Какво да очакваме от Круз или Тръмп в Белия дом?

Курсът на управление на САЩ, ако един от фаворитите на републиканците стане президент
7 фев 2016 18:34,
47
Какво да очакваме от Круз или Тръмп в Белия дом?
Тръмп и Круз в дебат за избора на републиканците. Снимка: Reuters

През ноември предстоят президентските избори в Съединените щати. Ясно е, че изборът на американците неизбежно ще се отрази на целия свят. Вече се очертават и фаворитите за поста, макар и все още да е рано за категорични прогнози, пише BBC.

И ако очакванията са при нов демократ за президент (Хилари Клинтън или Бърни Сандърс) курсът, поет от Обама до немалка степен да бъде продължен, то републиканските кандидати с най-голям шанс за Белия дом – Тед Круз и Доналд Тръмп, говорят за драстични промени.

Ветераните от Републиканската партия са притеснени от евентуална победа на Тръмп, защото той няма никакъв опит в политическите среди. От друга страна са налице и опасения и за евентуално управление на Круз, защото той поставя консервативната идеология на първо място и едва тогава идва ред на лоялността към партията.

Ако спечели, Тед Круз почти сигурно ще бъде най-консервативният президент в модерната американска история.

Той вече си "спечели" множество врагове в самата Републиканска партия, особено сред по-умерените и рационални членове. Така място в администрацията биха намерили по-твърди и по-крайнодесни активисти.

За разлика от опонента си Тръмп, Тед Круз все още не бърза да обявява имената на потенциалните си министри. Все пак посочи името на сенатора от Алабама Джеф Сешънс, бивш федерален прокурор, като кандидат за оглавяване на държавната сигурност.

Круз заяви, че е готов да предложи пост и на Марко Рубио, който все още се бори за президентска номинация, но едва ли ще премине през пресявката на първичните избори.  

От друга страна, Тед Круз не се притеснява особено за избора си на министри, тъй като е готов да съкрати значително състава на кабинета. При негово президентство ще бъдат премахнати министерствата на енергетиката, търговията, образованието и градското благоустройство.

Освен това кандидат-президентът е готов да замени съществуващата данъчни система с плосък данък. Преди да стигне до размяна на тежки обиди с Доналд Тръмп, Круз настояваше, че милиардерът може да оглави екипа му за търговски преговори и да води проекта за изграждане на стена по границата с Мексико.

Топ приоритетите на Тед Круз, обявени по време на кампанията му, могат да се обобщят в следния ред – налагане на 10-процентов плосък данък, прекратяване на ядрената сделка с Иран, отмяна на здравната реформа, въведена от администрацията на Барак Обама.

Ако Доналд Тръмп постигне невероятния успех да спечели президентските избори през ноември, той ще се превърна в първият, стигнал до Белия дом без преди това да е заемал политически пост или без висок армейски ранг. Тъй като евентуално негово президентство ще бъде без прецедент, трудно могат да се правят точни прогнози как би изглеждала администрацията му.

Все пак самият Тръмп даде някои насоки.

Трей Гауди, председател на комисията, разследваща атаката срещу американското консулство в Бенгази през 2012-та г., беше посочен като бъдещ правосъден министър (макар след това самият Гауди да се обяви в подкрепа на Марко Рубио).

Тръмп загатна в редица свои изявления, че противоречивата Сара Пейлин би имала място в неговата администрация, а милиардерът-финансист Карл Айкан ще получи номинация за финансов министър. Крупните инвеститори Джак Уелш и Уорън Бъфет ще бъдат поканени за икономически съветници.

Бизнесменът до голяма степен шокира с редица от изявленията си още в началото на кампанията. Той предложи рязко затягане на граничния контрол и дори временно спиране на достъпа на мюсюлмани до територията на Съединените щати.

Впоследствие Тръмп реши да смекчи тона. “Когато стана президент, ще съм различен човек”, заяви кандидатът наскоро. “Когато ръководиш страната, ще е нужен друг вид диалог. Ще се справя с него с лекота”, категоричен е Тръмп. Думи, които сгряха душите на част от водещите фигури в Републиканската партия, които се опасяваха, че администрация на Доналд Тръмп ще прескача партийните интереси.

Освен строгият граничен контрол и затягане на имиграционния режим, Тръмп е готов да разтърси из основи търговското партньорство не с кой да е, а с Китай.

Стъпка, която може да доведе до сериозни геополитически последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
250 рубли за 1 долар от единия и 350 рубли за 1 долар от другия
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичките ключови *** на прехода бяха мръсни евреи.Някой от тях цио-*** kato: Филип Димитров Сергей Станишев и Кристиан Вигенин.Хитлер такива ги е правил на"zaйf
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се заблуждавайте,времето на гнусните евреи изтече !
26
1
 
1
 
! Отговори
e преди 8 години
В редица европейски езици думата мошеник (измамник, далавераджия, лъжец, който извлича облаги, крадец) е производна от популярното еврейско име Моше.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евреите не могат да бъдат превъзпитани и не трябва да им се дава никаква власт. - Борис Миронов, публицист - За еврейския фашизъм.
24
2
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
...Ако някъде в страната има нещо нередно (разбирай престъпление) там положително ще намерите евреи...- Хенри Форд, индустриалец, изобретател и издателЛуциферианството, масонството, ционизмът, болшевизмът и глобализацията са глави на едно и също чудовище световното еврейство! - Никола Николов, публицист
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Евреите са известни на сичкият свят не само със своята телесна, но и душевна нечистота.Любен Каравелов
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атеизмът (безбожието) е чифутска болест... - Достоевски, писателЕвреите в целия свят разрушават патриотизма и здравите основи на държавата - княз Мобучум Окума, японски учен и военен от XIX в.
21
0
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
Виктор Юго:"Към евреите се отнасят с отвращение. Но трябва да се признае, че те действително са отвратителни. Тях ги презират, защото са достойни за презрение."Бисмарк:"Натиснете само един евреин и от всички страни ще чуете вик."В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната финансово.- Бенджамин
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гьоте:"Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците."Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления!император Наполеон Бонапарт, (из негова реч в Сената през 1806 г.)
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости.Каквото решат Рокфелер и Ротшилд,това е.Евреите ционисти са си разпределили и владеят света.Всичко останало е театър за пред "масите".
18
1
 
14
 
! Отговори
доналд дък преди 8 години
И тука голям цирк..луд бизнесмен...корумпирана бивша първа дама,станала известна покрай палавите игрички на Бил,и някви статисти и малоумната фамилия Буш.
17
1
 
7
 
! Отговори
Куманиз преди 8 години
Тия като тебе не вървят вече, колкото и да плюеш срещу конспирациите. Има достатъчно видни политици и български и чуждестранни, които са говорели и говорят затова кой какво прави, а ти *** от Майнино Куйнаре не си този който ще казва дали има или няма конспирации. Човек е достатъчно да удари едно търсене за масонските организации у БГ и чичо Гугъл сам ще ти покаже колко си плосък ти.
16
4
 
3
 
! Отговори
Do Kumaniz преди 8 години
tova s tupite Amerikanci i konspiraciite i chifutite vze da mi pisva. Bolni mozuci ste pichove i samo si tursite opravdanie!
15
3
 
2
 
! Отговори
Do Kumaniz преди 8 години
tova s tupite Amerikanci i konspiraciite i chifutite vze da mi pisva. Bolni mozuci ste pichove i samo si tursite opravdanie!
14
1
 
26
 
! Отговори
Куманиз преди 8 години
Кой и да спечели, баницата я режат чиф..ите от ФЕД и Международната банка! Републиканци или консерватори е все тая, театъра с доброто и лошото ченге, само че в САЩ предателите са много скъпи за купуване и затова са само две партии, пък и американците *** та номера минава вече 2 века. Виж, БГ-то е друга работа, предатели много пък и се продават за жълти стотинки, как да не си направят 300 партии.
13
3
 
11
 
! Отговори
Боко или Тръмп аЦецо преди 8 години
Световната тенденция за политици тип Бойко Селяка Борисов ще докара света до КАТАСТРОФА. В какви времена живеем, къде отидоха умните загрижени патриоти. Политиката навсякъде се превърна в една управление на една проста корпурация. Няма как това да не доведе до много много беди...
12
13
 
1
 
! Отговори
do Americaneco преди 8 години
Pich, ti ako si v Amerika az shte si otreza glavata. S iluminatite i globalistite mi namirisvash na chist Ruski troll! Pobeditelia shte se kazva Michael Bloomberg!Pozdravi ot the United States of America!
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тръмп е правилния избор но американците са *** и няма да го проумеят
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ненам кого ще изберат но сънувах че Бойко ни управлява 20 години подред