Защо в САЩ решават проблемите си, като стрелят

"Дейли телеграф": Там от малки се наслаждават на стрелбата с оръжие
28 авг 2015 17:19, Елка Василева
123
Защо в САЩ решават проблемите си, като стрелят
Снимка: Reuters

Зловещото убийство на двама телевизионни журналисти в пряк ефир в САЩ остава централна тема на американските и британските медии. Един от коментарите в лондонския "Дейли телеграф" прави недвусмислен извод още в заглавието си - "За твърде много американци патлаците са разрешението на всеки проблем".

По-нататък авторът - Брайън Мастърс, посочва две най-често срещани обяснения на публичното убийство на двамата тв журналисти във Вирджиния. Според първото има нещо ужасно сбъркано и опасно в "правото" на американците да носят смъртоносни оръжия със себе си, където и да ходят - в училище, в болницата, или пък на живо в тв студиото, какъвто е сегашният трагичен случай.

Този възглед се споделя от президента Барак Обама, който със смес от очевидно неудобство и досада отново напомни на своите сънародници, че трябва да преодолеят своя култ към оръжията и един ден съвсем да го изоставят. В дъното на душата си той е много ядосан, но знае, че ако каже това, практически цялата нация ще се обърне срещу него - толкова дълбоко е проникнала отровата, пише авторът.

Още по темата

Втората реакция бе възмущението от хладнокръвието на убиеца, използвал смартфони и социални медии, които да запишат неговия акт, и да изрази ликуването си, че го е извършил. Такава е жестоката реалност, в която живеем, в която всичко трябва да бъде снимано или филмирано, защото иначе то сякаш е по-малко истинско. Така ние сме или извършители, или воайори. Този млад мъж вършеше (злокобното си) дело, и ние гледахме. И ако съзнателно сме избрали да гледаме, то ние сме съучастници, опетнени.

Но отвратителната истина, която тези рационални реакции скриват, е, че той изпитваше удоволствие да застрелва хора, защото това е предназначението на оръжията. Какво като е имал зъб някому за нещо?

Много хора изпитват яд от различни неща - аз също съм изпитвал яд по различни поводи от време на време. Но никога няма да ми хрумне - както и на нас, нека да го кажа - да тушираме яда си със смъртоносна стрелба. Но на този човек му е хрумнало, защото за него е естествено да разсъждава така. Ядът е само заден план, основа. Важно е решението, което той взема, и удоволствието, което то му доставя. Американците от малки се възпитават да се наслаждават на стрелбата с оръжие. Това е "американският начин", отбелязва "Дейли телеграф".

Има например много обосновани предложения полицаите да не носят оръжия, защото много бързо стигат до решение да ги използват. Но подобна идея просто няма шанс да бъде чута в САЩ.

В Америка се произвеждат оръжия за употреба специално за малки деца, дори за 5-годишни, и им се дават като подаръци за рождения ден от горди родители, които после ги обучават как да си служат с тях. И те често ги използват, с печални последици. Но дори това рядко води до логично и осмислено желание да се отнемат тези права на децата.

При няколко случая, когато съм бил в Америка и когато любезно са ме канили в нечий дом, пише авторът, съм се опитвал във възможно най-любезна форма да попитам дали има огнестрелно оръжие в къщата. И ако отговорът е утвърдителен, неохотно отказвам поканата. Американският дом по правило е опасно място. Тогава те гледат като смахнат. Те просто не могат и не желаят да разберат мотивите ми, пише авторът.

Зад цялата тази нагласа в САЩ стои разбира се Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (НРА). Те неуморно се позовават на една конституционна поправка, която гарантира правото на американците да носят оръжие. Тя е внимателно формулирана (на времето), за да позволи на страната да се защитава в случай на опит на (бившите) британски колонизатори да възстановят контрола си.

Но фактическата цел на НРА (освен очевидния финансов интерес на производителите на такива оръжия) е за защити принципа на удоволствието. Според него няма нищо лошо да се стреля, а ако нещата вземат лош обрат, то е защото стрелецът има "психически проблеми".

Но сегашният убиец Вестър Лий Фланаган не беше психично болен, той беше сърдит, а в Америка понякога ядът се демонстрира със стрелба.

Президентът Обама би могъл да говори по-честно сега, когато не се бори за преизбиране, но той рискува да навреди на собствената си партия, ако го направи, отбелязва в заключение "Дейли телеграф".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: оръжиеСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
32
 
! Отговори
God Bless America преди 8 години
В "западащата" USA безправните граждани стрелят срещу полицаите, който незаконно са влезли в нечия къща. Разпадаща се държава е туй! Казвам ви го..всеки ден ги гледам как се разпадат!Откъде накъде тези данъкоплатци ще си позволяват да се защитават самиТрябва им един Боко, а не оръжия, с които да бранят семействата си...Да вземат пример от БГКликнете или копирайте статията-ще ви се отворят малко очите
74
0
 
32
 
! Отговори
God Bless America преди 8 години
"Автора" трябва да знае , че в 98% от американските къщи има оръжиеКоето е напълно нормалноНе като в БГ...раята да е безащитна и да се осланя на гавърмента( в Случая на Пейтриът Боко) да я защитаваLolБезащитни овце сте...казвам го с pity и съболезнованияЗатова Американската Конституция е НАЙ-великия закон правен някога от хората-защото ти дава правото да се защитаваш сам-и да не чакаш Боко-
73
0
 
32
 
! Отговори
Шарли Ебдо преди 8 години
Носете си оръжие иначе вас ще ви носят към гробищата.
72
0
 
31
 
! Отговори
Български преди 8 години
Повечето от вас сте в голяма грешка най-трудно се взима оръжие във Хавай и това е щатът със най- малко оръжие на глава от населението не случайно за 2013(ако не се лъжа) има само един загинал от огнестрелно оръжие. И правете разлика между загинал от огн. оръжие, хладно оръжие, сбиване, самоубийство и т.н.
71
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това им е наслефство от каубойските времена. Първо стрелят , после говорят.
70
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До друго ченгеТи да не мислиш, че като не е либерализирана и хората нямат оръжие?Особено пък в Русия.Сичкото *** е въоръжено, както и у нас де...
69
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да звучи странно, точно наличието на оръжие в хората, предотвратява много повече престъпления отколкото създава.Ако знаеш че всеки има в къщи оръжие , едва ли ще влезнеш...
68
0
 
35
 
! Отговори
Emo преди 8 години
До друго ченге - Според мен глупост е твоето твърдение, колега, разсъждаваш като кон с капаци, няма на кого да разчиташ за собствената си сигурност, правото за законно носене на оръжие е най-добрата превенция срещу престъпността. Пишеш за традиции, а не отчиташ факта, че всъщност отнемане на правото за носене на оръжие в България е имало само в историческия период 1944-1990 г, когато на закона ръката е къса както от 90-те години няма разумни аргументи против свободното притежаване на оръжие.
67
8
 
33
 
! Отговори
друго ченге преди 8 години
И да и не. В държави в които има дълги традиции на широка продажба на оръжие, като САЩ и ЮАР например, там забраните са вредни. От друга страна да либерализираш продажбите на оръжие в държави като България и Русия би било пълна глупост.
66
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сега не съм чул за случай някой да влезне в училище и да наръга 80 деца.Едно е да те гонят с нож,друго в автоматично оръжие (за защита)
65
0
 
46
 
! Отговори
Едно ченге преди 8 години
Вижте, няма полиция в света, която да гарантира на хората пълна сигурност. За това и на доста места е прието да се смята, че всеки човек на първо място се пази сам. Не може на всеки ъгъл да има полицай, а и не е нужно. Правото да се защитиш адекватно и свързаното с това право да притежаваш и носиш оръжие са права изконни и пряко свързани с правото на живот. Другото са празни приказки, ще пожелая на толерантните към престъпниците, ако бъдат нападнати наблизо да има някой със здрави *** и пищов.
64
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Поп ГруюПопе Гурю, и България е така - като не си отваряш очите и не си носиш патлака и ти се случва случка. Да припомнями на божественейшето ти внимание случая в Търново, англичанката с кучето други такива?Днес един младеж в Бургас тича за помощ със забит нож от престъпник.И т.н.
63
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във всяка държава за нула време можеш да се обзаведеш с оръжие.Само законопослушният гражданин иска разрешение от държавата.
62
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 70Не си прав.Винаги е могъл да дойде у Беге.Американец и *** малеле местните моми на ръце ще го носят ей така само за едното гражданство.Може и пред тях да спят вместо изтривалка.Просто е бил един *** злобен ненормален човек.Освен всичко останало и черен.
61
0
 
38
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
До Анонимен 88Жертвите даже не забелязаха стрелеца. И с калашници да бяха въоръжени, пак щеше да ги надупчи ***. И накрая ще припомня основното правило в престрелките - който стреля пръв стреля два пъти...
60
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наивно е да се мисли, че като приберат оръжията и убийствата ще намалеят. Всъщност ще нарастнат. Престъпникът изобщо не се интересува разрешава ли закона или не разрешава - щом е решил си набавя веднага.И по цял свят е така.Ако репортерката и оператора имаха оръжие можеха поне да се опитат да се спасят.
59
2
 
34
 
! Отговори
Е...м ти америка... преди 8 години
При Социализма имахме пушки автомати пистолети патрони.... и т.н... Дойде тая демокрация и прибраха всичко... Психо михо не знам си кво компетентност на накрая ти приберат пистолета.... Що "управниците" ги страх да не погинат що айдучината ще секне.... ... А америка има 250 мил. Едн. Оръжие у народа законни а незаконни сигурно половин милр..... Та затова им е такава държавата.... Кървава......
58
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Швецария имат много пушки поблеми с тях по4ти няма Финландия и КАНАДА също ... ДОРИ в ИЗРАЕЛ е тъпкано с пушки НО нямат проблем ( НА БИТОВО НИВО )освен с арабите НО той е външен ...
57
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИМПЕРИАЛИСТе и пари горе долу имат в русия нямат ни пари ни оръжие ни информация ... ЗА СЕГА сащ са по добре на тема ВЛАСТА на народа не 4е са идиални де
56
2
 
43
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Власт се упражнява чрез:1. Пари2. Оръжие3. ИнформацияПо нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструмен на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.