Буш, Буш... и пак Буш

Джеб тръгва по стъпките на баща си и батко си
21 дек 2014 19:30,
105
Буш, Буш... и пак Буш
Джеб Буш. Снимка, архив Reuters

Преди известно време Джеб Буш каза, че би се замислил за Белия дом при условие, че президентският му мандат бъде “изпълнен с радост”. След месеци на спекулации през тази седмица бившият губернатор на Флорида и син на един президент и брат на друг обяви, че би се кандидатирал на изборите през 2016-а година.

Вече започнаха и анализите дали Джеб ше получи подкрепата на своята Републиканска партия и евентуална номинация, посочва “Икономист”.  От изданието припомнят, че докато управлява Флорида в периода 1999-2007-ма г., той залага на строга фискална и социално-консервативна политика – орязани са милиарди долари от данъчни постъпления.
 
Наскоро Джеб Буш се изявява като лидер на прагматичното, про-бизнес ориентирано крило на Републиканската партия. Отстоява две идеи, които разгневяват особено много силно консервативните му съпартийци – подкрепата за налагане на общонационален стандарт в обучението (считан от крайните републиканци за заговор на либералите) и убеждението му, че републиканците трябва да прегърнат имиграционната реформа на Обама с ентусиазъм и състрадение, за да избегнат липсата на връзка с тази голяма част от избирателите в близкото бъдеще. 

Разбира се, фамилията на потенциалния кандидат ще е основната тема на коментари при евентуална официална кандидатура – немалка част от републиканските избиратели гледат на династията Буш като на изменници на “чистата” дясна идея, докато в ляво последният президент Буш често е определян за нещо близко до военнопрестъпник.

“Икономист” отбелязва, че всъщност Джеб Буш следва една и съща политика през цялата си кариера – промяната е в самата партия, която залитна към крайния консерватизъм (“Чаената партия”). По отношение на фамилията също няма особен избор.

Ексгубернаторът на Флорида често се обръща към републиканците с призив за спорадични компромиси, ако искат отново да си върнат Белия дом. Няколко седмици преди Коледа във Вашингтон Джеб Буш негласно даде очерк на евентуалната си стратегия. Според него трябва да се работи изцяло за печелене на изборите срещу съперника-демократ, а не да се мисли за първичния вот в Републиканската партия.

С други думи от самото начало да се търсят гласовете на центристите и независимите, а не да се залага изцяло на привличане на републикански симпатизанти както направи Мит Ромни. Защото след това на генералния вот ще е прекалено късно.

За да спечели номинация за изборите през 2012-та година Ромни се самоопредели като “строго консервативен” и се обяви за закони срещу имигрантите. Впоследствие, когато беше номиниран, той се опита да изгради по-неутрален имидж, но твърде късно.

Погледнато от тази страна поведението на Джеб Буш е толкова смело и нетрадиционно, че множество конгресмени, губернатори и висши официални лица от Републиканската партия го подкрепят само негласно. Буш обаче не отстъпва пред крайните елементи в движението.

Вътрешната битка, която е повел, със сигурност няма да е лесна за печелене. Но на своя страна има бизнесмени, спонсори и доказани имена в голямата политика – хора, които не са съгласни с поведението на крайните елементи от движението и категорично не искат подобно присъствие в редиците на Републиканската партия. Антипатията е взаимна – никой друг потенциален кандидат не дразни толкова поддръжниците на “Чаената партия”.

Както отбелязва “Икономист”, зле пазената тайна на републиканците е, че тяхната партия е не просто разединена, а нещастна.

Ако Джеб Буш обяви скоро официално намерение за Белия дом, той ще има достатъчно време, за да изложи политическите си виждания и да покаже какво го отличава от други кандидати, които имат сериозна републиканска подкрепа като губернатора на Ню Джърси Крис Кристи и... пак Мит Ромни.

Прагматиците в републиканските редици са убедени, че всички в партията толкова искат победата след 2 мандата за демократите, че разумът ще надделее и различията ще бъдат надскочени. Ако се търси обединителна фигура, то Джеб Буш е с едни гърди напред. Но пътят до Белия дом е изключително дълъг и труден и едва ли ще бъде “изпълнен с радост”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
9
 
! Отговори
ЕМО преди 9 години
името буш =световен престъпник
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп Той брат му ги свърши едни такива, че сега се гърчат като недоубита змия как ще изчистват над18 трилиона долара . Ако ще е като него ,,Садам...,атомно ... химическо оръжие..всики момент..Пентагон..дупка 5 метра ..самолет 9 метра ..изпарил..кулите ..паспорти оцелели..... Ще завлекат и Земята след себе си . Вярно тя змията преде да умре хапе най-много.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредният рептил !
41
0
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
За планета Земя ще бъде добре, ако фамилията Буш се откаже от политиката. Опитвам се да запазя добрия тон, но успявам с последни сили.
40
0
 
5
 
! Отговори
vdch преди 9 години
До Одисей 1А какво ти е мнението за материали със заглавие "Obama - third term"? Знам, че ти изглежда едва ли не налудничаво, ама пак ще си говорим след 2 години. Ако разбира се имаме интернет тогава, че покрай тези хакерски безумия може да им скимне да спрат нета за обикновените хора.
39
0
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
ти при всички случаи си от Барухчовците.
38
3
 
30
 
! Отговори
????????? преди 9 години
Бах тая демокрация...в САЩ само родови династии във власта-нещо не се връзва с принципите на демокрацията това.
37
24
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Велика династия, която даде един от най-великите президенти на САЩ - Джордж У. Буш (младши), да се свети името Му ! Няма да се роди скоро такъв велик човек като него. По време на Неговото президентство враговете на Америка лежаха в прахта.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черепа се спънал и паднал върху костите
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шахматист номер 1 за 2014-та година има ли някъв план за обзценяването на рубь ?Или са решили да купуват долари за да направят рублата по конкурентно способна
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скок-подскокскок-подскок
33
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Беларус става нещо - леки сбивания пред чейндж бюрата и представете си, не за рубль а за ....Чичко доларчо :)))
32
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз повечето русофили които знам са или стари оглупели хора или пропаднали младежи с плетени чипици и девствни мустаци
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоо, пишман икономистите... Турция мина през хипер инфлация, Гърция, Югославия, пък гледам, още ги има и са доста по добре от нас! Та не бързайте да си обличате траурните дрехи в очакване на наследството.
30
3
 
11
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
Направих справка в момента: 1 рубла = 2,6 стотинки от българският лев / 2,66 лв. за 100 рубли/
29
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Беларус е точно 1000 пъти по-добре от Бг.
28
14
 
17
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
В Беларус /Евразия/ се бият за долари в чейнч бюрата, а тука русофилите още не осъзнават, че рублите с които им платиха да вряскат по форумите ще ги ползват в тоалетната. До 1 месец гладните ще изритат Путин в КНДР :)
27
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоя полу-*** ако изберат за президент, гответе се за войни, кризи и изобщо голям купон по американски. Междувременно *** в САЩ наближават 100 милиона.
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** изпадат в транс
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора събудете се. Каква е тая омраза?! С тази енергия можете света да промените. Изумително - да стоиш да пишеш за неща от които най-малкото нищо не разбираш, но да коментираш все едно ти си ги създал????!!! Все едно сте приятели с Буш или Путин, че ги защитавате и мразите така..Какви емоции само. Че вие за една дума човек ще убиете на живо. Субудете се...Животът не е омраза....живейте..радвайте се...смейте се..Толкова ли се харесвате с тая омраза в очите?