Заради преливащ язовир: Калифорния иска помощ от Тръмп

Според губернатора трябва да бъдат отпуснати средства за района
14 фев 2017 16:30,
25
Заради преливащ язовир: Калифорния иска помощ от Тръмп
Снимка: Reuters

Евакуацията на десетки хиляди жители на Северна Калифорния остава в сила и днес, а инженерите работят, за да укрепят повредения преливник и да източат вода от препълнения вследствие на дъждове язовир Оровил, преди нови бури да засегнат района, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Евакуацията на 188 000 души остава в сила, докато се извършва оценка на риска за живеещите в долината на река Федър, съобщиха властите.

"Правим всичко възможно, за да обезопасим язовира, така че хората да се върнат и да живеят в безопасни условия и без страх. Много е трудно", каза губернаторът на Калифорния Джери Браун на пресконференция снощи.

Браун поиска от президента Доналд Тръмп да се обяви извънредно положение в щата, за да може да бъдат отпуснати федерални средства за засегнатите райони.

Вчера следобед екипи спуснаха големи чували с камъни, за да запълнят пукнатина в аварийния преливник. Основният преливник също беше повреден миналата седмица. И двата преливника се намират преди самата язовирна стена, която не е засегната, посочва Ройтерс.

Жителите на едноименния град Оровил и близки селища вчера получиха заповед за незабавна евакуация. Язовирът, построен между 1962 и 1968 г., е висок 230 метра.

Водните нива са се повишили толкова много, че за първи път са били използвани аварийни преливници.

Властите се опасяват, че преливниците са ерозирали, което може да доведе до тежки последици за живеещите в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Колкото и невероятно да звучи,построеното през "Златните години" на САЩ не се поддържа адекватно,а нова инфраструктура на практика не се строи!Естествено ще зачестят и авариите.Освен това не се обучават и съответните кадри.Всичко е хвърлено към високодоходните Хай-тек.
12
1
 
5
 
! Отговори
Весо преди 7 години
Основния проблем е безхаберието като при нас. От години няма достатъчно вода заради Ел Ниньо. Сега имаме слаба Ла Ниня и язовира се напълни за 2 дена и преля. Канала на сновния преливник се разруши и му вдигнаха нивото до това на резевния, където обаче се оказала пукнатина и огромното количество вода е на път да направи ново ждрело. Ще им се наложи и там да правят стена.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никаква помощ, тия нали реваха, че не бил техният президент и щели да се отделят от САЩ
10
1
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Лошото е, че в структурата на хребета е имало вътрешна пукнатина, която не е засечена при предварителните геоложки проучвания. Когато водата тръгне през такава пукнатина, положението става почти "неспасяемо" и обикновено съответната структура се разрушава (в случая стената на "чашата" на язовира). Дано да успеят да я тампонират по някакъв начин.
9
0
 
3
 
! Отговори
Я преди 7 години
Я! Май Бог чува молитви щом от години пресъхващата Калифорния сега се наводнява....Това показва,че е важно когато народ се обърне към Господ и се помоли!
8
0
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
До "един друг": Язовирната стена се издига на височина необходима да задържи определени количества вода, но не по-високо от билата на околните хребети и ридове оформящи "чашата" на язовира. В случая, американските инженери по някакви причини са преценили, че е по-удобно преливниците да не са на язовирната стена а на някой от околните хребети, който имат същата височина и може би чрез тях източването ще е в посока на друг водосбор, различен от този, към който се изпуска през язовирната стена.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е виновен. :)Ама къде е банкянският тиквун - борецът срещу природните бедствия - да прескочи до Калифорния да им реши проблема на оровилци. :)
6
1
 
9
 
! Отговори
един там преди 7 години
Тези американци с тезните иновативни технологични решения! Не ми е ясно как преливника се намира преди язовирната стена! Аз считам, че щом преливника не е част от стената, то това не е никакъв преливник! Явно нещо пак има "изгубили се в превода"!
5
4
 
24
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Мерил Стрийп щяла да прави стриптийз да набира средства.
4
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
калифорния гласува за клинтьн и сега иска независимост от сащ за каквапомощ моли за какви 5 лева
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как така искат помощ от Президент , който те не признават за такъв . Сега да се оправят сами , нали са много велики .
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ви е помощ от Тръмп, нали си имате Холивуд те да ви помагат . Лесно е да се плюе Президентът , ами сега да ви помага Мерил Стрийп и оня ***.а.к Болдуин .
1
3
 
31
 
! Отговори
. преди 7 години
Тези нали щяха да се отцепят в знак на протест? :D