години
Евала.
42
2
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 16 години
#7 и всички които плюят и бълват против пещерняците-опитайте това което прави Оги и тогава ще разберете с изкривените си мозъчета на малки хора, които не живеят истински, а живуркат, че не сте прави.Никой от вас със сигурност не е затаявал дъх пред величието на природата.Никой от вас не е стъпвал в пещера, която да е недокосната от човешка ръка.Никога не сте се чувствали малки и незначителни, като мравчици, които живеят няколко мига в сравнение с едно образувание, което расте с няколко см за 100 години.Виждали ли сте пещерен бисер, образуван от една песъчинка и от капането на калцитна вода около нея?А знаете ли, че когато този бисер се извади от синтровото езерце, след време губи формата си и блясъкът му изчезва?Затова нищо не бива да се изнася от пещерите, само снимки и пречистено усещане за дребните ни житейски проблемчета...Така че имайте търпение и не съдете за статията по заглавието, което или трябваше да е в "", или да е различно, а прочетете докрай статията, която не е лоша.Много от вас не знаят къде живеят, а нашата малка страна е пълна с природни красоти и забележителности.Измъкнете главите си от пясъка и се огледайте по-добре когато пътувате.Ако не можете да гледате вече не може да ви се помогне.Ако нямате възможност за пътуване, питайте някой пещерняк или "екстремист" дали има място за вас в групата, за да видите нещо красиво и-повярвайте ми те няма да ви откажат да ви вземат с тях.Това е от мен, надявам се да съм ви открехнал малко.
41
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
тоя същия освен кал и друго яде. една приятелка беше си лягала с него и след това ни разказваше по какво си падал
40
2
 
0
 
! Отговори
popa преди 16 години
imam aver det qdet jivi 4erveeii i ko ? biva li da ni zanimavate s takiva oligofreni we ...
39
2
 
0
 
! Отговори
POPA преди 16 години
Zaglavieto e Potresava6to .... BIVA LI DA NI ZANIMAVATE S TAKIVA OLIGOFRENI
38
2
 
0
 
! Отговори
chiva преди 16 години
кал има...
37
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пълна пушилка!
36
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Он еде и уи ако му дадеш
35
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
otka4alka
34
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
DALI IADE ***, VITKE?
33
2
 
0
 
! Отговори
blabla преди 16 години
ZASHTO NI ZANIMAVATE S NQKAKAV LIOHMANIN, KOITO OBI4A PRIRODATA!!???!!!?Poznavam pone 10 dushi, koito ujasno mnogo prili4at na nego po zanimaniq- hobita i rabota, imam predvid! E i?!!!! Zashto toq da e po specialen, 4e 4ak statiq za nego?Poredniq liohman! S kakvo tolkova e po-vajen ot ostanalite 8 mln bylgari 4e cqla statiq! Sigurno pone 2 mln drugi po-interesni bylgari mojeshe da izberete!! Ili moje bi e blizyk na avtorkata? Emi dai da pishem za mama i tati i bati!! Stiga gluposti! Seriozno be hora!! Taq stranici glavni redaktori nqma li ili vseki si ka4va kvoto iska?!!?!?
32
2
 
0
 
! Отговори
lqlq преди 16 години
metal mi se struva, a ? samo taka *** razbii gi naistina mnogo mu se kefq ama toq deto e pisal statiqta mnogo negramoten ve :D\m/
31
2
 
0
 
! Отговори
pugguk преди 16 години
are da ne davate komentari za hora koito ne poznavate li4noOgi go poznavam i kefi opredelenovitka i neq poznavam ne kefi kak pi6e opredelenoa koito ne smqta mnenieto mi za aftoritetno da me probva na kanadska :)))) stiga da moje da me nastigne razbira se

Спонсорирани публикации