Той не заспива, за да рисува

Един изследовател на човека, един наблюдател на живота... за изкуството
15 яну 2008 11:04,
43
Той не заспива, за да рисува
Ангел Хайтов. Снимка: Dnes.bg

Художникът и картините му

Ангел Хайтов не може да мине незабелязан. От него струи една чиста и силна енергия, която те обхваща, поглъща и пленява. 

В компания Ангел винаги е душата й, той изобилства от провокативни, често шокиращи фрази, абсурдизми, с които разсмива всички.

Ангел умее не само да рисува. Той умее и да мисли. Винаги ме е изумявал със способността си чисто и трезво да премисля и разсъждава, макар и на пръв поглед да дава вид на хаймана. Когато е сам със себе си, той е съзерцателен и замислен.

Но не и разсеян, защото нищо не остава незабелязано от тренираното му око. Често ти обръща внимание на детайли от обкръжаващия пейзаж, които необученото ти внимание пропуска незабелязани.

Хоби му е да оглежда момичетата и да ги коментира. Има точна преценка за хората, добър психолог е и е способен да проведе разговор с всякакъв тип хора, защото е добър провокатор и манипулатор.

Няма нищо общо с общоприетото схващане за човек на изкуството – художник (за социопатията говоря), напротив, постоянно завързва контакти и запознанства.

Изглежда спокоен, говори бавно и спокойно и има цяла колекция собствени постулати – нецензурирани, чисти и прости, казани в очите житейски истини, които смъкват булото на романтиката и на цялата поезия и илюзия в живота.

Той е от хората, които първи прихват да се смеят на собствените си шеги. И се смее толкова заразително, че няма начин да не накара всички да се заливат от смях.

Ангел е художник. Да си художник е прекрасно, защото основният обект на изобразителното изкуство е човекът и тогава ти изучаваш човека, съзерцаваш човека, описваш човека и изобразяваш човека. Така казано, това е идеалната професия за него, защото Ангел се интересува на първо място от човека.

От известно време той живее във Великобритания. Защото всичко, което е натрупал като впечатления от средата, в един момент му се е оказало до болка познато и е изпитал нужда от нови възприятия, свързани със стила, в който рисува.

Поп арт, съвременно изкуство. В този стил рисува Ангел. Взема предмети от масовата култура, които изобразява като част от човешкото съществуване.

Потърсил е другата среда, за да разнообрази импресията, от която се нуждае, за да я превърне в експресия. Това са негови думи.

Във Великобритания Ангел прави векторна графика и медицинска илюстрация. Работи в агенция, която му осигурява поръчки за илюстрации.

Иска да продължи да се занимава с кавалетна живопис (на платно), но това там отнема време, защото пазарът има свои правила: да си местен автор, да си завършил местно художествено училище, местна художествена академия. На местните им е трудно да приемат чужд творец.

Животът във Великобритания за него е скучен и досаден. Това се дължи на разликата в бита на матрицата, която съществува тук и там. И ако в България хората много са лъгани, те винаги знаят, че съществуват други неща.

А проблемът на обществото във Великобритания е в това, че масовата лъжа не може да бъде заменена с друга истина, хората не знаят за съществуването на друга истина, те са убедени в съвършената истинност на съществуващата лъжа.

Защото нямат контрапункт, нямат друго, с което да сравнят, нямат собствено мнение за живота, за света, за общественото устройство. Там обществото няма избор, освен да вярва в това, което му се казва, че съществува.

А България е пълна с поводи за създаване на изобразително изкуство, които липсват в много други части по света.

Хората в България са забулени в стереотипа, в който живеят, често не осъзнават колко прекрасен е животът и страната им. Понякога стигат до илюзията, че другаде е по-хубаво и интересно. Не е така, казва Ангел.

За 8-те години, след като е завършил Академията, е правил няколко изложби във Великобритания, Полша, България и САЩ. Ангел казва, че не е важен броят посетители на една изложба, важно е те да имат отношение към изобразителното изкуство.

А картините му продават няколко души, които се занимават с търговия на изобразително изкуство в България и чужбина. Картини се купуват от хора с отношение към изкуството, които имат вяра в красотата на съзиданието, хора с пространствено мислене. Но най-вече купуват богати хора, които “са решили материалните и финансовите си проблеми в степен на излишък”.

Ангел е отвратен от реалността в България, където художникът и рисува, и си е мениджър едновременно. Защото няма връзка между произвеждането на една картина и нейната продажба.

От изкуство се печели, когато изкуството намери своя адрес - всяка творба си има и човек, който да я купи. Важно е картината да има контакт със своя купувач.

Всяка картина е безценна, защото няма ценоразпис на това, което ние като хора ще оставим след себе си. Всяка картина носи дух, а духът няма цена. Картината е и материална – тази материална основа, върху която е изобразен духът на картината, се оценява.

Ангел би подарил картина на музей, на организация, която разпространява изобразителното изкуство – така посланието, което носи творбата му, ще стигне до повече хора.

И тъй като Ангел е филантроп, рисуването му дава онзи контакт с всички хора по земята, който не се нуждае от превод, който е еднакво действащ при всички, много спонтанен и истински. За него рисуването е начин за комуникация с хората от целия свят.

“С всяка една рисунка светът се преоткрива и се ражда отново. Всяка творба е изобретение, защото е нова и неповторима. Рисуването е и връзка с отвъдното, освен с реалния живот. То е усамотение, в което художникът хваща късове от живота, за да ги комбинира”, казва Ангел.

Той не използва опиати, за да отвори съзнанието си и да рисува. Започва да чувства и вижда всичко чрез съзерцание, чрез вглеждане в детайла от всяка една част от живота като визия, шум, движение и настроение.

И не се буди посред нощ, за да рисува, по-скоро не заспива по цяла нощ, за да рисува. Прави го по всяко време на денонощието, когато изпита необходимост да рисува. Усещаш, че ръката ти сама се движи. В момента на рисуване той не разсъждава, а прави странната комбинация от линии, цветове, текстури, която ражда картината.

През останалото време Ангел се... вглежда. Във всички живи и неживи същества и предмети от заобикалящия го свят като изследва и търси невероятни комбинации от цветове, форми, предмети и човешки фигури, които открадва от живота, за да ги изобрази в картините си.

Той е изследовател на човешката природа, което означава също и да изследваш обекта на изобразителното изкуство. Може да означава и да проучиш една форма, преди да бъде изобразена, да опознаеш и характера на човека, който ще изобразиш, да схванеш характера му, не само външната прилика да докараш, не да спиш с моделите си, а да ги изследваш, смее се Ангел.

Личният живот на художника остава на втори план. И независимо дали Ван Гог е бил луд, Рубенс е бил дипломат или Леонардо – откривател, ние ги познаваме заради тяхното изкуство и в най-малка степен заради личния им живот.

В България е много разпространено схващането, че художникът е със сплъстена брада и с празни бутилки зад вратата, но за Ангел човек, който повече пие, се нарича алкохолик, а не художник, а който лентяйства, е безделник, а не художник.

Художникът за него е преди всичко изследовател на човека и най-вече на жената (да си дойдем на думата – бел.авт.). Тя е обект на изкуството, а мъжът е производител на изкуството.

Рисуването е емоционален процес, въпреки че всеки професионалист художник трябва просто да рисува. Важното е не колко впечатления има художника, а какво е оставил след себе си като творчество – една от поредните здрави мисли на Ангел.

Отдавна е минало времето, когато той е бил могъл да бъде провокиран да рисува. При него рисуването идва след сложен процес на преживяване, на осмисляне и на математическо изчисляване на всяка композиция до натрупването на линии и цветове в една организирана концепция.

Не може да нарисува това, което го дразни, което не възприема като хармонично и изящно, не може да нарисува нещо грозно, фалшиво и измислено. Затова и художникът, в чийто картини открива себе си, е италианският художник от Ренесанса Тициан.

Той рисува спокойни, изпълнени с жизненост образи, в които се вижда живият живот, красотата и очарованието на човека и природата.

И Ангел така: радва го срещата с всичко, което носи своя уникална хармония, било то човешка фигура, архитектура, природен пейзаж или красотата на духа, на човешките отношения.

А го отчайва познанието за хората, което има. Така например е открил, че повечето хора носят маски, което в съвременния живот май е станало задължително.

На Ангел му се иска повече хора да свалят маските си, да покажат истинската си красота, за да могат да бъдат нарисувани.

Ангел е песимист и начинът му на опознаване на света е чрез изключване на невъзможното. Не, не, той е оптимист, който гледа песимистично на нещата. И това е неговият начин да бъде оптимист. Отхвърля всичко непотребно и оставя в съзнанието си само красивото, нужното и истинското от живота.

И за завършек:

“Всяка картина, скулптура, всяко произведение на изкуството съществува, за да излъчва енергия. А за да излъчва енергия, то първо трябва да бъде облъчено с такава...”

Ангел Хайтов не просто рисува, той облъчва.

Него и картините му вижте тук

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много посредствени работи,но да не се отчайва и да продължава да си рисува...
42
0
 
5
 
! Отговори
asd преди 14 години
Тоя пич няма нито една авторска творба. Всичко е копирал.
41
2
 
2
 
! Отговори
geri преди 15 години
От всичко, което прочетох за Ангел Хайтов ме навежда на мисалта ,че повечето хора, които са си изказали негативното мнение относно него, изобщо не разбират от изкуство. Изказвам се така, защото съм човек, който знае какво е изкуство и е всепризнат в света.
40
0
 
2
 
! Отговори
Bruk преди 15 години
Нескопосен и неграмотно направен хиперреализъм, директни заемки от Дали и Магрит и някои други автори . Пълна липса на индивидуалност и автентичност......е кво като живее в Англия при този резултат
39
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Поздравявам ви, вие сте един голям художник. Давайте все така, вашите картини са музика за душата. Вие сте българския Дали
38
2
 
1
 
! Отговори
SamЪr преди 15 години
Уникални творби. И като такива трябва да се вложи маааалко повече мисъл, за да се разберат. Естествено, пак има коментари от супер неподготвени и ограничени хора, но всеки творец е свикнал на такива.
37
2
 
1
 
! Отговори
maq преди 15 години
na men puk mi haresa momi4eto...s tazi 4ervena kosaaa...gotina e.
36
1
 
1
 
! Отговори
rgr преди 15 години
toi risuva neveroqtno.. otdavna ne bqh vigdal takiva proizvedeniq na izkustvoto
35
1
 
1
 
! Отговори
Max Ernst преди 15 години
Pichove realizirajte se i vie i sled tva kritikuvajte.A to che surealisma e slojna tema e drug vapros.Vse pak vi go kazva Max Ernst.
34
2
 
1
 
! Отговори
SOKEM SINI преди 15 години
28(sulio),29(pulio) shto ne vzemete da se izrejete vie 2ta pone shte vi e po-spokoino i nqma da bulvate zloba.Ne ste li 4uvali 4e kogato bylvate zloba habite mnogo mozy4ni kletki *** takiva.ama vie gi nqmate to kv e smisyla ... qvno mn zloba ste hvyrlili nasam natam!vseki 4ovek e individualna li4nost i se izqvqva po individualen na4in,koito qvno na vas ne vi dopada i ste ot onezi DOLNI kritici koito habqt kletkite si v izblik na zloba i komplexi.Ako pokajete nqkyde pone 1 statiq za vas ot nqkoi *** ili neshto podobno togava shte imate pravo da pluete v-hu Angel ... ne go poznavam lichno ne mi i osobeno kakyv e no se vyzhishtavam na horata koito izrqzqvat misleneto i talanta si 4rez malko po-razli4en na4in ot vsi4ki drugi ... nari4at se INDIVIDUALISTI(ili ako gresha molq popravete me)i vse pak ... 28,29 VZEMETE SE REJETE MOJE DA VI HARESA I DA STANETE MALKO PO-SPOKOINI I DA NE PLUETE V-HU TALANTITE NI !!!
33
0
 
1
 
! Отговори
Sa6o преди 15 години
q ostavete mom4eto da si risuva. Kakvo go 4eknete tolkova. Vseki ne moje da vidi sveta prez o4ite mu. Aman ot specialisti . ne se burkaite v jivota mu!
32
0
 
1
 
! Отговори
roo9 преди 15 години
raOriginalen, mnogoplastov i Salvador Dali. Koyto ne razbira, da ne komentira!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Svetlana Koleva преди 15 години
Nadiavam se edin den nie, balgarite, da izrastnem duhovno i da se ottarvem kompleksite si. Da sprem da kritikuvame i hulim vseki na6 sanarodnik, koito re6i po nqkakav na4in da se iziavi. Malko li hora progonihme? Vsi4ki priznati i obi4ani v cial sviat, no ne i v sobstvenata si rodina, ne i ot sobstvenite si bratia. Sprete da tap4ete! Vgledaite se v sebe si! I vas li niakoi vi tap4e i podtiska? "Polu4ava6 tova , koeto dava6". Obi4aite se! Daite 6ans na drugite okolo vas! Podkrepaite gi! Kakvo lo6o ima da podrajava6 , ako e za dobro- v imeto na krasotata , na izkustvoto? Nali tova sa parvite uroci koito vsi4ki nie ( hora, jivotni) u4im? I o6te ne6to... Nikoga li ne ste bili na edno i sa6to mnenie s niakoi drug? Nikoga li ne ste vijdali ne6tata po edin i sa6t na4in sas niakoi sebepodoben? Za6to ne zabravite dumata "imitator" i prosto ne priemete, i dvamata hudojnici imat ednakav stil i vijdane za ne6tata ot jivota? Angele, Davai smelo napred i ne zabraviai Nai-Velikite i Uspeli Hora Imat Nai-Mnogo Kritici! Pojelavam ti mnogo! XXX
30
0
 
1
 
! Отговори
Дидака преди 15 години
красота
29
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
IZKUSTVO
28
0
 
1
 
! Отговори
Deyan преди 16 години
Choveche, Angele. Ako sluchaino chetesh towa, molya te iskreno da mi powqrwash.Towa sa nai bezdarnite neshta koito sum vijdal ot mnogo wreme nasam. Orientirai se kum neshto drugo, towa tuk e beznadejdno.Ako namirash newidima jena za dostoen obekt za risuwane, kakwo moje da e towa koeto shte ti pomogne?Nishto.
27
0
 
1
 
! Отговори
sa6a bezuhanova преди 16 години
Az sum nai-dovolna, 4e Angel si kupi laptop ot nas !
26
0
 
1
 
! Отговори
саша преди 16 години
мда. пък за жената мъжът е обект на изкуството. и тъй може, ангеле, и тъй може.
25
0
 
1
 
! Отговори
To4en Pi4, London преди 16 години
Az ne sam spal s Angel, no sashto haresvam negovite kartini! Te izla4vat stremezh kam perfekcionizam, iz4istenite jasni konturi formirat obekti i figuri, koito vazdejstvat!
24
0
 
1
 
! Отговори
Magi, NYC преди 16 години
Ami az i sum spala s Angel, a i kartinite sa mu prikazni. No ne vizdam za6to v niakoi komentari, izpukvat li4ni kompleksi, vmesto da se oceni edin blestia6 talant, kakto i silnoto interview, za koeto moga da pozdravia journalistkata ! M.

Спонсорирани публикации