Белгийските депутати може да се простят с безплатната бира

Привилегията била въведена, за да не пропускат важните гласувания
22 яну 2017 09:10,
10
Белгийските депутати може да се простят с безплатната бира
Снимка: Reuters, архив

Предложение за отмяна на безплатната бира за белгийските депутати, среща слаб ентусиазъм в политическите среди.

То беше внесено след няколко инцидента и одобрено от етичната комисия на парламента, но председателят му и парламентарните лидери, смятат, че то няма да свърши работа, пише местната преса.

Безплатна бира се сервира на членовете на долната камара на парламента от 90-те години, тъй като на времето народните представители често били забелязвани в околните заведения по време на важни гласувания.

Сервирането на алкохол на работното място е изключение в Белгия, но всеки работодател сам преценява да позволи или не.

И докато идеята за спирането на парламентарното кранче се посреща с ентусиазъм сред организациите, които се борят срещу употребата на алкохол и които настояват, че депутатите трябва да дават пример, в самия парламент не са така убедени.

Бившият шеф на Камарата на представителите Херман Де Кро бе цитиран да казва, че депутатите не бива да се третират като деца и че те са наясно, че не могат да си позволят да са пияни на работа.

"Депутатите не могат и да си помисилят да се напият до козирката в парламента илипък да бъдат хванати пияни зад волана", казва Де Кро.

Той обясни, че безплатните бири били въведени преди почти 30 г., когато депутатите нямали собствени кабинети и изчаквали важните гласувания в околните заведения. Когато вотът наближавал, били изпращани вестители да ги съберат.

По думите му сега в кафенето на парламента се сервирали основно кафе и горещ шоколад, а депутатите вече имали офиси, в които могат да правят каквото желаят.

Предстои решението на етичната комисия да бъде разгледано от ръководството на Камарата на представителите на белгийския парламент. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: бирабелгиядепутати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3 При бай Тошо парламента имаше сесии ,събираха ги 3-4пъти в годината ,за по 10тина дена ,през другото време на работните места в заводите.
6
0
 
1
 
! Отговори
Джуди преди 7 години
Безплатна или платена бира по време на работа за депутати - ами това обяснява донякъде защо законите, "ковани" в Брюксел са толкова странно абсурдни....
5
0
 
3
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Това е намек към нашите !! Не е лошо да си прогласуват безплатни коняк със кока-кола през зимата и по 1-2 бири в топлото!! Пари -- бол !
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я
3
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До 123За бирата на белгийските депутати плаща белгийският данъкоплатец, не европейският.
2
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
А колко струва на европейския данъкоплатец тази бира.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само не и бирата,защо да идват на работа ако няма бира,нали това ги събираше досега,да не искате да правят заседанията в кръчмата отсреща ай сиктир