Ранният вот дава положителни сигнали за Клинтън

Предварителният вот бележи подем в национален мащаб
Обновена: 15 окт 2016 08:45 | 14 окт 2016 22:43, Елка Василева
31
Ранният вот дава положителни сигнали за Клинтън
Хилари Клинтън. Снимка: архив, Reuters

Започналото предварително гласуване на президентските избори в САЩ дава положителни сигнали за Хилари Клинтън в два щата - Северна Каролина и Флорида, което може да й помогне да си осигури президентския пост, още докато изборната кампания навлиза в критичния краен етап, пише Асошиейтед прес.

Има насърчителни сигнали за Доналд Тръмп в Охайо. Това е жизнено важен щат за републиканския президентски кандидат, но победа там би била само една от многото стъпки, необходими му за победа.

Последните данни, отнасящи се за най-малко 758 000 подадени бюлетини и за още милиони заявени, говорят колко труден ще бъде пътят на Тръмп към Белия дом. Тези данни може би не представят в пълен мащаб проблемите пред него: те не отразяват реакцията на избирателите на публикуваните миналия петък записи с негови вулгарни забележки по отношение на жените.

Дори ако Тръмп успее да спечели двата щата, в които той вложи много усилия - Пенсилвания и Охайо, ще трябва да преобърне нещата в още много клонящи към демократите щати, за да набере заветните 270 гласа в избирателната колегия при гласуването щат по щат, което ще определи бъдещия президент. Ако Клинтън победи в щати, спечелени от републиканците на миналите избори през 2012 г., задачата пред Тръмп става още по-трудна.

В изявление на Националния комитет на Републиканската партия, който влага големи усилия да накара партийния електорат да излезе и да гласува за Тръмп и за другите републикански кандидати за Конгреса, се изразява увереност, че едно значително ранно гласуване ще укрепи позициите на партията.

Но според републиканския стратег Кевин Мадън, работил за предишни предизборни кампании, това дава преимущество на демократите. Той се позовава на големите средства, които кампанията на Клинтън хвърля в анализирането на данни и в убеждаването на своите поддръжници да гласуват. "Това вече като че ли започва да дава плодове за Клинтън", каза той.

Предварителното гласуване бележи подем в национален мащаб на фона на усилията на отделните щати да повишат избирателната активност. То може да се извърши по пощата или в избирателни секции, открити преди изборния ден 8 ноември. Очаква се над 45 млн. души да гласуват по-рано.

Предварителни данни на АП сочат, че то може да достигне 40 процента от всички гласували в национален мащаб. Тенденцията е демократите да се представят по-добре в ранното гласуване, но републиканците обикновено вземат първоначален превес при отварянето на изпратените по пощата бюлетини. После демократите ги изпреварват, когато започне прякото лично гласуване през втората половина на октомври.

В Северна Каролина - щат, който Тръмп задължително трябва да спечели, ако иска да победи, като правило рано се подават около 60 на сто от бюлетините. Досега там са поискани 141 000 бюлетини и 31 000 са вече подадени по данни на АП.

Републиканците водят леко пред демократите в подадените бюлетини - 38 срещу 37 процента, което означава разлика от 300 гласа. През 2012 г. републиканците водеха в съотношение 2 към 1, благодарение най-вече на по-възрастните бели избиратели. В крайна сметка Мит Ромни спечели щата с минимално мнозинство.

До този момент гласувалите по пощата бели избиратели са с над една трета по-малко. Броят на чернокожите избиратели, които клонят повече към демократите, също е спаднал, но с по-малко. Личното гласуване в този щат, което е от критично значение за Клинтън, започва в четвъртък другата седмица.

Демократите засилват кампанията си в Северна Каролина и от 23 октомври ще започнат акция под девиза "Всеки да гласува" и след неделните църковни служби ще водят богомолците да гласуват. Тази кампания е популярна сред афроамериканците и изигра важна роля за активизиране на електората на демократите, като доведе до рекорден брой гласове, подадени от чернокожи за Барак Обама през 2008 и 2012 г.

Във Флорида са поискани рекорден брой 2,9 млн. бюлетини. Това е над една трета от всички подадени там бюлетини на изборите през 2012 г. Републиканците водят по поискани бюлетини с 41 срещу 38 процента.

Тази разлика обаче постепенно се стопява. Преди две седмици републиканците водеха с 5 процентни пункта. Тогава демократите предприеха усилия да активизират пощенското гласуване сред чернокожите и испаноезичните. Миналата седмица исканията за бюлетини от демократите надвишаваха близо два пъти исканията от републиканците, според данни, анализирани по поръчка на АП от "Каталист" - фирма на Демократическата партия, обработвала подобни данни за кампанията на Обама през 2008 г.

Ръстът на исканията за бюлетини във Флорида вероятно се дължи донякъде и на промяна в щатското законодателство - гласувалите (на междинните избори) през 2014 г. автоматично получават бюлетини тази година. По най-нови данни това дава много по-добри позиции на демократите в сравнение с 2008 г. Тогава републиканците имаха много по-голямо предимство в исканията за бюлетини - 50 срещу 32 процента. Въпреки това Обама победи в щата с 2,8 процентни пункта.

Тръмп може би все още удържа позиции в други щати като Охайо. След като седмици наред бе на рекордни равнища, броят на поисканите бюлетини там спадна с 2,6 процента в сравнение със същия период през 2012 г. Този щат не дава разбивки на исканията по партии, но данни на Майкъл Макдоналд - професор от Университета на Флорида, който работи по проект за изборите в САЩ, сочат по-голям спад на исканията от две традиционни местни крепости на демократите в щата - общините Куяхога и Франклин.

Изборни модели на "Каталист" сочат, че има ръст (от 89 на 91 процента) на искания за бюлетини от бели избиратели. Исканията от чернокожи съответно са спаднали от 9 на 7 процента.

Ранното гласуване в Охайо започна една седмица по-късно през 2016 г., след като Върховният съд миналия месец отказа да възстанови т.нар. "златна седмица" в щата - период, в който гласоподавателите могат да се регистрират и да гласуват едновременно. Този период бе популярен сред чернокожите избиратели.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.