Тръмп полага клетва, но мнозина още не могат да повярват

"Мислех си, че е шега, че няма начин той да спечели"
20 яну 2017 17:30, Елка Василева
45
Тръмп полага клетва, но мнозина още не могат да повярват
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Една сутрин преди 19 месеца, когато Доналд Тръмп слезе с асансьора на лъскавата си кула в Манхатън, махайки на зяпачите, събрали се около перилата, много американци знаеха съвсем малко за него освен това, че е много богат и има реалити шоу по телевизията, от което уволнява хора.

Никой не може да каже със сигурност, че е знаел, че този човек, който обяви същия ден кандидатурата си, ще бъде избран за 45-ия президент на страната. Докато Тръмп се подготвя да положи клетва, много американци още не могат да повярват, че едно президентство, което продължава да изглежда странно нереално, днес ще стане факт, пише Асошиейтед прес.

"Мислех си, че е шега. Че ще се кандидатира, ще загуби още в началото и ще отпадне", казва Кристофър Томс-Бауър, на 20 години, счетоводител и студент в колежа Байон в Ню Джърси. Той първоначално подкрепял сенатора републиканец от Флорида Марко Рубио. После, спомня си Томс-Бауър, дойде онази ноемврийска нощ, когато вечерял с приятели след хокеен мач на "Дяволите" от Ню Джърси и гледал смаяно по телевизията как Тръмп печели в ключови щати.

"Наистина ми изглеждаше нереалистично той да стане президент", казва Томс-Бауър, гласувал за Еван Макмълин, бивш служител на ЦРУ, който се състезаваше като консервативна алтернатива на Тръмп. "Все още ми се струва безсмислено."

Въпреки политическите разделения в страната много хора и от двата лагера също не могат да повярват.

"Мислех, че няма начин той да спечели", казва Криси Бейлес, фотографка от Роуд Айланд, която вчера качи в Тwitter снимка на Статуята на свободата, хванала се за главата от отчаяние, че предстои Тръмп да встъпи в длъжност.

"Как се чувствам, ли? Отвратена, погнусена и честно казано, като в кошмар", е написала 38-годишната Бейлес.

Когато Барак Обама спечели Белия дом през 2008 г., избирането на първия чернокож президент се струваше на мнозина като един от най-невероятните моменти в политическата история на страната. Идеята за избиране на бял милиардер, роден с привилегии, изглежда неправдоподобна за мнозина, но по различен начин - а това говори много за страната, както и за Тръмп.

Когато Тръмп обяви кандидатурата си, Кейла Кърси го познавала като строителния предприемач, който се опитал, но не успял да построи игрище за голф, срещу което тя се противопоставяла в родния си град Шарлотсвил, Вирджиния. Тя си го спомня като непреклонен и неподатлив на натиска на жителите и служителите. Затова си помислила, че кандидатура му е шега. А избирането на Тръмп е направо нереалистично, смята тя.

В следващите седмици "сякаш имаше надежда, че нещата по магичен начин ще се оправят. Но, уви, сега знаем, че в петък по обед той ще стане президентът Тръмп, което само по себе си ми се вижда нереално“, каза тя.

Дейвид Сойърс, 42-годишен шофьор от Грайндстоун, Пенсилвания, който подкрепил Бърни Сандърс на първичните избори на Демократическата партия, преди да гласува за Тръмп, заяви, че огромните тълпи, които се стичаха на митингите на Тръмп, го убедили, че милиардерът може да спечели. Но никога не бил сигурен, особено като си спомня как Ал Гор спечели народния вот през 2000 г., но загуби президентския пост от Буш.

"Ако проследите историята", казва Сойърс, който е доволен от резултата, "ще забележите, че има моменти, когато определено съзнавате, че се пише история и в петък ще е един от тези моменти."

Сойърс ще работи в деня на встъпването в длъжност, така че планира да запише церемонията и да я гледа по-късно. Но други казват, че са толкова шокирани от избирането на Тръмп, че ще е по-добре да стоят далеч.

Тайлър Уилкокс, 23-годишен музикант в Ривъртаун, Юта, се плаши от деня на клетвата. В Тwitter той е написал: "Не е моят президент" и възнамерява да не гледа церемонията.

"Чувствам се така, сякаш е началото на края", посочи той.

А Кърси, която се определя като "обратна" и много се безпокои, че правителството на Тръмп ще е заплаха за лесбийките, гейовете, бисексуалните и травеститите, каза, че няма да се присъедини към студентите, които ще гледат във фоайето на общежитието встъпването в длъжност на Тръмп.

"Страхувам се, че може да се разплача или че някой ще каже нещо и няма да си премълча, или че може да се стигне до физическа разправа", заяви тя.

Вместо това Кърси планира да изгледа на запис речта на Тръмп насаме. По този начин, смята тя, ще може да я спира в неловките моменти и президентството, което никога не си е представяла, ще стане малко по-реално.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Време е хората които не работят да си събират багажа. Вижте какви кухи *** са протестиращите против него.
27
0
 
1
 
! Отговори
Климент преди 7 години
Наблюдавайте опита за Майдан в САЩ! Това е цивилизационен сблъсък. Бяла Америка срещу цветна Америка. Събитията доказват, че Хънтингтън е гений... Но нямаше кой да чуе. Бог да го прости.
26
0
 
4
 
! Отговори
Какво ли ще стане. преди 7 години
Тръмп спечели изборите, добър лош той е президента,свиквайте.Въпроса е какво ще стане ако тази година Лю Пен спечели във Франция или Меркел загуби във Германия,да не говорим ако станат и двете работи.За да подсиля и страховете на либералите ще кажа че е твърде вероятно да има избори във Италия а за Холандия е ясно кои ще спечелят там.
25
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Ще им се наложи да повярват!
24
5
 
17
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 7 години
Единствените хора които се боят и не разбират са тези които реално не са хора, а са деградирали заблудени глупави непросветени или просто конвейрни бройри - хора на думи а не реално, кренвирши на път за някъде а всъщност на заникъде. Добре е ще да се просветите и събудите. Гласувалите за Тръмп са истински хора.
23
3
 
21
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Какво ще стане с Фондация "Америка за България" и нейните стипендианти?
22
6
 
10
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Вече е време да се погледне реалността в очите. Либералният ред, доминирал Света последните 25 години, свърши днес. Неолиберализмът, пазарният фундаментализъм и Trickle down, за съжаление, се завръщат с нова сила.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По една БГ ТВ преди малко кореспондентката от САЩ говори за "внушителни протести от няколкостотин души" ...
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Congratulations Mr.President
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно от хубавите неща на демокрацията е мандатността! Първо дядя Вова потом дед Медвед и на оборот,до края на света!
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тръмп може да направи от кравария нормална държава само ако сивото вещество на американците не се е изпарило.само че май хич го няма
17
2
 
21
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
До БориславИма си хас на церемонията да се изсипе гетото!(хи-хи)Ония обикалят по улиците,обръщат кошове и трошат стъкла....Нищо,ще им мине.
16
3
 
14
 
! Отговори
Митю дъ гън преди 7 години
До Анонимен- Значи американцити можаха да изберът Тръмп- а вие мене не.На другите избори хубаво мислете...
15
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС И ТОЙ СЕ РАЗПАДА АМА МНОГО НЕ МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ
14
23
 
3
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Не эанам кой и за какво е избрал перхидроленото но старче но видях за първи път в моя живот червеното знаме ва световната народна революция да се вее над главите на гневни американски момичета.
13
4
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Тръмп не е...паркетен политик-плямпач,като опонентите му.Американците няма нужда да...протестират защото за първи път ще ги управлява един...нормален човек по техните стандарти -предприемач...милиардер.Че кой в Щатите не иска да стане...поне милионер.Значи той има на какво да ги научи и поне няма да харчи...държавните пари за глупости и...това не е малко.
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички велики империи свършват някой ден. Развитието на човечеството не е права линия, а в най-добрия случай спирала. Сега Тръмп яхва белия кон на главния началник.
11
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВАНГА ДАЛИ Е ПОЗНАЛА Е ОЩЕ РАНО ДА СЕ КАЖЕ!!!!АКО САЩ СЕ РАЗПАДНЕ ПО ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ТРЪМП ПЪРВИ МАНДАТ ЗНАЧИ ВАНГА ЩЕ Е ПОЗНАЛА :DА САЩ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЩОТО ТАМ ДЕМОКРАЦИЯ ВЕЧЕ НЯМА И НЯКОЛКО ЩАТА ИСКАТ ОТДЕЛЯНЕ И ТРЪМП ЩЕ НАПРАВИ НЯКОЯ ГЛУПОСТ И ЩЕ СТАНЕ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА СИГУРНО!!!!САЩ ПРИКЛЮЧИ С ИЗБОРА ИМ НА ТРЪМП!!ДО 2020-ТА СИГУРНО НЯМА ДА Я ИМА НИТО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ КОЯТО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ НИТО САЩ КОЙТО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ!
10
6
 
40
 
! Отговори
Трудовакъ преди 7 години
Тръмп полага клетва, но мнозина още не могат да повярват - ами да прочетат фундаменталната творба на Джек Лондон "Неизбежният бял". Американците много говорят, малко четат и почти не мислят критично - това им е проблема. Извадиха голям късмет, че избраха за президент Доналд Тръмп, както и ние с генерал - майор Румен Радев. Пожелавам най - искрено успех и на двамата президенти, имаме нужда от знаещи и можещи хора, мъдри държавници и реалистични политици.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ванга не позна май, ама другото казано всичкото е верно, поне обиколи за седмица световните таблоиди