Тръмп се захваща със скандала с руските дипломати

Време е за по-значими неща, каза той след обявените санкции
30 дек 2016 07:22,
30
Тръмп се захваща със скандала с руските дипломати
Снимка: Reuters

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обяви, че ще започне разследване на скандала с изгонените руски дипломати от САЩ.

Мярката бе обявена вчера от сегашният държавен глава Барак Обама заради подозренията, че руски хакери са манипулирали американските избори през ноември.

Тръмп заяви, че е време да се премине към други по-значими неща след обявените от администрацията на Обама нови санкции срещу Русия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Още по темата

В интерес на страната ни и на нашия велик народ, ще се срещна идната седмица с ръководителите на нашето разузнаване, за да бъда информиран в детайли за тази история, се казва в кратко изявление на Тръмп.

Време е нашата страна да се захване с по-големи и по-добри неща, се допълва в изявлението.

Тези коментари бяха направени, след като вчера администрацията на Обама обяви нови мерки срещу Москва в отговор на предполагаемите руски хакерски атаки и намеса в американските президентски избори, но и в отговор на предполагаем тормоз на американски дипломати в Москва, обобщава Франс прес.

Най-впечатляващата от тези нови мерки срещу Русия беше експулсирането на 35 руски дипломати, наречени от Вашингтон агенти на руското разузнаване.

Те бяха обявени за персона нон грата от Държавния департамент. Били са на длъжност в руското посолство във Вашингтон и в руското консулство в Сан Франциско.

Белият дом ги обвинява, че са действали по начин, който не отговаря на техния дипломатически статут. Тези руски агенти и техните семейства имат 72 часа да напуснат САЩ.

Съгласно друга мярка Държавният департамент ще затвори два комплекса със сгради собственост на Русия в щатите Мериленд и Ню Йорк, използвани от руски представители с разузнавателни цели.

Тези мерки не са свързани единствено с американските обвинения към Русия за хакерски атаки и намеса в президентските избори. Белият дом уточни, че мерките са отговор и срещу нарастващия тормоз през последните две години срещу американски дипломатически персонал в Русия от страна на силите за сигурност и полицията.
Този тормоз се е простирал отвъд правилата за поведение, установени в международната дипломация.

Според Марк Тонър, говорителя на Държавния департамент, тормозът над американски дипломати е нараснал пред последните 12 месеца, което отговаря на увеличаване на напрежението между САЩ и Русия във връзка с конфликтите в Сирия и Украйна.

Тонър посочи като пример полицейски проверки, физическа агресия и разпространяване по руската държавна телевизия на лични информации за дипломатите, което ги е изложило на риск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ОБАМА СЕ ПОДИГРАВА ЦЕЛИЯ СМЯТ. ПРЕЗИДЕНТИ ГО ПСУВАТ ОТКРИТО, ДРУГИ ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ ЗА НЕГО.ВИКТОРИЯ НЮЛАНД СЕ ПЕНСИОНИРА, НА КОГО НИ ОСТАВЯ, СИРОТИТЕ НИЕ.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗМИЯТА КАТО УМИРА ХАПЕ НАЙ-СИЛНО. НО ОБАМА СИ ОТИВА, ЩЕ ДОЙДЕ ТРЪМП, ЩЕ ДОЙДЕ НОВА АДМИНИСТРАЦИЯ, А МНОГО МАЙ-МУНКИ ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО МОЖЕ ДА СИ ТРЪГНАТ
19
10
 
1
 
! Отговори
acca преди 7 години
23 - А грузия, чечения и украйна какво са бе пу*тка майна? там войни нямаше, така ли?
18
0
 
15
 
! Отговори
Хюсеин Обамович преди 7 години
На крива ракета Космосът и пречи!Какво ли не измисли тия два мандата Барак.С какво ли ще се запомни?Един баща ме го дра. Друг Моника му свири.А имаааа: Утрепа муха в едно студио. Да си на върха и да избиваш комплекси.Хайде да идва 20 януари та да върви да си пише мемоарите.
17
1
 
25
 
! Отговори
Стар комунист преди 7 години
Предсмъртни гърчове на световната либерастия
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
23, А ГРАМОТНАСТЬ, ГДЕ,А, Я СЕГА ЧИТАЙ, ПАК ЧИТАЙ................
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тея нямат ли си друга работа..не останаха ли държави с петрол да се напад вече и да разнасят демокрация, ценности и диетична кола
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-впечатляващата от тези нови мерки срещу Русия беше експулсирането на 35 руски дипломати, наречени от Вашингтон агенти на руското разузнаване."Е американците са прави за едно нещо и то си е традиция от онези времена в които сме били зад Желязната завеса - всички дипломати да са й агенти на външно разузнаване или поне да са минали обучение за такива през различните му държавни разузнавателни структури, което може би не се ограничава само до бившите съветски републики и сателити.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ не могат без Русия, Русия не могат без САЩ. Това са 2 бивши империи, макар и за кратко, бивши велики сили. Нещата се променят, само на тях в главите им е война, война война. Студена, топла, на изнесени фронтове, икономическа, всякаква. На тях им изнася психопатията, която бяха създали след 2СВ.Пожелавам им и на 2те страни всичко най-лошо за новата година.
12
20
 
3
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Е той ако са се намесили, за да го направят президент не би трябвало да има много право да 'разследва'. Имаше нещо много гнило с тези избори и абсолютно никой не очакваше Тръмп да спечели.
11
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време беше американците да си отворят очите.
10
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 13 И ТИ МАЛКО СИ ЧЕЛА. Не е достатъчно природния ресурс , а и човешкия. ТО И СОМАЛИЯ Е ОЩЕ ПО БОГАТА. БОГАТСТВОТО И Е НА ТЕРЕНА НЕ Е ДЪЛБОКО. Но не върви!
9
2
 
36
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До Русия в изолацияМомче, не си губи времето да пишеш тук глупости, ами наблегни на учебниците! Попрочети нещичко за природните ресурси на Русия, все ще ти е от полза...
8
6
 
63
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Кое е безумното на Руската политика ?. Сигурно това, че иска мир там където САЩ са разпалили воини ?.
7
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и тука при нас е нещо подобно. Плевнялиев реве срещу Русия като за последно.
6
64
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безумната руска политика се води единствено от комплексите за величие на джуджето.Но трябва да го разберем и него. Представети си само колко подигравки е понесло като юноша за ниският си ръст и особенното фамилно име.
5
6
 
56
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
до 5нещо си оротиворечиш, явно е фактор Русия щом такава предсмъртна ярост има в отиващото си правителство.
4
8
 
82
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Когато фактите говорят ,и Боговете мълчат Обама да замълчи ! Народа се произнесе и той каза Тръмп!!!
3
6
 
91
 
! Отговори
гп преди 7 години
Няма такова нещо! Тези хакерски атаки бяха изфабрикувани от болните либерални мозъци като последна мярка да се опитат да предотвратят Тръмп от властта и да промият мозъците на хората! Тръмп спечели съвсем честно и въпреки цялата гнусна атака срещу него от подкупните, либерални медии!
2
8
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне 35американски ,,дипломати,,ще се завърнат в щаатите ,разни организацийки грижещи се за евроантлантическите ценности в Русия ще бъдат закрити