Белият дом отказа достъп на големи американски медии

Асошиейтед прес и списание "Тайм" бойкотираха брифинга
25 фев 2017 09:08, Елка Василева
82
Белият дом отказа достъп на големи американски медии
Снимка: Reuters

Белият дом отказа на няколко големи американски медии, включително някои, които открито критикува, достъп до брифинга на говорителя на президента Доналд Тръмп.

Репортери от Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", Политико, "Лос Анджелис таймс" и "Бъз фийд" не бяха допуснати на брифинга, който по изключение беше организиран не в залата за пресконференции, а в кабинета на прессекретаря Шон Спайсър.

Вчерашният брифинг на Спайсър, без камери, замени обичайните ежедневни брифинги, предавани по телевизията, в залата за пресконференции в Белия дом, отбелязва Ройтерс.

Обяснявайки решението си за неформалния брифинг, Спайсър изтъкна, че правителството е винаги отворено и достъпно за медиите, но нямало нужда "всичко да се прави пред камерите всеки ден".

Не е необичайна практика за Белия дом при различни правителства да организира срещи с ограничен кръг от журналисти, но вчерашният брифинг първоначално беше обявен за отворен за всички акредитирани медии, отбелязва Франс прес.

Американската агенция "Асошиейтед прес" и списание "Тайм" бойкотираха брифинга в знак на протест.

Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, остро протестира срещу решението, а главният редактор на "Ню Йорк таймс" Дийн Бекит изтъкна, че то е безпрецедентно.

"Изразяваме решителен протест за това, че "Ню Йорк таймс" и други медии не бяха допуснати /на брифинга/. Свободният достъп на медиите до правителството, чиято дейност е прозрачна, очевидно отговаря на ключовите национални интереси", подчерта главният редактор, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

Си Ен Ен нарече действията на Белия дом "неприемливи". "Явно така те отвръщат, когато съобщавате факти, които не им харесват. Независимо от това ние ще продължим да информираме", посочва телевизията в изявление, цитирано от АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Белият домбрифинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Само Тръмп преди 7 години
А така най-накрая медиите изядоха лай-ната. Сега трябва да изядат сопата. А накрая трябва да им приложим меча. Медиите не са власт, а са промивачи на мозъци. Време е да ги лишим от властта която сами са си далиДа Тръмп е велик и това го доказва.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снн защо се натискат да ходят на тия брифингиИ без друго си измислят новини
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краят на кравария.тръмп показа на света какво недоразумение е демонокрацията в обора
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Тръмп. За пръв път да харесам президент на Америка
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подигравка за путинистите че му се вързаха на този.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До еваларка 53"само така, всички медии, които лъжат с цел манипулация на общественото мнение трябва да бъдат закрити, ролята на медиите е да информират обективно, не на изказват личното си мнение!"-----------Също като Работническо Дело и Правда нали? Позната песен?
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не пуснали американското Битиви и Нова у Белия дом. Проклет да е Туитър, дето им изяде хляба и фъстъченото масло.
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В деня на изборите CNN до последно лъжеха , че Хилъри води , а Дончо беше повел от самото начало , в другите медии показваха коректно , а CNN лъжеха. Ето на това му се казва честна медия. Браво Дончо , наритай им задниците на кирливите толерасти . Уважението се заслужава , не е даденост. За него се работи , нищо никому даром не дължи . Ритай толераски *** Дончо, с теб сме.
46
1
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
По време на предизборната кампания пускам случайно СНН -Тръмп е чудовище , Тръмп ще провали Америка.Изключвам и пускам след няколко дена пак--- Хилърииии ,Хилъриии ,ще имиграрам ако Тръмп спечели.Изключвам и след като избират Тръмп пускам отново медията -- ред сополи,ред сълзи ,ред сополи ред сълзи!!! Това ли ви е обективната журналистика питам аз?
45
1
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Толкова лъжи двойни стандарти по адрес на Тръмп бяха изречени от ефира на СНН по време на предизборната кампания че тази проскубана медия трябва да бъде заличена.През цялата кампания СНН даваше трибуна само на хора които мразят Тръмп.Сумати холивудски звезди се изказаха от ефира на медията против Тръмп.1 нямаше който да каже нещо хубаво за Тръмп.Какво е това!! Това ли е обективна журналистика!!!Като давате трибуна само на едната страна.Същото като при Бай Тошо!!!
44
13
 
11
 
! Отговори
А бе преди 7 години
До bbb"В лицето на тоя *** виждам края на света!"Е па нема нужда светът да свършва,а само САЩ!Светът може и без САЩ,ама САЩ не могат без него!
43
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това си е вече диктатура като по учебник!
42
5
 
27
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До Анонимен"Според социологически проучвания,колкото хората са с по-нисък коефициент на интелигентност,толкова повече подкрепят Тръмп."Ха-ха,веднага се сещам за милионите цветни "интелектуалци" дето са върли фенове на Хилърито....
41
21
 
5
 
! Отговори
bbb преди 7 години
В ЛИЦЕТО НА ТОЯ *** ВИЖДАМ КРАЯ НА СВЕТА
40
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Репортери от Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", Политико, "Лос Анджелис таймс" и "Бъз фийд" не бяха допуснати на брифинга"Изгонили са жълтите медии, какво толкова реват не ми е ясно. Като съчинят някоя новина за Тръмп ще им мине.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 43А КЪДЕ И ОТ КОГО са правени тия "социологически проучвания"???? В психиатрията ли?
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В бг водещ fake news e днес бг и наверно дарик и битиуито )
37
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е нашите човек. Той посочи правилното място на жълтата преса - на улицата, там ги наричат булевардна преса. На булевардна е по широко и има място за клоунските им номера. На брифинга ще ходят само истински журналисти.
36
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно решение, сега ще вият като гладни вълци, добре че сорос още дава по никой лев
35
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се кефя на Тръмп, как започна да пренебрегва и изнася гардбиджа от държавата си. Така трябва да се действа, с твърда ръка, а не пИдерастия, както стана модерно напоследък. Западна Европа за това толкова му се опъват на Тръмп, защото сред тях пИдерастията е много на почит. Щом толкова реват срещу него значи е на правилен път.