Китай за сближаването на САЩ и Тайван: Нищожна маневра…

Според Пекин Америка няма да промени позицията си за "един Китай"
3 дек 2016 11:25,
32
Китай за сближаването на САЩ и Тайван: Нищожна маневра…
Снимка: архив Reuters

Китай коментира телефонният разговор между новозибраният президент на САЩ Доналд Тръмп и президентката на Тайван Цай Ингвен като "нищожна маневра".

Китайският министър на външните работи Ван И заяви, че не вярва този разговор да промени политиката на Вашингтон за признаване на един Китай, съобщи базираната в Хонгконг телевизия "Феникс", цитирана от световните агенции.

"Това е чисто и просто нищожна маневра на тайванската страна", заяви Ван на външнополитически семинар, информира БТА.

Още по темата

"Това не може да промени вече установения в международната общност принцип за един Китай. Не вярвам, че ще се промени следваната отдавна политика на правителството на САЩ за признаване на един Китай. Този принцип е крайъгълният камък на развитието на китайско-американските отношения и ние се надяваме тази политическа база да не бъде променяна или повреждана по какъвто и да било начин.", каза още външният министър на Китай.

В телефонния разговор с Доналд Тръмп тайванската президентка го е помолила да помогне на Тайван да си осигури повече възможности за участие в международната политика, според съобщение на пресслужбата й, цитирано от ДПА.
Цай е поздравила Тръмп за избирането му от свое име и от името на тайванския народ и е изразила увереност, че той ще управлява отлично.

Във връзка с отношенията между САЩ и Тайван тя е изразила надежда, че двете страни ще продължат да укрепват взаимодействието и контактите си за изграждане на по-тесни връзки на сътрудничество.

В съобщението не се уточнява кой е бил инициаторът на разговора и дали е бил споменаван Китай, съобщава ДПА.

Тайван е един от най-чувствителните политически въпроси за Китай и Пекин обикновено осъжда остро всякакви официални контакти на чужди правителства с неговите лидери.

Китай е дълбоко подозрителен към Цай, която спечели изборите през януари, и смята, че тя ще се стреми към независимост на острова, което за Пекин е червена линия. Тя обаче настоява, че е за запазване на сегашния статут и за мирни отношения с Китай, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно демократично мозъче мечтаело за подялба на Сибир!Направо смях.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тайван го признават за държава 20-тина мижави държавици от третия свят от ранга на ел салвадор, гватемала, хаити, никарагуа и прочее. дори краварите не ги признават за легитимна държава. За легитимно правителство на Китай не ги признава НИКОЙ освен те самите.в същото време над 170 държави признават КНР за легитимното правителство на Китай, в това число всички развити държави.Добре че бяха ФАЩ да им спасят кожите на тия дето се окопаха в Тайван, същата работа като Ю. Корея...
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Путин Акбар!"Законното и легитимно правителство на Китай се намира в Тайван"Хахахахаха хахахахаха хахахахаха хахахахах ахахха...и после...хахаха хахахахаха хахахахахах ахаххахахаха хахахаха.Законно по кой закон? Когато комунистите възстават срещу отрепките, които ги управляват, те нямат нищо докато властта има армия, обучавана и финансирана от краварите. Толкова много са любили тогавашното си правителство, че 20 милиона хващат оръжие и ги измитат като ***. Легитимни... сигурно..
20
3
 
0
 
! Отговори
Путин Акбар! преди 7 години
Руското правителство са най-големите фашисти. Не забравяйте, че Болшевиките бяха първи приятели и организираха съвместни паради на победата в окупирана Полша.
19
4
 
0
 
! Отговори
Путин Акбар! преди 7 години
Законното и легитимно правителство на Китай се намира в Тайван. Китайските комунисти на власт са банда бандюги, подпомогнати от болшевишките руски бандюги да дойдат на власт и да съсипят 4000 годишна китайска цивилизация. На никой не му пука за Северна Азия, но загубата на Китай може да се сравни с падането на Рим от варварите.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стандарта на живот в Китай е нисък, но се вдига като ракета, буквално. До 10 години ще са на сегашния стандарт на западна европа, след 15 ще са минали запада.При нас стандарта се "повишава" едва едва, колкото на хартия, в действителност инфлацията е по-висока и реално всяка следваща година потъваме все повече, което е очевидно където и да погледне човек.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНаричат се Фашистки Американски Щати с причина. Ако някога си виждал какво представлява трибуната на сената им, щеше да забележиш трите очевидни фашета - символите на фашизма. Две се намират от двете страни на трибуната, а третото е жезъла, който седи до нея. Всичките арки на овалния кабинет в белия дом също имат фашета. Посочи ми къде във висшите ешелони на руската политическа машина има фашистки символи, и може да се съглася с тебе, ако не, явно ти си безмозъчния ;)
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде да правим сравнение с капиталистическа Индия,там по независими оценки стотиц милиони живеят в мизерия , в Китай са много повече от 100мил.които живеят що годе добре
15
1
 
12
 
! Отговори
маке преди 7 години
И Китай, и Тайван са наша земля, македонска!
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тайван въпреки всичко е мног пред Китай, да не говорим за стандарта на живот. Няма държава където да управляват комунисти и хората да живеят добре. Сега в Китай, че 100 млн. живеели добре не е нищо. А другите?
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България има много неща, които са щатянски, но се произвеждат в Румъния, Полша, Унгария и т.н. Идваха и стоки от Турция, но Турция вече се води, че произвежда качествени стоки и тук не стъпват, а само на Запад.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11 дори щатите признават че Тайван не може да спре сам китайски десант на острова.Само могат да го забавят с няколко месеца.
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе сига сте писали глупости, най-големите компании в света са щатянски. как така САЩ нищо не произвеждал? Чии са патентите и лицензите? Чие е ноу хауто? Чии е мозъка? Чии са парите? Я извадете доларите от обращение и гледайте какво става. Загине ли САЩ загива и цялата световна икономика. Какво си мислите, че САЩ ще загине, а вие ще просперирате ли? Я поразпитайте да не се окаже, че работите в щатянска фирма, или фирма, която продава щатски продукти или търгува с щатите. Тук какво не е щатско?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай мина към еднопартиен капитализъм.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над половината от продуктите на водещи хамерикански компании се произвеждат от Китай, тва е близо 1/3 от икономиката на фащ, докато Китай почти не печели нищо, защото произвеждат за стотинки.Ако утре им се развалят отношенията, хамериканските компании остават без производство, и ще минат години докато го възстановят, и едва ли ще е на тази цена, докато Китай просто продължава да произвежда същото, само че си го продават директно, на значително по-добри цени и за тях и за крайния потребител.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗа какво зависи от ФАЩ? За храна? За суровини? За електроника? Китай е водещ производител на всичко това и го изнася в големи количества.За Тайван няма да им трябва дори десант, в обхвата на ракетните им системи е, 2 облака ракети и ще капитулират преди ФАЩ да са обърнали корабите в посока тайван.Китай има достатъчно флота да наложи ембарго тип Куба на Тайван, а ония без внос и износ ще изпукат за макс 2 години. Веднага ще клекнат на Китай, достатъчно голям пазар и износител.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай зависи от САЩ.А Тайван не е плюнка, а огромен остров, който не могат да превземат ако ще да си скъсат ГЗ. Все още не са такава сила, да могат да направят толкова масиран десант, за да превземат Тасйван. Тайван е въоръжен до зъби, а освен това го пази и US Navy.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Милярди гладни гърлаКитай е 100% независима държава, тайван е една плюнка, на която се укриват предатали, ако тръгнат китайците и за 2 часа тайван ще падне. Китай са и най-голямата действителна икономика в света, която произвежда действителни стоки, половинта от икономиката на ФАЩ съществува благодарение на Китай. Китай държи и една трета от външния дълг на ФАЩ. Китай не зависи за нищо от ФАЩ и ако дръпне кранчето гледайте майтап как долара става 20 стотинки...
5
4
 
4
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
Тайван е малък, но добре въоръжен и е на лошо място и затова от Пекин се шашкат.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сегашен Китай няма нищо общо с изостаналия Китай преди 70г.и Японците много добре го знаят.Какво става нали уж Тръмп щеше да ги остави сами да сепазят.т.Корейците,японците и Тайван могат да отделят повече средства за въоражаване,но неискат,САЩ също са доволни имат претекс да държат големи войски в далечният изток пред портите