Съдия блокира и втория антиимигрантски указ на Тръмп

Ревизираният документ нарушавал американската конституция
16 мар 2017 07:14, Елка Василева
18
Съдия блокира и втория антиимигрантски указ на Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Федерален съдия на Хаваите, които са щат на САЩ, блокира новата забрана на президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на пътници от шест мюсюлмански страни. Това стана броени часове преди забраната да влезе в сила, предадоха Ройтерс и ДПА.

Американският областен съдия Дерик Уотсън наложи спешна забрана на президентския указ, който имаше за цел временно да забрани влизането в САЩ на повечето бежанци, както и на пътници от шест мюсюлмански страни. Същата съдба имаше и предишния указ на Тръмп от 27 януари по същия въпрос, в който "карантинните" страни бяха седем.

В ревизирания указ, издаден на 6 март, от списъка бе изключен Ирак. Той предвиждаше 90-дневна забрана за граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат в САЩ.

Според генералния прокурор на Хаваите Дъглас Чин, който представи иска, указът наврежда на Хаваите, които зависят от туризма, и нанася щети на етническото разнообразие на щатското население.

С това мнение се солидаризира и съдия Уотсън, който добави, че вторият указ нарушава клауза от американската конституция, която не позволява дискриминация по религиозни причини. Според критици на забраната тя дискриминира мюсюлманите.

Тръмп настоява, че политиката, която той се опитва да провежда, е от ключово значение за националната сигурност.

"Хавайското" дело е едно от няколко, по които тече процедура и в други американски съдилища, заведени от щатски генерални прокурори и от групировки, защитаващи правата на имигрантите.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс, отказа да коментира решението на хавайския съдия.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Това е стара бира. Но не Картър, а Никсън отменя златния стандарт и правото на американците да притежават и се запасяват с такова.По-интересното е, че зависимостите на "независимия" президент на най-великата нация започнаха да излизат наяве. В комбинация с ДиДжейТи, шоуто май ще е доста по-горещо от първоначално очакваното, но... американците да му мислят.В крайна сметка, властта и многото пари винаги са били от едната страна на монета, а отговорността и обществените интереси - от другата.
12
1
 
3
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Добре, изчетох диагонално указа (Protecting the Nation from Foreign Terrorist Entry into the US) . Прав си, че никъде не се споменава пол и религия, като и конкретни страни, а се говори за: individuals, refugees, foreign nationals, terrorists.Списъкът със страните е издаден последващо от Министерство на вътрешната сигурност, първоначално седем, а в последния вариант - 6.Ясно на кого е на подчинение DHS, а да си играя на политанализатор - нямам желаниер нито време. Но Саудитска Арабия липсва.
11
1
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Питаш дали сме чели указа. За себе си признавам, че не съм. Както най-вероятно и ти, но това не е толкова важно.По-скоро ми е любопитно, поради какви причини и в коригираната версия на указа, който уж би трябвало да е инструмент за борба с нелегалната имиграция и поне донякъде с войнстващия ислямизъм/тероризъм и още каквото се сетиш, продължава да липсва името на Саудитска Арабия?Едва ли има смисъл да коментираме ролята й в наблюдаваните през последните няколко години миграционни процеси.
10
1
 
3
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Професоре, ти си по-зле и от Вучков! За последен път ти обяснявам, че НЯМА законови пречки на хора от тези страни да им бъде отказана виза! Вдяваш ли?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ти президент ли си, клоун ли си или лукова глава?!? Я тропни по масата! Виж нашият как не слуша никой освен женското регентско трио.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го ожали човек. Един указ не може да прокара горкия.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте, колко е побеснял! Не може спокойно да отиде до тоалетната на самолета!
6
1
 
5
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Професоре, от ден на ден простееш въпреки, ча по цял ден правиш справки в нета. За такива, като теб ще го напиша простичко: американските власти имат право да отказват виза на всеки без да дават обяснение за това!!! Това се прилага за всички държави, които са с визов режим за САЩ! Редно е Америка да се притеснява от държавите с безвизов режим, защото там вече има доста терористи чакащи удобния момент!
5
5
 
8
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Разликата между САЩ и Русия/Турция е огромна. Последните две живеят още в 17-ти век. Думата на "бащицата" не зачита дори основния закон, какъвто е конституцията.
4
3
 
9
 
! Отговори
Ко?Не! преди 7 години
Това са популистки игри на Тръмп. Нали никой не смята, че той е пуснал такъв указ без да се допита до екипа си от съветници? И те, разбира се, са му казали, че няма да мине, защото е антиконституционен. Това са игри, като тези на Волен, който мята в пространството "да изгоним турците в Турция" с ясната идея, че първо няма как да стане, второ никога няма да има власт да се опита да го направи. Но понеже самата му политическа платформа е такава, той я подкрепя по този начин пред избирателите си.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не им се случва терористичен акт като този на 11 септ.Тези съдии тогава ще бъдат изкупителната жертва.
2
7
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
да хваща самолета, цар путин ще му даде полониев чай за тия вироглави съдии
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всеки гламав съдия може да блокира президентските укази на Тръмп,защо им е на американците президент? Те се нуждаят в такъв случай от император или диктатор,който да изрита всеки пречкащ се съдия така,както това го прави Путин!