"Ню Йорк таймс": Управлението на Тръмп е обречено

Линдън Джонсън би го предупредил, че ходи по тънък лед
17 яну 2017 15:30, Елка Василева
63
"Ню Йорк таймс": Управлението на Тръмп е обречено
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Независимо дали той го знае или не, призракът на Линдън Бейнс Джонсън преследва Доналд Тръмп. Между тях има шокиращи прилики - двама едри, пълни мъже, склонни към вулгарност и нетактично поведение, обичащи да се хвалят, лесно засягащи се, политически аморални, отмъстителни, злопаметни и най важното, смятани за нелегитимни президенти. При Джонсън отне известно време да го осъзнаем; с Тръмп това вече се случи, пише Ричард Коен в "Ню Йорк таймс".

Джонсън достигна президентския пост след смъртта на Джон Фицджералд Кенеди и след това спечели решително изборите срещу Бари Голдуотър. Въпреки това около него остана усещане за нелегитимност.

То се засили, когато опозицията срещу Виетнамската война стана по-остра и достигна върха си, според мен, с измислицата на Пол Краснър през 1967 г. в контракултурното списание "Реалист". Той съобщи на шега, че Джонсън се е покатерил в ковчега на Кенеди и е направил там неща, за които не бива да се говори. Историята беше противна, безвкусна и заслужаваше всяка друга обида, която можете да измислите за нея, но някои хора й повярваха. Знам това. Чух го.

Сега да прескочим половин век до неотдавнашните статии, отнасящи се до Тръмп и предполагаемите му, не чак толкова отдавнашни лудории в Русия. Писанията, непроверени и също толкова отвратителни, колкото всяко от измислените срещу Джонсън, добиха известност, която може да бъде обяснена само с поведението на самия Тръмп - личност, която изглежда толкова егоистична и детинска, че почти всякакво поведение изглежда правдоподобно.

Тръмп нарече информацията фалшиви новини и, както винаги, обвини пратеника (медиите, разузнавателната общност и т.н.), но трябваше да се погледне в огледалото и да се запита защо изглежда толкова отвратителен за толкова много хора.

Краснър е малко известна фигура от 60-те години; конгресменът Джон Луис не е. Демократът от щата Джорджия заяви преди дни, че президентският мандат на Тръмп е нелегитимен и въпреки че е поканен като член на Конгреса, няма да присъства на встъпването му в длъжност. Тръмп, разбира се, публикува в Тwitter пренебрежителни забележки. Също както когато омаловажи героизма на Джон Маккейн по време на изтезанията, Тръмп заяви, че Луис е "само приказки" и "никакви действия".

Луис е един от последните големи герои от ерата на борбата за граждански права. Той е участвал в шествия. Участвал е в протести. Главата му е била разбита при моста "Едмънд Петъс" в Селма, щата Алабама. Годината беше 1965-а и полицията в Алабама почти го пребива до смърт. Той е човек с голяма смелост и морал, далеч над Тръмп в тези отношения.

Да, Тръмп спечели в избирателната колегия и за нещастие, това е всичко, което има значение. Но в по-общ план Луис е прав. Тръмп проведе нечиста, нечестна кампания, която омърси президентския пост, който той спечели. Той постави под въпрос легитимността на президента Барак Обама, прибягна до расизъм и демагогия и изглежда е имал служители в избирателните секции в далечна Москва. Въпреки това той ще бъде президент.

Но Тръмп трябва да обърне внимание на Луис и на това, което той представлява. Новоизбраният президент ще положи клетва, след като спечели по-малък брой гласове в народния вот - близо 3 милиона гласа, което е значителен дефицит.

Той влиза в Овалния кабинет с исторически ниска подкрепа, вече по-ниска, отколкото веднага след като спечели изборите. Не е направил нищо, за да привлече мнозинството американци, отхвърлили кандидатурата му. Вместо това се придържа към придобития в училищния двор навик да публикува в Тwitter всички свои оплаквания, да охулва всички критици, да се появява с хора, които се съмняват във ваксините и глобалното затопляне и, за да покаже известна гъвкавост, с личности със съмнителна слава като Дон Кинг и Кание Уест. Това е "Гонг шоуто", в което не се вижда никакъв гонг.

Линдън Джонсън без съмнение би предупредил Тръмп, че вече ходи по тънък лед, който ще се спука под него в момента, когато Конгресът оцени непопулярността му.

Джонсън беше човек с големи политически умения и опит и постиженията му в борбата за граждански права му дават право да претендира за величие. При все това, когато конфликтът във Виетнам тръгна на зле, и обществото се обърна срещу него. След известно време изглеждаше, че личните му качества, подложени на жлъчно осмиване от творци като Дейвид Ливайн и Джулс Файфър, затъмниха както него, така и постиженията му. Той беше сметнат за способен на всичко - на лъжи и всякакви извращения. Това е положението, в което Тръмп се намира в момента.

В края на седмицата Тръмп ще бъде президент. Желая му всичко най-добро; желая му най-лошото. Дилемата е как да се отдели отвращението към него от любовта към страната. Ще оставя на времето да го направи. В същото време Тръмп ще получи своят успех, това е сигурно, но когато нещата тръгнат на зле, ще бъде прогонен от поста си - също както Джонсън навремето.

Древните гърци са знаели защо: характерът на човека е неговата съдба. В този случай президентството на Тръмп е обречено.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Тръмп доста проблеми в света ще бъдат решени по мирен път, въпросът е дали ще му позволят. Вярвам му.
44
2
 
9
 
! Отговори
истината мнооо боли преди 7 години
TRUMP: You're FAKE NEWS!
43
3
 
13
 
! Отговори
нещо като 'нови преди 7 години
"Ню Йорк таймс" - шорoшоидчeтaта направо ще се обесят на каишката си от обезумял от страх лай!
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно кой трябва да поеме отговорността, ако посегнат на живота на г-н Тръмп.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми е симпатична риториката на Тръмп , но той е избрания президент на САЩ от американките гласоподаватели, ако се продължи с тази война срещу него ,ще трябва да променят тотално президентската институция на САЩ и правилата ще важат и за следващия президент,въобще става интересно.Да не се стигне от президентска влас до република, съмнявам се но според автора е възможно.В америка си имат закони и правила, как се избира президент и как се сменя президент , не разбирам какви са тези писания.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо умират от яд всички тези които знаят че много лошо им се пише след встъпването на ТРЪМП на власт! Много лежачи са му на мушката със сладки службички които с неправене на нищо взимат тлъсти мангизи. Тръмп трябва да се пази много защото ще свърши като КЕНЕДИ. Най много ги боли това че Тръмп не плюва по Русия като оня "белият" кениец. Като дойде на власт Тръмп ще премахне санкциите срещу Русия а това Еврогейката Меркел не иска! Но ще и се наложи да го преглътне "сухият" сандвич!
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е същия автор който преди няколко дни, преди любимия му ''борец за свободи'' да бе ''обиден'' от Тръмп, написа в същия *** "Ню Йорк таймс": ''Ръководство за преврат срещу Тръмп'' Естабилишмента е бесен. Което е добре.
38
1
 
24
 
! Отговори
псевдо пророци преди 7 години
"Ню Йорк таймс": Избирането на Тръмп е обречено, а то какво стана...
37
1
 
21
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Голям страх от Тръмп,голямо нещо!Отдавна не е било такова чудо!Само обвинения,че яде малки деца няма!Явно противниците му готвят нещо и се мъчат да го оправдаят с плюене!Само да внимават,щото Тръмп е одобрен от Господарите и преодолее ли тая вълна,после ще има голяма метла!Любопитното е,че Сорос действа против Тръмп на своя глава,пряко волята на Синедриона и най-вероятно ще бъде отлюспен,ако не се вразуми-вече има сериозно предупреждение,върнаха го с 1млрд.$ назад!
36
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ню Йорк таймс: демократска писоарна метла, една от медиите, които направиха от Америка от страната на мъжете страна на двуполовите.А че борец за правата на *** не харесва Тръмп само прави последния двойно по-симпатичен.
35
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е много точна. Всичко което казва за характера на Тръмп е 100% вярно. Това е големия проблем пред който се изправя света. За съжаление когато го разберат всички, може би ще е много късно.
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАЧКАТОР 43Зетят на Тръмп му е пръв съветник и е евреин. Дъщеря му се е прекръстила еврейка. Значи не бързайте да му вярвате.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БачкаторИзобщо не си Бачкатор аси пенсионер. Лъжеш, следователно си русофил, българофоб, антисемит и антидемократ.
32
7
 
10
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
Петък ще е един много лош либерастки ден за американската демокрация.
31
21
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Близко е времето и президента от Д.Тръмп ще се нарича за последно Д.Труп
30
4
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Рептилиите няма да мирясат дано да няма Далас-2 !!!
29
2
 
4
 
! Отговори
овеч преди 7 години
Интересно,няма ли да допадне като Кенеди?
28
6
 
24
 
! Отговори
Трол преди 7 години
*** Номер 1Тръмп е Номер 1. Силен, върхът!
27
11
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
такъв кич чалга его и егоизъм никой не е очаквал да застане на върха на толкова свободна страна чийто ценности започват да бъдат вече застрашаванидали стилът тръмп днес е пълно олицетворение на съврееменния американец и неговите ценности?
26
8
 
38
 
! Отговори
G преди 7 години
Тази авторка, Е*ка В*аси****, явно получава бонус за всяка цитирана статия от така наречениете полит коректни медии. Всеизвестно е, че Ню Йорк таймс бълва всевъзможни измишльотини, стига да са насочени срещу Русия, Тръмп и всички останали политици и лидери борещи се за промяна в системата. Питам авторката кога ще напише нейн анализ, а не преписване на мнения на чужди автори. Кое от казаното от Тръмп е лошо? Затопляне на отношенията с Русия? Ограничаване на миграцията? Търговските споразумения?