Обама обнародва закон, ограничаващ следенето на телефонни разговори

Властите ще имат достъп до данните само със съдебно решение
3 юни 2015 08:27, Елка Василева
4
Обама обнародва закон, ограничаващ следенето на телефонни разговори
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама обнародва закон, ограничаващ следенето, осъществявано от американската Агенция за национална сигурност, съобщи Франс прес.

Подписаният от Обама Закон за свободата има за цел да ограничи програмата на АНС по събиране на метаданни от телефонни разговори (час на обаждането, продължителност на разговора, набран номер). Това бе една от най-критикуваните мерки от закона, известен като "Пейтриът акт", приет след атентатите от 11 септември.

Още по темата

С 67 срещу 32 гласа Сенатът одобри по-рано нормативния акт, а преди месец зелена светлина даде и Камарата на представителите.

Законът ще прехвърли на телекомуникационните компании отговорността да събират данните, до които властите ще имат достъп само със съдебно решение.

Текстът предвижда да бъде дадено отново право на АНС да следи и подслушва т.нар. "вълци единаци" - лица, които са заподозрени, че готвят самостоятелно атентати и други действия, които застрашават сигурността.

Досегашната система на масово следене от страна на АНС бе разобличена от бившия й сътрудник Едуард Сноудън през 2013 г., заради което програмата бе подложена на много критики, че нарушава неприкосновеността на личния живот.

АНС преустанови напълно събирането на метаданни в полунощ на неделя срещу понеделник, защото изтече действието на раздел 215 на "Пейтриът акт", който обосноваваше юридически това събиране.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Нат Джио Уайлд преди 8 години
Така ще да е станало. В 23:59 служителя на агенцията Джон Смит издърпа захранващия кабел, и подслушвателната апаратура тихо изръхка докато бавно угасваше.Хахахахаха!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"АНС преустанови напълно събирането на метаданни в полунощ на неделя срещу понеделник, защото изтече действието на раздел 215 на "Пейтриът акт""=====Едно време имаше детски лаф: я виж, в окото ми плува ли корабче?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама, на колко % го ограничаваш? Кажи точно числото, с което ще намалеят подслушваните, защото до днес следенето на телефонни разговори е поголовно в цял свят