Критикуват ФБР, че създало фалшив сайт, за да измами заподозрян

"Похвалната цел не оправдава пренебрежението на властите към ролята на медиите"
30 окт 2014 09:34, Елка Василева
3
Критикуват ФБР, че създало фалшив сайт, за да измами заподозрян
Снимка: архив, Reuters

Федералното бюро за разследване беше подложено на критиките от медиите в САЩ, след като се разбра, че агенти на бюрото са създали фалшив сайт с цел да подмамят заподозрян за участие в атентат, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Разкрити тази седмица документи показват, че ФБР е написало фалшива статия на агенция Асошиейтед прес, карайки я да изглежда, сякаш е излязла във всекидневника "Сиатъл таймс".

Федералните полицаи са имитирали и логото на АП, за да не предизвикат подозренията на заподозрения. Смятало се е, че той може да нападне гимназия в района на Сиатъл. След като е изтеглил статията, той е допуснал на компютъра си вирус, разкриващ местонахождението му.

Става дума за техника, която се използва в много редки случаи, когато има достатъчни основания да се предполага, че тя ще предотврати заплаха, заяви Франк Монтоя, агент на ФБР в изявление за АФП. Според него целта е била да се избегне повторението на трагични събития в други гимназии на Сиатъл.

Американският съюз за граждански свободи, в. "Сиатъл таймс" и АП обаче реагираха със силно възмущение. Вестникът заяви, че уловката на ФБР не само пресича границата на позволеното в отношенията между властите и пресата, а направо я премахва.

"Похвалната цел не оправдава пренебрежението от страна на властите към ролята на медиите в свободното общество", подчертават от "Сиатъл таймс". "Така тази роля се подкопава, при това в момент, когато медийните компании и без това с труд запазват силите си пред злоупотребите от страна на властите при последните две президентски администрации". Правозащитниците и журналистическите организации призоваха ФБР да се откаже от подобни практики и никога да не се представят за журналисти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: САЩсайтфбр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея пък ФБР и ЦРУ създаде фалшива реалност та некакъв сайт , за справка виж Урина.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта оправдава средствата. В случая похвата.
1
5
 
12
 
! Отговори
лъжци преди 9 години
Фбр лъже. Както Обама лъже за Украйна. Както Хитлер лъжеше за нападението над Полша. Както Кенеди лъжеше за Куба. Както Джонсън лъжеше за Виетнам. Както Никсън лъжеше за Уотъргейт. Както Форд лъжеше за Камбоджа. Както Картър лъжеше за Иран. Както Рейгън лъжеше за Пиночет. Както Клинтън лъжеше за стажантката. Както Буш лъжеше за Саддам.