САЩ ще конфискуват иракски суров петрол

Това ще стане след като бъде разтоварен от кюрдски танкер
27
САЩ ще конфискуват иракски суров петрол
Снимка: Ройтерс

САЩ са готови да конфискуват иракски суров петрол, след като той бъде разтоварен от кюрдски петролен танкер, пуснал котва в Мексиканския залив. В момента обаче корабът не е под тяхна юрисдикция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Иракското правителство, което има отдавнашни спорове с кюрдския автономен район за продажбите на петрол, заведе дело с искане за конфискация на петрола.

В понеделник тексаски магистрат разпореди конфискацията на всякакъв петрол, който бъде разтоварен от кюрдския танкер. Петролът обаче още не е навлязъл в териториалните води на САЩ, подчерта Джен Саки, говорителка на Държавния департамент на САЩ. Ако обаче горивото навлезе в териториалните води на САЩ, заповедта на съда ще може да бъде прилагана, подчерта тя.

Политиката на Вашингтон за продажбата на иракски петрол остава непроменена, добави Саки. "Вярваме, че петролът трябва да преминава през централното иракско правителство", заяви тя.

Съдебната заповед позволява на Ирак да получи собствеността на конфискувания петрол и да го складира на място под надзора на федералната шерифска служба на САЩ. Според иракското министерство на петрола, товарът на танкера е изнесен контрабандно през турско пристанище. Иракски Кюрдистан се опитва да продава петрол в чужбина в опит да гарантира икономическата си независимост.

Иракски Кюрдистан има право да продава петрол, докато правителството в Багдад продължава да орязва бюджета на региона, да отнема поминъка на хората в региона и да налага ембарго, заяви Шерко Джаудат, ръководител на енергийната комисия на парламента на провинцията, цитиран от Ройтерс.

Танкерът обаче остава на 95 километра от брега на Тексас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: петролтанкерСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хората не са прости, направили са си армия и си владеят света, другите като не могатедва ли някой им се хваща на тъпотии за демокрация и прочие дивотии, които се явяват опаковка на истинските им интереси и цели
20
1
 
5
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
... Съединени Пиратски Щати...
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им приседне дано!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KRAVARITE NA KRAJBATA KAZVAT KONFISKACIQ
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I SHTO PYK USA TRQBVA DA GO KONFISKUVAT ISKAM AZ DA GO KONFISKUVAM VERICATA VI KRAVARSKA PLADNEJKI GRABEJ SI E TOVA
16
1
 
14
 
! Отговори
мда преди 9 години
На това му се вика демократично пиратство и е основна културна ценност в щатите.
15
2
 
5
 
! Отговори
rom преди 9 години
abe imalo i po golemi xadyti i ot giayrite ;gospoda xamerikancite iskat pezplaten petrol.tova li e demokracia aaaaaaaa .
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Narodite vzeha da poumnqvat i razbirat koi e nai golemia kradez na sweta.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pak napomniam - petrola v tozi tanker ne idva ot senegal napr. USA ako sa umni , onezi v tankera ne sa 6arani !
12
0
 
14
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Я си представете, че танкера е зареден с експлозиви "еи така за всеки случаи" и ако тези решат да им свият петрола, да стане фал и еи така да гръмне, тогава какво правим, кой ще обвиним. Аз вече се досещам.
11
1
 
26
 
! Отговори
Anti-USA преди 9 години
Янките докараха нещата до откровено пиратство. Невероятно падение...невероятно...
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАми ний дойдохми да си бирем малку тухли
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те не крадът те си взимат .. това не е кражба :D
8
1
 
19
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
Това някаква нова новина ли е :DЧе, САЩ си конфискуват Иракски петрол от доста време :D
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дори през ум не ми е минавало,че може да се мрази народ;всеки народ се състои от индивиди със своите достойнства и слабости.Но все повече ненавиждам "американците"-с цялото им котило от политици,изискващи всички да викат AVE, а другите -на арената.Двуличие,подлост,изнудване,арогантност-това е лицето на америка днес!Но ще дойде Видов ден и както обикновено се случва в историята - когато най-малко го очакват!Май те са шопи-на мен да не ми е добре,но на Вуте да му е по-зле!
6
1
 
27
 
! Отговори
Ей! преди 9 години
Ей, журналистите! Не е "Саки", а Псаки и е много ***. Проверявайте точно за да не ви подведе. Защото Джен Псаки може да прекара танкера през териториалните води на Белорусия. И съответно е пропуснала да каже, че на такива конфискации в цивилизования свят им казват пиратство.
5
0
 
17
 
! Отговори
петрол преди 9 години
Да си дойдем на темата.
4
5
 
6
 
! Отговори
do kritika преди 9 години
ey kritik samo si zabravil 4e i kiurdite sa si vzeli merki sre6tu podobni planove na usa . edna explozia na tozi tanker naprimer .....eko katastrofa...regionalen haos...
3
1
 
45
 
! Отговори
Тежко се диша преди 9 години
Все по-ясно става, че Щатите стращно се нуждаят от всякакви постъпления. Използувайки марионетното Централно Иркско правителство, Щатите ще конфискуват петрола от Кюрдския танкер. Настоящото марионетно правителство в Ирак вече не владее територия - на север са Кюрдите, Централен Ирак е Ислямската нова държава, на юг са Шиитите под влиянието на Иран. С една дума, Щатите скоро ще се задъхат от липса на покритие на доларовата наличност.
2
1
 
46
 
! Отговори
кРИТИК преди 9 години
"САЩ ще конфискуват иракски суров петрол"Не се и съмнявам.Пък и от кюрдски танкер - за да може съюзника им турция, която Хамериканците наричат на името на пуяк - Turkey - по Хамерикански, да блокира някоя и друга кюрдска борба за независимост.