Американка съди Саудитска Арабия заради 11 септември

Съпругът й е сред жертвите при атентатите в САЩ
1 окт 2016 11:41, Петя Славова
38
Американка съди Саудитска Арабия заради 11 септември
Снимка: архив, Reuters

Американска гражданка подаде първия съдебен иск срещу Саудитска Арабия въз основа на одобрения от Конгреса на САЩ закон, даващ право на семействата на жертвите на терористичните актове на 11 септември 2001 г. да съдят Саудитска Арабия, предаде ТАСС.

Стефани Рос де Симон, чийто мъж бе офицер от военноморските сили на САЩ и загина при разбиването на един от самолетите на терористите в сградата на Пентагона, подаде иска си в градски съд на Вашингтон.

В него тя обвинява властите на Саудитска Арабия, че са оказвали подкрепа на терористичната мрежа Ал Каида и нейния ликвидиран по-късно главатар Осама бин Ладен, което ги прави причастни към гибелта на съпруга й. Жената иска парична компенсация, чийто размер не се разкрива.

Искът е подаден и от името на дъщерята на двамата. Жената е била бременна, когато мъжът й загинал при атентата, пише БТА.

В сряда двете палати на Конгреса одобриха закона, като преодоляха наложеното от президента Барак Обама вето върху него. Това става за първи път по време на президентството на Обама.

В писмо до законодателите той предупреди, че преодоляването на ветото "може да има разрушителни" последствия за Пентагона и за разположените зад граница американски военнослужещи, които могат да станат обекти на подобни искове.

Саудитска Арабия, от своя страна, също положи големи усилия да не допусне приемането на опасния за нея закон, като заплаши да разпродаде активите си в САЩ, възлизащи на стотици милиарди долари, за да не допусне тяхното блокиране в случай на решение на американските съдилища по искове на американски граждани.

По данни на финансовото министерство на САЩ американските дългове към Саудитска Арабия, от друга страна, възлизат на близо 117 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакаме сирийците да започнат дела срещу САЩ : ))) Нали, срещу Русия няма смисъл, защото според всички те са фалирали - никакви пари няма да се получат. Ама САЩ имат. Така че - да почват масовите съдебни дела! :)Да не забравяме - и Афганистан, и Либия, и Ирак, евентуално и Иран... дано печатницата за долари да смогне.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко ли обратни иска ще последват от цивилни хора убити от американската армия. Да ене стане кон за кокошка!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мнение Ти май си някаква крива ракета! На некадърника винаги някой му е виновен!
27
1
 
6
 
! Отговори
от 16 до 21 преди 7 години
ДАНС тебе ще те проверяваш щото си си Ислямист по всичко си личи.От години пиша крайни Анти-Ислямски коментари.И по фейсбук и навсякъде .И в този саит и в чужди сайтове.И знешли какво разбрах за 6 години? В началото 90% ме критикувахте.Расист ,Хитлерист къв ли не .А сега обратното .90% подкрепят Анти Ислямските коментари след още 6 години 100% ще ги подкрепят!!!
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как Русия ти съсипа живота? Като ти пълни бюджета и ти храни всички на бюджетна заплата? Лукойл е все още най - големия данъкоплатец в България. Руските туристи все още харчат най - много. Руснаците имат най - много апартаменти у нас, с което дават хляб на много фирми, бригади и безработни иначе ромо - турци. Все още 50% от икономиката ти се крепи от руснаци, а неумните нещастници обвиняват Русия за неумността си ;)))Давайте, отива ви ;)))
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа е голям фарс. Първо доказаха, че Саудитска Арабия е подкрепяла терористите. После на пострадалите им трябва разрешение и специален закон, разрешаващ им да търсят правда и възмездие срещу саудитците. Това е демокрация в действие - уж имаш право на справедливост, ама трябва да гласуват закон, който да не бъде отхвърлен, за да си получиш законното възмездие... Тоест, справедливостта не е по дефолт, а трябва да ти разрешат... Цялата работа е защото СА разби петролния бизнес на САЩ.
24
7
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Че то така всички българи трябва да съдим Русия , че ни съсипа живота.
23
0
 
7
 
! Отговори
Darma преди 7 години
До Анонимен 25Викаш така са конструирани - да се пулверизират и изчезват безследно под формата на облачен прах. Някаква специална стомана трябва да е била ползвана за тази конструкция - изпаряваща се!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да ги съдят, дали ще им плати някой?Само пореден опит за повдигане на национализма, патриотичния дух и насаждането на омразата към всичко що не е хАмериканско.А че все повече доказателства изникват за вероятна организация на "атентатите" от самите си тях, е друг въпрос.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам думи. Саудитска Арабия била отговорна, че имали някакъв си терорист с тяхно гражданство, който деиствал на своя глава. По тази логика САЩ колко пари трябва да раздадат за деянията на техните войници из целия свят действащи директно по указание на правителството ? Колко "грешки" с цивилни жертви имаше (пък и не само грешки) от атаките с дронове ? Как може една страна едностранно да налага санции на цели държави базирани единствено на решение на техен съд ? Това е пълен абсурд !
20
1
 
11
 
! Отговори
ДО 16 преди 7 години
Твоят коментар е краден , за това те трият .Това мнение вече се е ползвало преди години , Хитлер .Явно ти си водиш хибридна Война . Трябва ДАНС да ти провери IP и връзката с терористите .Имаме Пример - един човек с прякор *СИНДИ* се правеше на Българин дълги години в Нета , оказа се Виетнамец с баща Българин и със Далавера в брака .
19
2
 
9
 
! Отговори
Суека преди 7 години
А защо не съди извършителите или спомагателите това да се случи ЦРУ !?
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата година около събитията на 13ти ноември в Париж, Франция подписа гоговор със СА за 13 трилиона евро, 3 от които за военна техника........ноу къмент
17
2
 
12
 
! Отговори
до долния преди 7 години
Става дума за трилиони! И са много повече от 19
16
16
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Не гледай на тези 19 млрд като някаква сериозна сума за САЩ.Големината на външния дълг е изчислява на база БВП-то на страната .За нормален дълг се счита ако дълга не надвишава 105% от БВП на страната .тези 19 млрд представляват 95% от БВП на САЩ което е напълно нормален дълг.За сравнение ЕС е със 104%от БВП задлъжнялост.Русия има около 95% от БВП задлъжнялост също като САЩ .Гърците бяха с над 500% от БВП задлъжнялост и въпреки това се оправиха криво ляво.
15
6
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Що ми триете коментарите ве Днес!!! Пиша само че Мюсюлманите трябва да бъдат репресирани и ограбвани за да ги провокираме да правят глупости още повече ,за да имаме оправдателна причина да ги *** след това.И колкото това да не ви харесва вече е факт!!! Запада прикриван от фалшива толерантност бавно но сигурно ще изпълнява тези цели.Колелото е завъртяно и връщане назад няма!
14
2
 
15
 
! Отговори
Батко преди 7 години
Ще си напечатат долари . От това печели федералния резерв , а те са евреиски фамилий . Американците печатат хартии без покритие и ако някой го оспори му спретват гражданска война и после му "помагат" да се възстанови с същите тези хартиики . Нещо се обърка с " партньорите " им .
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А самите Саудитска арабия наскоро платиха на САЩ няколко милиарда да им доставят оръжие. Някои страни от ЕС с развит военно-промишлен комплекс също продават оръжие на Саудитска арабия за милиарди, хич няма задкулисна игра, хората както винаги ен знаят какво става, филмират се с някакви терористи там, които искали да ги убият, а те са продукт на собствените им правителства.
12
2
 
15
 
! Отговори
ОПА преди 7 години
Та нали САЩ платиха 1 милиард долара на Саудитска Арабия за Атентата .Тези Терористи да не се мяркат в България , ще ги бием и лекуваме .
11
0
 
17
 
! Отговори
... преди 7 години
След наскоро приетия закон в САЩ, всички пострадали през 9/11 ще съдят СА. Както и всеки друг субект, който е доказано обвързан с атентата. Идеята е да не се преследват само марионетките, а да го отнесат и кукловодите.