Преследването на брокерите-измамници

Американската прокуратура погна спекулантите
25 апр 2015 20:23,
16
Преследването на брокерите-измамници
Снимка: архив, Reuters

Преди 5 години американският Конгрес даде необходимите правомощия на прокурорите да подвеждат под съдебна отговорност брокерите, които трупат милиони чрез измами на борсата. Оттогава мина доста време, но вече са налице първите обвиняеми.

Навиндер Сингх Сарао беше арестуван във Великобритания заради незаконни манипулации, припомня Би Би Си. По сходни обвинения в САЩ вече беше задържан Майкъл Косчиа, собственик на брокерска къща.

Сарао е заподозрян за участие в изкуственото предизвикване на срива на Уол Стрийт през 2010-та година, когато основният индекс Dow Jones падна с 600 пункта.

Бившият федерален прокурор Якоб Френкел коментира: “Нямам кристална топка, но вярвам, че ще има още много сходни арести”. Експертът посочва, че отправна точка за съдебно преследване на брокерите-измамници е приетият от Конгреса нормативен акт, по силата на който изрично се забраняват конкретен вид машинации.

Забавянето на официалните обвинения за няколко години се дължи на комплексността на разследваните случаи и необходимостта от детайлно проучване за събиране на нужните доказателства за доказване вината на заподозрените.

В какво точно са обвинени брокерите? Схемата е следната – брокер прави заявка за продажба на голяма брой активи от даден вид. Виждайки, че се продават големи количества, другите играчи на пазара също започват да продават, защото цената пада.

В същото време обаче измамникът разкрива истинските си намерения – той отменя заявката за продажба и започва да изкупува актива на далеч по-ниската цена, за да реализира печалба скоро след като пазарната стойност отново се качи.

В повечето случаи печалбите са малки, но при многократни повторения количеството нараства изключително бързо. Измамниците винаги могат да изтъкнат причина за легитимна отмяна на заявката като промяна на ситуацията на пазара, достъп до нова информация или просто инстинкт.

Прокурорите обаче изготвят подробни профили на заподозрените и престъпното намерение може да бъде доказано.

Вече има регистрирани няколко случая на успешни граждански искове срещу брокери. Игор Ойстачер, наричан “Руснака”, беше глобен със 150 хиляди долара за опит да манипулира петролния и металургичния пазар. Майкъл Косчиа пък трябваше да плати 3 милиона за измами в търговията със злато, соя и мед, донесли му печалба от 1.6 милиона долара.

Сега обаче започват криминалните дела.

Косчиа, например, ще трябва да отговаря по цели 12 обвинения за измами. Той опита да обжалва, но искът му беше отхвърлен от федерален съдия.

Британецът Сароа е под гаранция и води съдебна битка срещу евентуална екстрадиция в САЩ.

Но е сигурно, че тези двамата няма да са единствените. Предстоят още арести и процеси срещу брокери, които тръпнат за бързи и лесни пари чрез нерегламентирани действия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: сащброкери измамници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брокери измамници ... че то други има ли?
8
1
 
10
 
! Отговори
Лондон, Джак преди 8 години
Всички големи банки без изключение правят същите процедури на фючърсния пазар. Тяхното влияние върху цената е дори много по-голямо, защото първо осигуряват ликвидност, влияят на маркет сентимента и така на цената на фючърсите и второ могат да си позволят High Frequency Trading като плащат хиляди за супер бърза оптична връзка с различните борси. Ето го двуличието на Американските и Британските регулатори. Виновните изведнъж се оказват някакви незначителни трейдъри, които търгуват за своя сметка. А хилядите проп шопове в Лондонското сити и Чикаго и големите банки, които правят милиони дневно от
7
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
Хм ... сетиха се ... може пък припечения голям шеф да е прецакан ... хамериканска му работа ....
6
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Америка е велика страна. God bless America!
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо САЩ не вземат да осъдят Сорос?Този човек е най-големия спекулант и дори успя да вкара държава,като Япония в рецесия заради действията си!Да вземеш спестяванията на няколко балъци за период на време е лесно за сравнение с това да създадеш криза в държавата за няколко години напред!
4
0
 
23
 
! Отговори
Ddttyuiknbv преди 8 години
Големи манипулатори на борсите пък спечелили цели 1,6милиона!!?!?!?! В тоя бизнес това са жълти стотинки! Нещо май ни будалкат
3
3
 
22
 
! Отговори
ТТТ преди 8 години
Някой HFT фирми и техните алгоритми са толкова успешни че последните години натрупаха милиарди. Отделно че много от големите хедж фондове търгуват редовно със вътрешна информация но досега никой не ги обвинил или осъдил. Има и още десетки схеми които се практикуват почти ежедневно от големите играчи и инвестиционни банки но естествено тях никой не ги закача. Регулаторите преследват само дребните спекуланти и то само когато им трябва изкупителна жертва за да оправдаят съществуването си.
2
5
 
24
 
! Отговори
ТТТ преди 8 години
Понеже работя във тоя бранш и съм спекулант(трейдър) и инвеститор от 11г. мога да ви кажа че тая статия е абсолютна глупост. Регулаторите са под политически натиск и бълват лъжи и скалъпени обвинения в търсене на изкупителни жертви. Действия на двамата "нарушители" не само че не противоречат на нито един закон, ами са ежедневна практика на почти всеки фин. пазар. Дори централните банки манипулират валутните пазари редовно.От години HFT фирмите крадат % от всяка сделка която минава през тях.
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко беше наред докато имаше страх от Бог и борсата що-годе реална, от както всичко стана пари нещатаще са по-зле! Колкото и клеширано да звучи, трябва да се върнем някошко крачки назад, стоковата борса да търгува истински стоки, а късите позиции да са напъшно забранени!