US военният министър си тръгна, жена е фаворит за поста

"Чък беше необикновен министър", обяви Обама
Обновена: 24 ное 2014 22:58 | 24 ное 2014 22:43,
23
US военният министър си тръгна, жена е фаворит за поста
Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама обяви, че шефът на Пентагона Чък Хейгъл се оттегля след близо две години на поста. Това предаде ТАСС, цитирана от БТА. Фаворит за негов наследник на поста е жена - експертът в областта на стратегиите и бивш заместник министър на отбраната Мишел Флорной, уточни „Франс прес”.

"Чък беше необикновен министър", заяви президентът в присъствието на самия Хейгъл. Обама припомни, че досегашният министър на отбрана е служил във Виетнам и разбира войниците по-добре от всеки друг. Президентът сподели, че миналия месец Хейгъл му е казал за намерението си да се оттегли. На топло изпращане в Белия дом Обама отбеляза, че Хейгъл ще остане на поста, докато Сенатът  утвърди неговия заместник, съобщи Ройтерс.

Още по темата
Асошиейтед прес пък пише, че Хейгъл се оттегля, подложен на натиска на множество чуждестранни политически кризи, включително настъплението на групировката "Ислямска държава". В изказването си днес Обама го нарече "министър на отбраната за пример" и стабилна подкрепа за стратегията и бюджета.

Самият Хейгъл обями, че правителството на Обама води министерството на отбраната и САЩ към стабилност и сигурност.Той обясни, че е горд от постигнатото по време на пребиваването му на поста. Бившият министър допълни и че по време на мандата му Пентагонът е  предприел значителни реформи, които ще подготвят въоръжените  сили за бъдещи предизвикателства.

Междувременно световните агенции съобщиха, че фаворит за поста на Хейгъл е 53-годишната Мишел Флорной. Тя е основателка и председателка на мозъчния тръст Център за нова американска сигурност и беше заместник-министър на отбраната, отговаряща за стратегиите в периода февруари 2099 г. - 2012 г. На този пост тя беше де факто номер три в Пентагона и помагаше за оформяне на политиката на САЩ за изтегляне от Афганистан.

Флорной е завършила Харвардския университет и е част от екипа, замислил политиката за борба с бунтовете в Ирак и Афганистан, приложена от генерал Дейвид Петреъс. Тя е омъжена и има три деца. Демократка е и познава добре тънкостите на Пентагона, защото е работила там и по времето на Бил Клинтън и е помагала за разработването на  неговата отбранителна стратегия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
интересно преди 9 години
в периода февруари 2099 г. - 2012 г.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тръгнал си е,защото не може да търпи да гледа как избивате хиляди невинни семейства в тъй-наречената "Борба срещу тероризма".
12
0
 
4
 
! Отговори
към ала бала преди 9 години
Защо гласуваха масово за герб като предишното им правителство е провал
11
0
 
1
 
! Отговори
зъъ преди 9 години
Тази г-жа е голяма работа - завършила харвард има три деца и работи такава работа. Ей това е човек не като нас по едно и до никъде
10
0
 
2
 
! Отговори
Ala_Bala преди 9 години
Светът е изумял. Изглежда, че и в Америка има само "матрял". Щом там е така, какво да кажем за нас. където власват американски протежета - Боко и Цоко!
9
0
 
9
 
! Отговори
непукист преди 9 години
По-добре е да го нарекат министерство на войната , а не на отбраната . Няма никакво значение кой ще го смени те ще си останат същите разпространители на "демокрация".
8
0
 
9
 
! Отговори
бг преди 9 години
Обама е силно подвластен на Израел,а Хилари още повече.
7
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
Значи и Флорной има лични контакти с Ал Багдади.
6
3
 
7
 
! Отговори
Империалисто преди 9 години
Не знам,, може и да си внушавам, но хамерика отива малко по малко към залез. Просто на всичко му идва края. Едно на ръка че те са и доста млада, събери чак и агресивна държава. Отвсякъде ги тормозят, сега и тази организацийка *** :))). Бъдещето е на Китай и Мадър Раша. Това е.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо сте се объркали, защото Обама го уволни, а не се е оттеглил сам.
4
2
 
3
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Да си сложат някой турчин !?
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова беше добър че го изгониха...
2
1
 
4
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 5 М че то германския военен министър е жена
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жена военен министър, гейове в армията... да те хване шубето