Какво правят големите губещи?

Животът след провал в битката за Белия дом
19 ное 2016 20:20,
30
Какво правят големите губещи?
Снимка: Reuters

Хилари Клинтън очаквано прие доста тежко загубата на президентския вот в Съединените щати. Абсолютният фаворит беше съкрушена от успеха на своя опонент Доналд Тръмп и заяви, че иска просто да се отпусне и да се свие в леглото си, наслаждавайки се на хубава книга. След това, разбира се, уточни, че ще продължи да се бори.

BBC прави ретроспекция на съдбите на други големи губещи в битката за Белия дом.

Мит Ромни се превърна в първия мормон, спечелил номинация на Републиканската партия през 2012-та година. В същата тази година обаче бизнесменът беше победен с лекота от търсещия втори мандат Барак Обама.

Оттогава насам Ромни се върна към бизнес света и пазеше дистанция от публичния политически живот. В началото на настоящата кампания мормонът все пак се включи активно, дори се заговори, че може пак да се кандидатира, но в крайна сметка се отказа.

Джон Кери беше близо до Белия дом през 2004-та година, но не съумя да пребори Джордж У. Буш. Така Кери остана сенатор до 2013-та година, когато замени Хилари Клинтън на поста държавен секретар в администрацията на Барак Обама.

Далеч по-болезнена (и според мнозина нечестна) загуба от републиканеца Буш претърпя Ал Гор. След като беше вицепрезидент на Бил Клинтън, Гор изглеждаше устремен към поста на държавен глава, но след драматична развръзка на вота във Флорида загуби изборите само с 1 електорален глас.

Така Ал Гор насочи усилията си към борбата с климатичните промени и опазването на околната среда. За работата си в тази област той беше отличен с Нобелова награда за мир през 2007-ма година.

Като най-възрастният, кандидатстващ за първи път за президент (73 години), Боб Доул имаше своите шансове във вота през 1996-та година, но в крайна сметка загуби срещу търсещия втори мандат Бил Клинтън. След загубата работи за кратко в адвокатска кантора във Вашингтон, след което се впуска в писане на книги и телевизионни изяви.

Доул е участвал в рекламни кампании на продукти като Виагра, картите Виза, Дънкин Донътс и Пепси. Участва редовно в Шоуто на Лари Кинг и “60 минути”. Автор е на няколко книги, включително и сборник с вицове, разказани от американски президенти. В изминалата кампания подкрепи Джеб Буш и впоследствие Марко Рубио.

Поглед назад към историята ни отвежда до средата на 19-ти век и до един от най-често губилите кандидати за президент на САЩ. Хенри Клей има 3 загуби в президентския вот, а 2 пъти е спрян още на първичните избори на партията си. Голямата му мечта така и не се сбъдва, но той остава активен в политическия живот – изкарва 3 мандата като председател на Камарата на представителите и един като държавен секретар при Джон Адамс.

Аарън Бър губи борбата с Томас Джеферсън през 1800-та година, но името му ще остане в американската история с поредица от цветни изяви. Бър убива политическия си съперник Александър Хамилтън в дуел, съден е за държавна измяна за опит за създаване на нова, независима република и бяга в Европа, за да се върне след години в Ню Йорк, където практикува право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Тъп, та тъп преди 7 години
Изобщо не ме интересува, какво ще прави. Просто си отдъхнах, пред угрозата от разпалване на Трета световна война. Тази бабичка щеше да затрие Земята в злобата си, че Русия се възражда и не позволява на тези войнолюбци да властват над Европа и света.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимени Дилма Русев.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората не искат застаряващи властолюбиви жени да ги управляват - Хилари, Цецка, догодина и Меркел - аут.
11
2
 
24
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
За тая вещица дано ФБР си свърши работата да яхва метлата и право в панделата .
10
19
 
0
 
! Отговори
РУСИЯ, не насрания преди 7 години
ХИЛАРИ е велика дама! Нещо като РУСИЯ дупишарник! Тя спечели войната, но загуби мъжата! Пирова пабеда беля! Да е жива и здрава в ДЕМОКРАЦИЯТА дано изплува!
9
1
 
26
 
! Отговори
Очевидно преди 7 години
Няма да има вече скъпо платени речи*-Баба Яга престава да е фактор за осигуряване на държавни поръчки.*узаконен подкуп един вид
8
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Продължават да правят гадости.Иначе умират.
7
1
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
На кой му пука?
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре,че не я избраха тая защото това което щеше да се случи са бомбене на Иран и още много милиони ирански бежанци в Европа поканени от другата ненормална бабичка тая на немците канцлерът.А за САЩ специална чернокожа радост милиард емигранти от Африка.Нали така беше обещала -да долара половината Африка в малкото останали бели щати да им вземе оръжията на белите и да повиши социалната помощ на черните.Отделно ако може да разпали война с руснаците.Нали е кукла на конци на СА.
5
3
 
31
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Питайте ГЕРБ и Б Борисов .....
4
4
 
40
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Хилари ще...сбърка,ако не седне да напише книгата:-Как се...опитах да стана президент-ка.Дано я напише и така ще предпази доста...нахъсани женички след нея,следващите 100 години да не правят тази...грешка.
3
1
 
24
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Майчице , майчице, къде се ос*рахме? Нямам пари да си платя нета.
2
3
 
40
 
! Отговори
в Кения преди 7 години
След Берлин Барак Хюсеин Обама ще избяга в Кения и ще потърси убежище в родното си село.
1
1
 
49
 
! Отговори
Хитлъри преди 7 години
Коя беше тази Хитлъри? Вече я забравих.