Лозунгът на Тръмп за след 4 г.: Да съхраним величието!

"Вашингтон пост": Трансатлантическа връзка е поставена на карта
19 яну 2017 10:20, Елка Василева
20
Лозунгът на Тръмп за след 4 г.: Да съхраним величието!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Американският печат днес е пълен с предположения какво следва да се очаква с настъпващата от утре ера на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

В интервю за "Вашингтон пост" новият президент отива и по-далече, като разкрива лозунга, с който ще се бори за преизбиране след 4 години. Той е естествено продължение на сегашния, с който спечели изборите през ноември. Така на мястото на "Да направим Америка отново велика", логично идва "Да съхраним величието на Америка!". Той дори е поръчал на своите адвокати да патентоват тази фраза, и то в два варианта - със и без удивителен знак накрая.

В интервюто Тръмп изразява увереност, че първият му 4-годишен мандат е достатъчен да изпълни обещаното в сегашния лозунг. "Никога не бях и помислял да ви разкрия бъдещия си лозунг 4 г. предварително, но съм толкова уверен, че ние наистина ще бъдем (велики). Само по тази причина ви го разкривам", казва той.

Тръмп разкрива също, че сам е измислил лозунга на предизборната си кампания миналата година, станал толкова популярен, и го е патентовал още през 2015 г.

"Вашингтон пост" продължава серията си от анализи за външнополитическите предизвикателства, пред които новият президент ще бъде изправен. Един от тях е посветен на бъдещите отношения с европейските съюзници. Авторите отбелязват, че т.нар. трансатлантическа връзка, определяла тези отношения вече 70 години, е поставена на карта заради вижданията на Тръмп за новия световен ред, и европейските лидери трудно прикриват опасенията си.

"Те може да хранят дълбоко презрение към новоизбрания президент и много от тях дори не се и опитват да прикрият това. Но макар и през зъби, те продължават да твърдят, че тези връзки, на които се крепи (световният ред) след Втората световна война, ще устоят - макар и без много топлина, дори и чрез такава форма на трансатлантическите отношения, която Тръмп може да преглътне".

Вестникът обаче признава, че тази теория ще бъде подложена на трудно изпитание, когато позициите, изразени от Тръмп в прословутите му кратки писания в Тwitter и серията от интервюта, се превърнат в конкретни политически действия.

"След десетилетия на трансатлантически отношения, базирани на комбинация от споделени интереси и ценности, Европа сега се опитва да се настрои за реалност, при която ще остане само едното от двете", пише "Вашингтон пост".

"Проблемите ще възникнат там, където интересите и ценностите се пресичат. Сърцевината на нашите ценности - това са отворените, демократични общества и отворените пазари. Ако Америка се отметне от тях, нещата стават много фундаментални", предупреждава пред вестника британският експерт Робин Ниблет.

Привържениците на Тръмп несъмнено ще кажат, че той е изцяло предан на демокрацията и капитализма. Но много европейци виждат в неговите туитове и нервни речи фундаментална преоценка на ценностите, предопределящи либералния международен ред. Според анализатори и бивши европейски политици от висок ранг има няколко конфликтни точки, в които биха се сблъскали американските и европейските виждания при управлението на Тръмп. Това са Русия, Иран, Израел и Палестина, климатичните промени, укрепването на демокрацията и глобалната търговия. При това според европейските лидери разривът не се изразява само в политически различия, отбелязва всекидневникът.

"Навлизаме в непозната територия, на която европейците ще трябва да търсят баланс между запазващите интензивността си трансатлантически отношения, дълбоките фундаментални несъгласия по ценностите и интерпретацията на самото разбиране за демокрация", казва Стефано Стефанини, бивш високопоставен италиански дипломат, посланик на своята страна в НАТО допреди няколко години.

При това, отбелязва "Вашингтон пост", тази внезапна непредвидимост на най-важния глобален партньор на Европа идва в момент на дълбока криза на идентичността на континента, който сам изпитва същите шокове от популизма, довел Тръмп на власт.

"Никога не е имало американски президент, който да не подкрепя европейската интеграция. Тръмп е първият. Това е трагедия за Европа", казва цитираният Стефанини.

Въпреки вътрешните европейски разделения и слабости, лидерите на ЕС могат да останат без друг избор, освен да се дистанцират от Тръмп, ако той удържи на обещанията си, смятани за противоположни на европейските ценности.

Отбелязвайки разликата в подходите към Русия и по-конкретно към президента Путин, "Вашингтон пост" отбелязва, че голяма част от Европа би приветствала намаляването на напрежението между Москва и Запада. Но критични в случая ще бъдат детайлите как ще се стигне до това. "За европейците е важно то да не изглежда като клякане пред Русия и една руско-американска сделка да не стане през главите на европейците", казва пред вестника бивш британски дипломат.

Ако Европа иска да се противопостави ефективно на Тръмп обаче, тя трябва да остане единна. А далеч не е ясно дали това е възможно, подчертават авторите на вашингтонския всекидневник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Европейските овце имат нужда от овчар,задължително от британските колонии.Смех.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фалиралата кравария след 4 години ще е много величава на н парчета.смешници
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слогънът, другари. По онези земи се казва слоган. Явно още лозунги кънтят в комунистическите ви тикви!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До нн13Много ти се иска Европа да се натъпка с руски бази ,нали?
11
2
 
7
 
! Отговори
нн преди 7 години
САЩ не могат да държат вечно Европа под крилото си. Идва време да се откажат от тази работа. Европа да се оправя сама. Справка, скоро в Полша 4000 войника и танкове. Кого пазят? САЩ ли? От какъв зор? То да е само това, ами колко бази имат в Европа в т.ч. и в България. Харчове, харчове на вятъра.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин - Русия велика ! Тръмп - Америка най - велика !
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клоун.
8
2
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Преизбирането на Тръмп след 4 години зависи дали ще изпълни предизборните си обещания.Въпреки че тези обещания са оплювани от много хора Тръмп беше избран заради тях и тяхното изпълнение ще му гарантира още 4 години в Белия Дом.Дори и най -абсурдното му според много хора обещание да издигне стена на границата с Мексико би му донесло огромна подкрепа от Американското население.Така че аз бих го посъветвал още в първите дни на мандата му да направи лично той първа копка на оградата!
7
1
 
7
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Светът е на прага на Деня на страшния съд!!! Такива трансформаций винаги се придружават от ГЛОБАЛНИ КАТАКЛИЭМИ!!!
6
4
 
6
 
! Отговори
ПАтриот славян преди 7 години
Да, ще съхрани величието на славянската империя. Великият Владимир Путин води този за носа, както си иска. И го държи с достатъчно компромати. От утре може да празнуваме свърши се с краварските империалисти и тяхната либерална демокрация. Тпите хамериканци сами се насадиха на пачи яйца
5
3
 
3
 
! Отговори
Веселяк преди 7 години
Немците и французите прибират като *** *** от ориента, а изведнъж се оказа, че новия амер. !! АМИ СЕГА??!?!??!?
4
0
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Тръмп човека пет пари не дава за Балканския вилает, те обаче му песен пеят и байряк веят хаха
3
7
 
6
 
! Отговори
Веселяк преди 7 години
Тоя не спира да ме кефи от момента, в който тръгна да става президент. Пълен ненормалник и уникален_гьонсурат :))))) още не е встъпил и вече дава пресизявления за след 4 години... през *** му е на Тръмп за германците, те се уплашиха, че тоя изобщо не ги взема насериозно майна....
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига,превратно тълкуване!Човекът ви ,казва да почнете да си плащате вересиите!Планът "Маршал"отдавна приключи!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпите европейци пак ще се скараме и плюем. Вместо да си защитаваме интересите се правим на леви,десни ,средни,умни,прости...Т.н.