Обама втрещен от "отровния политически климат" в САЩ

Политиката е твърде дребнава, заяви американският президент
11 фев 2016 12:37,
31
Обама втрещен от "отровния политически климат" в САЩ
Снимка: архив Reuters

Девет години след като обяви, че се включва в надпреварата за Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама се върна в Спрингфийлд, Илинойс, откъдето призова за реакция срещу "отровния политически климат" в страната, който според него отблъсква американците от обществения живот, предаде Франс прес.

"Откакто дойдох на власт, тонът на политическия дебат не се е подобрил, дори се влоши", заяви той пред депутати от законодателното събрание на северния щат.

Президентът на САЩ се върна една към основните теми от кампанията си от 2008 г., която тази година беше подета от различни кандидати, борещи се да го наследят: промяната на начина, по който функционира политическият процес във Вашингтон. В това отношение провалът е очевиден, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Има зееща пропаст между мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени, и дребнавостта на нашата политика", заяви със съжаление Обама. Той отбеляза, че злобата и недоверието се проявяват най-често в отношенията между представители на двете водещи партии - републиканците и демократите.

"Ако слушах консервативните коментатори, и аз нямаше да гласувам за себе си", отбеляза иронично Обама, говорейки за разделителните линии в медиите, които според него не помагат на дебата.

Станалата легендарна парализа на Конгреса често се превръща в карикатура, например при преговорите за финансиране на федералната администрация в края на годината. Тази седмица доминираните от републиканците Сенат и Камара на представителите заявиха, че дори няма да разгледат в комисии бюджетните предложения на президента за следващата година. Според тях това би било загуба на време.

Говорейки за възможните бъдещи посоки, Обама подчерта, че е необходимо да се намали зловредното влияние на парите в американската политика. Трябва да се разработят правила, които да гарантират, че финансирането на изборите няма да се контролира от "една шепа семейства или от скрити интереси".

Президентът на САЩ изрази отново несъгласието си с решението на Върховния съд от 21 януари 2010 г., с което се обявява за противоконституционно да се ограничават разходите за политически цели на компаниите, асоциациите и синдикатите. Петимата консервативни членове на ВС сметнаха, че това се равнява на ограничение на правото им на свобода на словото. Четиримата им прогресивни колеги гласуваха против.

Организацията "Руутстрайкърс", която се бори за по-добро регулиране на политическото финансиране, обаче изрази съжаление, че Обама не е взел никакви конкретни мерки по този въпрос след встъпването си в длъжност през 2009 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТКРОВЕНО ИЗКАЗВАНЕ,НО ПРИЧИНАТА ЗА ВСИЧКО ТОВА Е НЕГОВАТА ПОЛИТИКА ,ЗА КОЯТО И ТОЙ ПРИЗНАВА ,ЧЕ СЕ РЪКОВОДИ ОТ "ПАРИТЕ" НА ЕДНА ШЕПА СЕМЕЙСТВА!ЗА ТОВА БЯХА СЪСИПАНИ ИРАК,ЛИБИЯ,СИРИЯ И АФГАНИСТАН , А СЕГА ИДВА РЕД И НА ЕВРОПА!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АЗ20 тоя А кой си ти,че да даваш оценка на другите.....
17
1
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
МАЙМУН КАКВО ДА ГО ПРАВИШ.....ЕДНО МАЧЕТЕ И НА ТРАСТИКАТА КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО...И ДА ЗАПЛЮЧИ БИЧА ПО ГЪРБИНАТА МУ...МОЖЕ ДВАМАТА С КОЛНДОЛИЗА ДА СИ ПАРТНИРАТ......................
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всеки нов артист вече му знаят номерата викаш. Затова търсят нови "анонимни" кукли на конци. Иначе ще ги обявят за расисти, националисти, диктатори.... и каквото още се сетиш.
15
0
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Американската избирателна с-*** е деградирала много сериозно и демокрацията им значително се е изпразнила от съдържание. Опитват сами себеси да се убедят, че големите пари може да я заменят.
14
13
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Бих се радвал да чета коментари без расистки примеси. Българското общество, за съжаление, е много затворено и не приема, че хората са различни. Хората, които са в чужбина, знаят, че да си цветнокож не е причина да бъдеш обиждан. Разграничете се от расизма и коментирайте културно - ако можете. Ако не, аз съм за коментарите да бъдат изтрити.
13
0
 
25
 
! Отговори
Размисли само преди 8 години
През 1970 Ричард Никсън заявява ,ако изборите променяха нещо щяха да бъдат забранени . Някъде тогава пак той заявява ,че големия враг на Америка е самата Америка. Катър пък каза,че за да има мир САЩ трябва да намалят потреблението си на петрол .Супер ,но това ще е удар над капитализма и консумативното общество .Клинтън дойде да поправи Рейгъновата рецесия ,а БУШ да върне морала над младите ,после се оказаха в 100 войни и дойде Обама ,който каза,ние можем .... Явно да тровим климата .
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който с отрови си играе....
11
0
 
31
 
! Отговори
леле! преди 8 години
Congratulations, Obama! След девет години глупости, сети се че сте я омазали! Върни наградата за мир!!! Чакаме подписката с интерес, а още повече чакаме да се омиташ!
10
0
 
29
 
! Отговори
sdada преди 8 години
Кой каквото сие посял негро!
9
0
 
19
 
! Отговори
Боцко каратеката преди 8 години
Цитат от статията: "Обама подчерта, че е необходимо да се намали зловредното влияние на парите в американската политика. Трябва да се разработят правила, които да гарантират, че финансирането на изборите няма да се контролира от "една шепа семейства или от скрити интереси"." Ясно ли ви е, кой управлява Америка, а и не само Америка? На тези семейства предците им идват от Хазарския хаганат.
8
0
 
18
 
! Отговори
Дон преди 8 години
Напукаха му канчето на обама :)
7
1
 
18
 
! Отговори
ХАЙЛ ОБАМА преди 8 години
Накъдето си тръгнал питай германците какво им се случи с ХИТЛЕР
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ххаахаааха Обама направо "кърти миФФФки"--че нали вие го създадохте този отровен климат бе..
5
0
 
25
 
! Отговори
това е нищо преди 8 години
Ти ела да видиш как Москов отрови България с едни ваксини .
4
0
 
26
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Бях го забравил този... Останаха му още 10 месеца, ще ги избута криво-ляво, освен ако Ердоган не го изненада с някаква лудория!
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тоя отдавна е на Марс-заедно с "умните" от Брюксел....
2
0
 
30
 
! Отговори
"добро утро&quo преди 8 години
Явно Обама 9 години е спал............
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тонът се влоши още когато гръмнаха Кенеди и после като съсипаха Никсън .Оттогава няма никакви скруполи ,уважение и тн .Рейгън ,Клинтън ,Буш бяха мачкани от всички ........