Тръмп или Круз – кое е по-малкото зло за САЩ?

Републиканците ще трябва да изберат един от двамата претенднти
Обновена: 9 мар 2016 07:04 | 8 мар 2016 22:10,
39
Тръмп или Круз – кое е по-малкото зло за САЩ?
Снимка: Reuters

В отчаяния си опит да попречат на Доналд Тръмп да получи президентската номинация на партията, на републиканците в САЩ може да се наложи да се обединят около Тед Круз - поляризираща фигура, създал си множество врагове в самата партия.

Круз, 45-годишният сенатор от Тексас, спечели първичните избори в Канзас и Мейн в събота, с което подкрепи твъррдението си, че той е водещата алтернатива на Тръмп, 69-годишния милиардер с безцеремонен език.

Много водещи републиканци обаче не са склонни да застанат зад Круз, когото смятат за прекалено консервативен за общия електорат на изборите на 8 ноември за наследник на президента от Демократическата партия Барак Обама.

Круз се кандидатира като аутсайдер, твърдо решен да разтърси републиканското статукво във Вашингтон. Фаворит на евангелистите, той призова САЩ да подложат на интензивни бомбардировки екстремистката групировка "Ислямска държава" и обеща да премахне данъчната служба (IRS) и четири правителствени агенции.

Но той вбеси много от колегите си републиканци, когато оглави неуспешен опит да бъде отменен Законът за достъпно здравеопазване на президента Барак Обама и заради това федералното правителство спря работа за 16 дни през 2013 година.

Републиканският социолог Нийл Нюхаус твърди, че Круз все още не е показал способност да привлича гласоподаватели извън най-консервативните.

"Както вървят нещата, мисля че е изключително малко вероятно сенатор Круз да обедини републиканците, които искат да спрат Тръмп", заяви Нюхаус, който беше водещият социолог на Мит Ромни, кандидата за президент на Републиканската партия на изборите през 2012 година.

Според Ким Рийм от изпълнителния комитет на Националната федерация на жените от Републиканската партия, сред републиканците се оформят три фракции: тези, които подкрепят Тръмп, тези, които подкрепят Круз и поддръжниците на партийния естаблишмънт. Нито една не е склонна на компромис, заяви тя.

"Не виждам начин всички да останат доволни", каза тя.

Бившият сенатор от Мисисипи Трент Лот заяви, че ще му е трудно да подкрепи номинация на Круз. "Той ще трябва да промени ужасно много подхода и поведението си", заяви Лот.

Круз е враждувал с ръководството на партията, включително с лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, и често е обвинявал колеги от Републиканската партия, че предават консервативните принципи.

Въпреки че е в Сената от четири години, не е спечелил подкрепа от нито един друг сенатор. той се хвали с това по време на кампанията си като доказателство, че е аутсайдер.

За да спечелването на номинацията са необходими 1237 делегати. Според "Ню Йорк таймс" Тръмп води с 384 делегати, а Круз е спечелил 300. 44-годишният сенатор Марко Рубио от Флорида, фаворит на естаблишмънта, когото някои все още смятат за алтернатива на Тръмп, е спечелил 151 делегати, а губернаторът на щата Охайо Джон Кейсик е на опашката с 37 делегати.

Някои републиканци от партийния елит казват, че най-добрият начин да бъде спрян Тръмп е Рубио да спечели състезанието за 99 делегати във Флорида, а Кейсик - за 66 делегати в Охайо. Проучванията на общественото мнение показват, че Круз изостава и в двата щата, които ще дадат всичките си делегати на спечелилия най-много гласове на 15 март.

Първимчните избори в щатите Мичиган, Мисисипи, Айдахо и Хавай са днес. Последните проучвания на общественото мнение показват, че Тръмп води със сериозна преднина в Мичиган, който предлага най-голямата печалба за деня.

Тръмп заяви на предизборна среща в Северна Каролина, че ще се представи добре в тези щати, защото подкрепя важни местни индустрии.

"Мичиган ще гласува за нас. Вижте, аз съм се борил упорито за автомобилната индустрия", заяви той. "Имаме и Айдахо, обичаме картофите от Айдахо, нали?"

Ако Круз, Рубио и Кейсик успеят с общи усилия да попречат на Тръмп да получи необходимото мнозинство от делегати, те биха могли да наложат свикването на конгрес на Републиканската партия през юли в Кливланд, който да излъчи компромисен кандидат.

Дори ако Круз събере втория най-голям общ брой гласове, за него може да се окаже трудно да отнеме номинацията от Доналд Тръмп на конгреса. Ако не друго, дебатът показва дълбоки разделения вътре в партията.

Слейтър Бейлис, републиканец от Флорида, който събираше средства за бившия губернатор на Флорида Джеб Буш преди отпадането му от надпреварата, заяви: "От моя гледна точка, възгледите на сенатор Круз са показателни само за една много малка кохорта в нашата партия".

Републикански дарители, недоволни от политики на Тръмп като призива му да се депортират 11 милиона нелегални имигранти и временно да се забрани на всички мюсюлмани да влизат в САЩ, миналата седмица наляха милиони долари в атакуващи го реклами.

"Клуб за растеж" - лобистка група, която се бори за по-ниски данъци и бюджетни разходи, заяви, че ще плати 2 милиона долара за телевизионни клипове, поставящи под съмнение консервативните му убеждения, в Илинойс - един от шестте щати и територии, в които има първични избори на 15 март.

Външни групи са платили над 10 милиона долара за реклама против Тръмп във Флорида и 23 милиона долара в други щати, според федерални данни.

Според Тръмп опонентите му практикуват лъжлива реклама. "Докато успеете да ги принудите да признаят, че е било лъжа, изборите ще са минали", обясни той.
 
(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари