Младите в САЩ за изборите: Нещо ужасно се обърка!

Негативният тон на надпреварата за Белия дом ги разочарова
25 окт 2016 20:12, Елка Василева
20
Младите в САЩ за изборите: Нещо ужасно се обърка!
Снимка: архив, Reuters

Изключително негативният тон на тазгодишната надпревара за Белия дом разочарова младите американци и отблъсква някои от тях от демократичния процес в момент, когато поколението, родено в края на миналия век, се превръща в също толкова голяма потенциална електорална група, колкото поколението на бейби бума, пише Ройтерс.

Проучване на Ройтерс/Ипсос показва, че вероятността американците на възраст между 18 и 34 години да гласуват за президент тази година е малко по-ниска, отколкото беше при хората на тяхната възраст през 2012 г. Някои политолози се тревожат, че тези избори могат да оставят белег върху едно поколение избиратели и да намалят вероятността те да гласуват в бъдеще.

Младите американци от левицата и десницата намират причини да бъдат недоволни от възможностите за избор, които им се предоставят тази година. Сенаторът Бърни Сандърс имаше въодушевени последователи сред младите хора, преди да загуби надпреварата на първичните избори при демократите от бившия държавен секретар Хилари Клинтън. При републиканците някои нямат желание да гласуват за Доналд Тръмп, като изтъкват обидните на моменти изявления на нюйоркския бизнесмен към жените, малцинствата и имигрантите.

Брандън Епстейн, който навършил 18 години в понеделник, нямал търпение по-рано през годината да гласува за Сандърс при първото си участие в избори. Сега жителят на окръг Съфолк в щата Ню Йорк възнамерява да не гласува в изборния ден на 8 ноември.

"Това е така заради подбора на кандидатите. Според мен те са не просто леко под необходимото ниво, а много под него", каза Епстейн, който е студент в Масачузетския технологичен институт в Кембридж, Масачузетс. "Нещо ужасно се обърка."

Това настроение е широко отразено в социологическите данни, които показват, че младите американци са по-малко въодушевени от предоставените им възможности за избор през ноември, отколкото са били преди четири години, когато президентът демократ Барак Обама се бореше за преизбиране срещу републиканеца Мит Ромни.

Около 52,2 процента от участниците в анкетата на Ройтерс/Ипсос са казали, че със сигурност или почти със сигурност ще гласуват - за сравнение по същото време през 2012 г. подобно ниво на сигурност са изразили 56,1 процента.

Националното периодично проучване е било проведено по интернет на английски във всички 50 щата. То е включвало 3088 души на възраст между 18 и 34 години, които са били анкетирани от 1 до 17 октомври. В допитването в същите дни през 2012 г. са участвали 2141 души на възраст между 18 и 34 години. То има интервал на правдоподобност от 2 процентни пункта за двете групи.

"Дълбок цинизъм"

Поне през миналия половин век младите американци гласуват по-слабо от по-възрастните. Тазгодишният спад във въодушевлението обаче буди особено безпокойство, защото настъпва в момент, когато поколението, родено в края на миналия век - между 1981 и 1997 г., се превръща в също толкова голяма група от правоспособни избиратели, колкото поколението на бейби бума, родено между 1946 и 1964 г. Според изследователския център "Пю" броят на имащите право на глас във всяка от тези групи наближава 70 милиона души.

"Това поколение никога не е имало по-малко доверие на правителството, Уолстрийт или медиите", каза за поколението, родено в края на миналия век, директорът на социологическите изследвания в Института за политика към Харвардския университет Джон Дела Волпи. "Това вероятно ще доведе до избирателна активност под 50 процента, а сред тези, които в крайна сметка ще гласуват, все пак има дълбок цинизъм, що се отнася до влиянието от тяхното гласуване - дали то има или няма значение."

Прогнозираната ниска избирателна активност буди особено безпокойство, като се имат предвид социологическите данни напоследък, които показват колко важен е навикът в насърчаването на участието на избирателите. Просто казано, ако даден човек гласува на едни избори, е с около 10 процента по-вероятно той да гласува на следващите в сравнение с избирател, решил да си остане у дома, каза асистентът по политология в Йейлския университет Александър Копок.

"Ако следваме тази логика, ако имаме избори, които не успеят да мотивират хората да гласуват, може да очакваме, че няма да е налице този ефект на натрупването", каза Копок, чиято статия "Формира ли се гласоподавателски навик?" беше отпечатана в броя на "Американското списание за политология" този месец.

Не всички млади избиратели, недоволни от предоставените им възможности за избор, обаче ще си останат у дома. Някои възнамеряват да гласуват така или иначе, дори само като протест, а не да стоят настрана.

В тази група влиза 20-годишният вицепрезидент на Харвардския републикански клуб Камерън Хансариния, който каза, че ще гласува, макар да е против Тръмп.

"Със сигурност ще гласувам, само не знам дали ще напиша името на някой, който не е в списъка, или ще гласувам за (либертарианеца) Гари Джонсън, или дори за Хилари Клинтън, когато се стигне до това", каза Хансариния, който е вписан като избирател в преобладаващо демократическата Калифорния. "Щом това свърши и дойде 9 ноември, ще имаме нужда тук от хора, които да възстановят партията".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Виждате силата на Демокрацията. Спорят най активно кой е по велик от двама кретена. Някой казват - аз няма да гласувам, други отговарят - ще гласувам независимо всичко! И никой не се сеща за нещо което практически се знае от всички, защото при Демокрацията не се и крие - гласовете се броят на нисшо ниво, нагоре при власт имущите се решава кой да бъде президент. Знаят ли американците кои са властимущите? Знаят естествено както и българите - евреите. Но светът вече е зомбиран.
18
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Много са прави, 300 милионна Америка неможе 2-а читави кандидати за президент да извади! Деградация на политическата с-***, това се демонстрира! Тия не стават и за управители на пицария!
17
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Много са прави, 300 милионна Америка неможе да извади 2-а читави кандидати за президент! Деградация на политическата с-***. Тия не стават и за управители на пицария!
16
16
 
5
 
! Отговори
Anon преди 7 години
... щото американците са объркани затова си излязоха от кризата, борсата е на рекордни нива, недвижимите имущества на рекордни цени, бензина е евтин, луксозните стоки се продават и те я рекордни количества... а вие си говорете... скотове... :)
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото объркало се нещо е вашата нация от олигоф.ени!
14
3
 
10
 
! Отговори
Xexe преди 7 години
Цялата ви държава е кен.ф и не става за нищо самата тя е объркана и не само объркана а грешка на съдбата и природата!По добре си теглете куршума *** говед.ри няма да липсвате на никого!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ще оправи краварника за 800 дни, изгонва мексиканците построява една стена с Мексико и в краварника вече няма емигранти. Мексиканците да си влизат със зелена карта през Канада ако щат, Тръмп е голям мозък Килъри е на психотропни вещества нещо се е объркало, а .?!
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо отдавна им е объркано и то много но средностатическия дебел кравар е *** като плосък телевизор дай му да се тъпче с ГМО. Интересно тоз дълг как ще го връщат или май нямат намерение да го връщат, а да запалят някоя война няма кредитор няма и дълг.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ЦИЦОЛИНА Е ПРОТИВ ТРЪМП.
10
1
 
8
 
! Отговори
опппссс преди 7 години
До АнонименГоворим за "флагмана на демокрацията" бе шорошоидко! Не за Путин, той както "знаеш", за всичко е виновен", а и поддържа" единия от двамата, а пък баба ти Меркел, другия...
9
1
 
9
 
! Отговори
До 8 Анонимен преди 7 години
Ох, добре, че ми каза! Аз тъкмо мислех да емигрирам в САЩ!Трябва да го кажеш на всички останали българи, руснаци, китайци и хора от всички останали краища на света. Кажи им го, за да не емигрират в САЩ, а някъде другаде!
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ, като страна с развита индустриална база, като водеща индустриална нация и иноватор в научната област, днес е една куха изгнила черупка, а някога процъфтяващите градове като Детройт, Филаделфия и Лос Анджелис са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора.
7
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 7 години
Вятъра на промените дали ще задуха в САЩ?
6
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До късно се усетихаА психопата Путин сами се правят, че го избират.
5
2
 
15
 
! Отговори
късно се усетиха преди 7 години
В САЩ, "флагмана на демокрацията" в света, се избира президент между двама социопата?Естествено означава, че света се сгомнясва и до там го доведе тази идеология, която зад маската на либерализъм и народовластие впрегна човечеството в ционисткото робство!
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАбе нещо хич не се оправя, ами все повече се забатачва, особено откакто Путин започна да им набива канчетата и вече не могат да си развяват байрака както преди по света.
3
4
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Боже няма да мога да спя и какво по-точно е объркало нежните им души истината в думите на Тръмп или факта ,че баба им Килари е на хапчета.
2
1
 
5
 
! Отговори
Митьо Пищова възкли преди 7 години
Боже, къде се набутах!.
1
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Объркало се е. Да.Само че това е САЩ! Каквото и да се обърка в САЩ, ще се оправи! Не е като тука, на Изток...