Милиардерът мегадарител на US кандидат-президенти

Не се стремя да получа лични услуги, уверява Франк Вандерслот
30 ное 2015 20:45, Елка Василева
7
Милиардерът мегадарител на US кандидат-президенти
Снимка: архив, Reuters

За президентските избори в САЩ през 2016 г. бизнес лидерът Франк Вандерслот организира "интервюта за работа". Най-малко петима от кандидатите на първичните избори на Републиканската партия отидоха в далечния северозападен щат Айдахо, за да си спечелят благоволението на милиардера.

Победителят в тези невидими първични избори се казва Марко Рубио, телегеничният 44-годишен сенатор от Флорида от кубински произход, който получи официалната подкрепа на Франк Вандерслот, шеф на компанията за хранителни и лечебни продукти Мелалюка (Melaleuca) - подкрепа, която би трябвало да добие конкретно изражение с тлъсти чекове, пише Иван Курон от Франс прес.

"Телефонът ми постоянно звънеше, много хора ни се обаждаха да питат кого ще подкрепим. Често пъти се обаждаха от обкръжението на кандидатите, но понякога бяха самите кандидати", каза Вандерслот.

67-годишният Франк Вандерслот е един от мегадарителите, на които разчита Републиканската партия за тези избори, които ще погълнат няколко милиарда долара.

И донори, и кандидати намират системата на изборно финансиране за непристойна и отвратителна, но никой не иска пръв да се откаже от нея. Франк Вандерслот смята, че играта е равностойна, тъй като нищо не пречи на левицата да участва в нея - впрочем, синдикатите обилно подпомагат кандидатите демократи.

Консервативният лагер обаче е по-добре финансиран благодарение на дарения с шест- или седемцифрени размери от богати донори. През 2012 г. самият Франк Вандерслот е дал 1,2 милиард долара в подкрепа на републиканския кандидат за президент Мит Ромни, чрез нов тип политически комитет, на който се разрешава да получава дарения с неограничен размер.

"Силно подкрепям идеята даренията да не са анонимни. Нека хората казват на глас какво мислят", отбелязва той.

Вандерслот има предвид непрозрачната и спорна юридическа структура, която позволява на организации да пазят в тайна списъка на дарителите си.

"Процесът не е идеален, но това е положението. И би било грешка да не се участва", заявява той.

Шефът на Мелалюка, съпругата му и самата компания са дали общо 2,4 милиарда долара на Републиканската партия и на десетки кандидати за Белия дом или Конгреса, сочат официалните декларации, събрани от Центъра за отговорна политика.

За 2016 г. той избягва със смях отговор на въпроса какъв е бюджетът му. "Не сме определили общ размер", казва той. Сумата ще остане тайна до декларирането на предизборните финансови отчети.

"Не се стремя да получа лични услуги", обяснява Вандерслот. Ако в даренията му има някаква заинтересованост, тя е косвена: той уверява, че иска да помага на кандидатите, изявили желание да съхранят капиталистическия модел, който позволи на САЩ да процъфтят, а на него да натрупа състояние.

Като редица едри бизнесмени той обича да говори за скромния си произход. Баща му е бил железопътен работник. Според него кариерата му е могла да тръгне нагоре само благодарение на ученето и системата на свободно предприемачество.

"Като остарявам и помъдрявам, вече не приемам всичко това за даденост, знам, че бихме могли да го загубим", тревожи се той.

Остава обаче факт, че той общува с хора, които може утре да оглавят най-голямата световна сила. Той ги развежда в частния си самолет и се среща с тях поотделно, в зависимост от програмата им.

Посрещал е Марко Рубио поне четири пъти на летището. Именно тези разговори на четири очи са го убедили, че 44-годишният сенатор е най-добрата надежда на републиканците за поемане на поста от сегашния президент, демократа Барак Обама, въпреки че в момента Рубио остава трети в допитванията за първичните избори.

Франк Вандерслот разказва как е видял кандидата да стиска ръката първо на някой товарач на багаж или на летищна служителка, преди да поздрави опашката от големи дарители, които са дошли да го посрещнат.

"Никога не съм виждал кандидат да влиза така в личен контакт с обикновени хора", казва той.

Изборът му е ексклузивен и ще помогне на Марко Рубио да набере средства. Поради това и очаква обажданията от други кандидати да намалеят. "Сигурно ще се поуспокоят нещата", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
а не казва какво ше свърши кандидатът ако бъде избран кои закони ще пробутанай напред как ще намаляват данъците на богатите къде ше разпалят война и щеизбият човечеството
4
1
 
1
 
! Отговори
Коце Маце преди 8 години
И това ми бил Бастиона на Световната демокрация и свобода,на които казионните ни медии се възхищават . . !?ХА-ХА-ХА !!!А същевременно се чудим на "***" во главе с Пожарникаря,които най-безцеремонно си "напазаруваха" последните избори !Имат от кого да взимат акъл . . . !!!
3
0
 
1
 
! Отговори
AHA преди 8 години
SUPER
2
0
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Да бе нямат за това изкупиха половината свят хеле за китайците да не напомням че току виж китайския стане задължителен в любимия ти краварник.
1
14
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Всички мегадарители са от ВЕЛИКИЯ ЗАПАД. От раша няма, защото са скръндзи, а и паричките им са мънинко!!! :-D