Светът реагира: Десните ликуват, другите се чудят

Първо Brexit, сега Доналд Тръмп. Какво още?
Обновена: 9 ное 2016 11:12 | 9 ное 2016 11:11,
28
Светът реагира: Десните ликуват, другите се чудят
Снимка: Reuters

Финансовите пазари вече реагират на избирането на Доналд Тръмп за 45-ят президент на САЩ, а политици от другата страна на Океана все още се чудят как да реагират.

Междувременно Южна Корея събра съвета си по национална сигурност, японските финансисти се изправят пред срив на пазра Никей, пише CNN. Фючърсите в САЩ се сринаха и много анализатори сравниха избирането му с шока от излизането на Великобритания от ЕС - Brexit.

"След Brexit и този избор, сега всичко е възможно. Светът се срива пред очите ни", написа френският посланик в САЩ Жерар Арод в Twitter.

Бившият шведски министър-председател Карл Билдт също сравни избирането на Тръмп с Brexit в Twitter: "Изглежда, че това ще бъде годината на двойна катастрофа за Запада".

Германското издание Die Welt публикува постера на филма "Апокалипсис сега", но с лика на Тръмп.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също поздрави новоизбрания президент Доналд Тръмп.

"Победата на Тръмп е еднозначна и трябва да бъде призната. Поздравявам го, желая успех на Америка", се посочва в официално изявление на Шулц.

По думите на председателя на ЕП новоизбраният президент на САЩ е станал изразител на страховете и тревогите на милиони свои съграждани. Шулц отбелязва, че в отговор трябва да бъдат предложени заслужаващи доверие политики.

"Отношенията ЕС-САЩ са ключови за световната стабилност. ЕС иска да запази това сътрудничество, надяваме се така да мисли и бъдещият президент, допълва Шулц, който неотдавна определи в интервю Тръмп като "световна заплаха".

Реагира и генералният секретар на НАТО. "Изправени сме пред предизвикателства в областта на сигурността, включително хибридни заплахи, кибернападения, тероризъм. Нашият алианс събира вече близо 70 години най-близките приятели на Америка във времена на мир и на конфликти. За Европа и за САЩ е добре, когато НАТО е силна", заяви Йенс Столтенберг.

Това обаче далеч не значи, че няма и стотици, които са доволни от избора му. Десни и крайнодесни лидери от целия свят го поздравиха.

Найджъл Фараж, основният подръжник на Brexit, туитна рано сутринта и добави, че "потупва по рамото свободният американски народ".

Бащата на Марин льо Пен, Жан-Мари льо Пен също се обърна към Twitter, където публикува пост с думите: "Да живее президента Тръмп".

"Американският народ иска Доналд Тръмп да бъде презиент на хората. Днес Съединените щати, утре Франция. Браво!", написа льо Пен.

Крайнодесните партии от Холандия, Белгия, Русия, Чехия, Италия и Сърбия също поздравиха Тръмп. Крайно дясната гръцка партия "Златна зора" дори направи видео с неонацисти в подкрепа на президента на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казвайте бе на кого треперят гащите на образовани не образование бедни богати нали винаги се казва че бедните и не образованите гласуват за брекзита за Тръмп че са популистите и т.н.бедните и останалите набедени доказано не предизвикват войните кризите и световните глупости не го забравяйте кажете кой толкова го е страх и толкова реве
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те добре хората от света го поздравяват за победата ама нашите селенжъри къде са? Да не би да им са го завряли и да са се заклещили като кучета? Или чакат брюксел да им каже кога да го извадят? Ех дева това заклещване да немогат да го извадят и да поздравят президента на САЩ!!!
18
0
 
10
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
На цял свят им писна от имигранти.Англия-Брексит заради имигранти и в САЩ-Реалити звездата Тръмп(следващия президент ще бъде Ким Кардаша),Меркел ще си ходи при първи избори.При нас БСП се върна на бял кон под страха от имигранти .....Затворете границите за нелегални ,да се оправят във собствените си бардаци.Никой не ще диваци под прозореца си!!!
17
0
 
14
 
! Отговори
Социопат преди 7 години
Въййй ся Мишо Шамара ще го депортират ли обратно във Варна
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега идва ред и на Европа. Скандинавието отдавна "почерня", имам впредвид след 2011 ,Брайвик.
15
2
 
25
 
! Отговори
Между редовете преди 7 години
Първо Brexit, сега Доналд Тръмп. Какво още? Как, какво? Оставка на ГЕРБ и предсрочни парламентарни избори.
14
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не обичам краварите, но се кефя на Тръмп. Дано в неделя и ние си изберем нашия Тръмп.
13
4
 
28
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
До 7 Леля Цецка и в Плевен вече не я бръснат за слива, защото избраха Радев и Каракачанов. Май най-добре е стоянка до АМ "Хемус". Все по някой лев ще пада от ислямистите.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глобализмът се срути с гръм и трясъкне знам дали е за добро или за лошо, но е фактот тук натам, ако не се вземат меркик е въпрос на време да дойде Чичу
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До жоро 3Прав си....особенно журналиста от сутрешния блок на "националната" ни телевизия!!! Горкия, толкова ОТЯВЛЕНО е пристрастен към управляващите, че чак му избива тъмно-синьо. Неотдавна започнах да го гледам колко е тенденциозен и тясноправолинеен. Нито съвест, нито чест - все пак това е национална телевизия....НА ВСИЧКИ. Кани само определени гости и само с точно "определено" мнение! И сутринта, като каже "клинтън"....все едно мед му капе от устата...а сега де...ама те бояджиите....
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 10Че тази пастирка се беше снимала и влезе в предизборния клип на клинтъншата!!! С какви очи да иде и да поздрави Тръмп?! Леле, каква излагация....политолози, социолози и т.н всякакви други слагачи и "разбирачи"....НИЩО НЕ РАЗБИРАТ!!! Първо брекзита, после Тръмп, че и нашия президентски избор (поне на първия вот де)...елитите си мислят, че народите трева пасът....Ах какъв бой по каските ще адът....То май и затова и наш бат бойко е толкова кисел...авантата свърши....
9
4
 
71
 
! Отговори
сара преди 7 години
Отдавна не бях се кефила на нещо толкова много! Честито на Тръмп!
8
5
 
66
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Либералните лицемери са в паника. Наблъскаха Европа с мигранти, затова тя ще е следващата.Алчните корпорации губят, защото сега войните по света ще спрат, няма да има бежанци и едни милиарди долари няма да могат да се смучат.Всички политически коректни политици /вкл. и наши/ са в паника.Циркът свършва!
7
4
 
60
 
! Отговори
м..да преди 7 години
Какво толкова се изненадват. Тръмп е успешен бизнесмен и мултимилионер,който съвсем спокойно може да се наложи над една възрастна болна жена ,жадна за власт и корупирана до мозъка на костите си. Не разбирам ,какво толкова се изненадват.Тръмп показва ,че американците не са тотално дебилиназирани ,въпреки успешните опити в това направление
6
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващото е, че леля Цецка трябва да си ходи на Плевен.... в забрава....
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Радев!
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега - Хофер:-))))
3
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи скоро и Кърджали и Лудогорието ще са свободни!!!
2
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пищят сороституките, глобалистите и войнолюбците. Нека!!! Разумните хора подкрепят избора на американския народ.
1
1
 
36
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
Време е и опитите в турция да успеят.