Вместо "да пресуши блатото", Доналд Тръмп се гмурва в него?

Той избира милиардери и по някой и друг милионер за кабинета си
Обновена: 2 дек 2016 10:44 | 1 дек 2016 21:47, Елка Василева
57
Вместо "да пресуши блатото", Доналд Тръмп се гмурва в него?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Доналд Тръмп обеща да "пресуши блатото" в столицата на САЩ. Вместо това обаче се гмурва право в него.

Досега новоизбраният президент запълва бъдещия си кабинет с хора със солидни връзки с Вашингтон и Уолстрийт. Тръмп се обръща към два силови центъра, които клеймеше по време на кампанията си за Белия дом, че са алчни, корумпирани и откъснати от американците. Решенията му получиха овации от републиканците, които се успокоиха от по-конвенционалния му подбор, но с него Тръмп рискува да вбеси избирателите, които се застъпиха за призивите му да бъде преобърната политическата система, пише Асошиейтед прес.

Две от първите му номинации са богати представители на финансовия сектор, имащи връзки с институции, срещу които Тръмп се опълчваше като кандидат. Избраничката му за министър на транспорта Илейн Чао е изградила самостоятелно успешна политическа кариера. Но е омъжена за лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, което е точно това смесване на семейство и политическа власт, заради което Тръмп яростно критикуваше противничката си Хилари Клинтън по време на кампанията. Джеф Сешънс, когото Тръмп номинира за главен прокурор, е прекарал две десетилетия в Сената, а избраният за министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси Том Прайс е бил шест мандата конгресмен.

Несъответствието между реториката на Тръмп по време на кампанията и управленческите му решения е най-поразителна при оформянето на икономическия му екип. Вчера той обяви, че планира да номинира бившия член на управата на инвестиционната банка "Голдман Сакс" Стивън Мнучин за министър на финансите, а инвеститорът милиардер Уилбър Рос да оглави министерството на търговията.

Когато бе кандидат за президентския пост, Тръмп каза, че Уолстрийт е създал "огромни проблеми" за страната. Той включи главния изпълнителен директор на "Голдман Сакс" в свой предизборен агитационен клип, в който се отправя обвинение към световните финансови сили, че са "ограбили нашата работническа класа".

Мнучин и Рос са свързани с предизборната кампания на Тръмп. Мнучин ръководеше набирането на средства за нея. Тръмп постоянно се перчеше как личното му богатство - до голяма степен той самофинансира кампанията си по време на първичните избори - означава, че няма да бъде задължен на дарители, които може да очакват финансовият им принос да бъде възнаграден с влиятелни постове или достъп до вътрешна информация.

"Не мога да бъда купен", каза Тръмп преди изборите. "Не дължа никому нищо".
Екипът на Тръмп по прехода отбива въпросите дали има несъответствие между реториката му по време на кампанията и избора му на министри.

"Това са експерти, които знаят как се печели", каза вчера говорителят Джейсън Милър.

Избирайки милиардери и по някой и друг милионер за кабинета си, Тръмп иска избирателите да вярват, че привилегированите вътрешни хора могат да помогнат на стресираната и обезсърчена средна класа, въпреки че, подобно на други кандидати за президенти в миналото, обеща, че ще промени динамиката. Видимо малцина от избраниците му са демонстрирали загриженост за обикновените хора. Много от тях живеят, заобиколени от такова богатство, каквото повечето американци не могат да си представят. Те благоденстваха през последните десетилетия, докато много американци изпитваха затруднения, защото доходите им не растяха.

Не само Мнучин е работил за "Голдман Сакс", но и неговият баща. След като напусна инвестиционната банка през 2002 г., възпитаникът на Йейлския университет се захвана с управление на хедж фондове и с продуцентство на блокбъстери като "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта". Мнучин инвестира в руините на кризата с жилищното кредитиране, пое изпитващата трудности банка "ИндиМак" и спечели 1,6 милиарда долара за по-малко от година в момент, когато недвижимото имущество на милиони американци бе обект на възбрана заради просрочени ипотеки.

Рос кръжи в свят като този на Тръмп - и двамата имат луксозни домове в Манхатън и Палм бийч, Флорида. Милиардерът инвеститор купи на безценица много финансово затруднени фирми в стоманодобивната, автомобилната и въгледобивната индустрия в промишления Среден Запад. После ги продаде и реализира големи печалби, но с цената на загубени работни места в производството и минното дело, които са в същината на американската идентичност.

Чао е потомка на китайски корабен магнат. Работила е в борда на директорите на банка "Уелс Фарго", в "Доул фууд" и "Нюз корпорейшън" (компанията майка на телевизия "Фокс нюз"). Министърката на образованието Бетси Девос - най-богатата сред досега избраните от Тръмп хора - е омъжена за човек от семейството, което създаде компанията "Амуей".

Тръмп и други републиканци месеци наред предупреждаваха гласоподавателите, че в евентуално правителство на Клинтън ще се наредят брокери от Уолстрийт, дарители на кампанията й и други назначения със специални интереси. Представителите на Републиканската партия обаче не изразиха такива опасения за номинираните от Тръмп хора.

Ако не друго, то поне някои републиканци изглеждат облекчени. Много от избраниците на Тръмп идват от по-традиционните републикански кръгове и споделят идеологическите предпочитания на партията, дори повече от самия Тръмп в някои случаи.

"Подборът досега е фантастичен и добре приет от републиканци и консерватори от всички прослойки", каза Сизар Конда - бившият шеф на предизборния щаб на сенатора от Флорида Марко Рубио. "Тръмп обединява партията, което е ключово за това да си гарантира подкрепа за управленческата програма. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън, който подкрепяше без особен ентусиазъм Тръмп по време на кампанията, похвали вчера селекцията на Тръмп в сектора икономика и каза, че чака с вълнение да започне да работи "с този силен тим".

Тръмп още обмисля съдбата на няколко министерски поста, включително кого да избере за държавен секретар. Водещи претенденти са милионерът бизнесмен Мит Ромни, който бе кандидат на Републиканската партия за президент през 2012 г., и милионерът адвокат Руди Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: кабинетДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се прави съвременна политика - говориш едно , правиш противното . Противниците са в шахова ситуация . Преди не по-малко от 200 години се намери един - От човешкото блато излизане няма . Съветите на извънземните са изключително зле прикрити .
45
0
 
4
 
! Отговори
Феликс преди 7 години
Тръмп не е ***, дори като е президент той не може да мръдне каруцата и на милиметър, ако сенаторите и конгресмените му се противопоставят.Затова действа напълно разумно като се старае да създаде ефект на съгласие и хармония в републиканските редове.Какво реално възнамерява да върши е реалният въпрос...
44
2
 
6
 
! Отговори
демограф преди 7 години
Мисля, че за Америка се задават добри времена. Ако Тръмп разчисти социализъма на демократите и освободи бизнеса от комунистически регулации и данъци, ще сме свидетели на Новата Американска икономическа революция. САЩ ще изсмучат обратно капиталите прогонени от предходните правителства, с които напомпиха Китай и кого ли не. Доста балони ще се спукат. С всички последици за света. Лозунга му "Да правим пари , а не войни"...може и да сработи по интересен начин..
43
0
 
8
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Да тук назначенията на Тръмп са ОК. Тези критики са част от стандартните заяждания на политическите му противници. Има и други примери - когато смекчава тона си по някоя тема, търсейки компромис, всички почват да реват - ауу Тръмп се изметна от идеите си. Когато пък се покаже по-твърд и неотстъпчив, същите почват да викат - ауу този е екстремист, с когото не може да се работи. Елементарни номера. Оставете човека да работи, времето ще покаже, дали е добър президент.
42
4
 
6
 
! Отговори
GHost преди 7 години
както си говорихме с много американци, не президента на САЩ управлява, а групата около частното дружество наречено Федерален Резерв, реално те притежават америка. Докато не видя всеки един от тях мъртъв (и техния род) няма да повярвам в следващата крачка на човечеството!
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45Мокри колхозни сънища. ХА-ХА-ХА
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната медийна тъпотия. Смисъла на ''пресушаването на блатото'' е съвсем друг. Та той и Тръмп самия е билионер. Е? водопроводчици и дюлгери ли да назначи в кабинета?За смях станахте бе ''журналисти''! То Тръмп вчера пак ви смачка муцунките/:)
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам какво е колхозия но от кравария в най скоро време ще се откъснат девет щата .първият е калифорния; през 2018 референдум за калбрексит,след това тексас ,флорида и.т.н.трумп заяви че няма да ги спира
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКРАЯТ НА КОЛХОЗИЯ ДОЙДЕ
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краят на кравария дойде.трумп е американския горбачов.обама ги направи почти държава от треия свят този ще ги довърши.печатането на пари вече не върши работа и блага няма за всички
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доналд си взе за финансов министър, такъв който е бивш шеф в Голдман и Сакс. За тази "банка" се говори, че Тръмп и дължи милиарди. Няма нищо случайно. Очертава се обикновеният американец да си остане със супата.
35
7
 
6
 
! Отговори
До Додо 29 преди 7 години
Додо, проумейте едно - в Америка има едно ново пале, едно ново кученце! Казва се Доналд Джей Тръмп! ''Любимият Ви'' дядо Сopoc ще го дрисира и опитоми за нула време, вероятно още много преди Тръмпи-дог да встъпи в длъжност! Престанете с опиятите, свалете розовите/червените си очила и забравете за Марксизмо-Ленинизма и за нова Октомврийска революция!
34
5
 
4
 
! Отговори
До Додо 29 преди 7 години
Додо, проумейте едно - в Америка има едно ново пале, едно ново кученце! Казва се Доналд Джей Тръмп! ''Любимият Ви'' дядо Сopoc ще го дрисира и опитоми за нула време, вероятно още много преди Тръмпи-дог да встъпи в длъжност! Престанете с опиятите, свалете розовите/червените си очила и забравете за Марксизмо-Ленинизма и за нова Октомврийската революция!
33
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е, че ще пази света от руската агресия.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОРЕДНИТЕ ГЛУПОСТИ НА КОМУНИСТИТЕ ПРОТИВ ТРЪМП
31
8
 
13
 
! Отговори
**** преди 7 години
Този и наш боко са като две капки вода,по пет пъти си менят мнението на ден,едно говорят, а друго вършат, на политик никога не трябва да се вярва,дори ако се кълне.
30
1
 
13
 
! Отговори
Експерта преди 7 години
До ХА ХА ХА 35Лошото е не, че хората изпростяват (напротив - 50% твърдо не гласуват, а точно това са мислещите хора), а това, че НЕ ТЪРСЯТ СМЕТКА - ето това е лошата черта на българина... прекалено е еластичен, а така ще го огъват до безкрай!
29
3
 
11
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
Каквото в България, такова и по целия свят! Явно хората започват да изпростяват, щом се оставят така елементарно да ги лъжат разни популисти и тарикати! Всичко се обръща на шоу и зрелища. Само че както е казал народа "на гол г*з майтап не става"!Скоро всеобщата простотия ще избие нанейде, и то не на добре! Дано не съм прав, ама надали...!
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са сега хората, които описваха Тръмп като "борец срещу статуквото"?Къдеееее стеееее?
27
2
 
5
 
! Отговори
Бултрас преди 7 години
Следваща стъпка е да им се отнемат мобилните телефони.Рашките ще отвърнат подобаващо.