Тръмп се обърна към Тайван с риск да ядоса Китай

US-президентът разговаря с президентката Цай Ингвен
3 дек 2016 09:10,
9
Тръмп се обърна към Тайван с риск да ядоса Китай
Снимка: архив Reuters

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп предизвика поредният дипломатически скандал.

Той разговаря по телефона с президентката на Тайван Цай Ингвен, което е първият подобен контакт, откакто президентът Джими Картър възприе политиката на един Китай през 1979 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителката на екипа на Тръмп Хоуп Хикс потвърди, че разговорът се е състоял и посочи, че двамата са отбелязали "тесните връзки в икономиката, политиката и сигурността между Тайван и САЩ".

Телефонният разговор, който се очаква да предизвика гнева на Китай, е напълно в разрез с практиката на САЩ, откакто те скъсаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин.

Белият дом побърза да потвърди подкрепата си за политиката на "един Китай", предаде Франс прес. "Няма никаква промяна в позицията ни", коментира говорителката на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

Цай Ингвен беше една от четиримата лидери, с които Тръмп разговаря вчера. Останалите бяха президентите на Афганистан и Филипините Ашраф Гани и Родриго Дутерте и сингапурският премиер Ли Сян Лун.

Доналд Тръмп е наясно каква е политиката на САЩ към Тайван, заяви още говорителката му.

"Новоизбраният президент Тръмп е информиран напълно и е наясно с тези въпроси", каза Келиан Конуей пред Си Ен Ен.

Преди това Тръмп обясни в Туитър, че инициативата за телефонното обаждане е била на Цай, която само го е поздравила за изборната победа.

В Тайпе президентският говорител Алекс Хуан обаче заяви, че телефонният разговор е бил съгласуван предварително.

В друг туит Тръмп отбелязва, че е много интересно как така САЩ продават на Тайван военна техника за милиарди долари, а той не може да приеме едно поздравление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
До 8: Няма вече ватенки в Китай. *** и виж, облеклото е като у нас, нали от там идва.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайците ще си припомнят *** и велосипедите от преди 30 години. Колелото се върти и рано или късно се връща там откъдето е тръгнало. Нищо вечно няма на този свят!
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Настават тежки дни за Китай, толкова безотговорно 30 години захранван с американски и японски инвестиции и технологии. Сега когато охранените китайци започнаха да си показват пожълтелите зъбки, дойде време да получат някоя и друга тупалка за да си знаят мястото.
4
5
 
26
 
! Отговори
Експерта по фалити преди 7 години
До Каспичанскинаивник си ти, наивник! Тръмп е назначен да прокара "Новият ред", който всички си мислеха, че ще дойде с Килъри. Ще видиш какво ще стане - никакво "затопляне" няма да има с Русия
3
13
 
26
 
! Отговори
Каспичански преди 7 години
Американския Радев бие шута на запада и се обръща към изтока. Но какво ли има там? В съзнанието на рушкофилите - магическо решение на всички проблеми.
2
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи някой ще ми казва с кого да говоря и от кого да получавам поздравления?Тези още не са разбрали ,че оризът е само гарнитура
1
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмпеско е бивш артист от фолма "сам в къщи"