Съдия блокира и втория антиимигрантски указ на Тръмп

Ревизираният документ нарушавал американската конституция
16 мар 2017 07:14, Елка Василева
18
Съдия блокира и втория антиимигрантски указ на Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Федерален съдия на Хаваите, които са щат на САЩ, блокира новата забрана на президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на пътници от шест мюсюлмански страни. Това стана броени часове преди забраната да влезе в сила, предадоха Ройтерс и ДПА.

Американският областен съдия Дерик Уотсън наложи спешна забрана на президентския указ, който имаше за цел временно да забрани влизането в САЩ на повечето бежанци, както и на пътници от шест мюсюлмански страни. Същата съдба имаше и предишния указ на Тръмп от 27 януари по същия въпрос, в който "карантинните" страни бяха седем.

В ревизирания указ, издаден на 6 март, от списъка бе изключен Ирак. Той предвиждаше 90-дневна забрана за граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат в САЩ.

Според генералния прокурор на Хаваите Дъглас Чин, който представи иска, указът наврежда на Хаваите, които зависят от туризма, и нанася щети на етническото разнообразие на щатското население.

С това мнение се солидаризира и съдия Уотсън, който добави, че вторият указ нарушава клауза от американската конституция, която не позволява дискриминация по религиозни причини. Според критици на забраната тя дискриминира мюсюлманите.

Тръмп настоява, че политиката, която той се опитва да провежда, е от ключово значение за националната сигурност.

"Хавайското" дело е едно от няколко, по които тече процедура и в други американски съдилища, заведени от щатски генерални прокурори и от групировки, защитаващи правата на имигрантите.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс, отказа да коментира решението на хавайския съдия.
 

/БТА/

 


18
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 1 месец
Това е стара бира. Но не Картър, а Никсън отменя златния стандарт и правото на американците да притежават и се запасяват с такова.

По-интересното е, че зависимостите на "независимия" президент на най-великата нация започнаха да излизат наяве. В комбинация с ДиДжейТи, шоуто май ще е доста по-горещо от първоначално очакваното, но... американците да му мислят.

В крайна сметка, властта и многото пари винаги са били от едната страна на монета, а отговорността и обществените интереси - от другата.
17
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До До Боби
Еххх Саудитите и тяхната династия.
1971 година Картър сваля златния стандарт от долара, отива в Саудитска арабия и сключва споразумение - ВСИЧКИЯ ПЕТРОЛ(и ГАЗ) ще се търгува само и единствено в Долари. САЩ гарантира че Сауди Династията ще остане на власт(След Израел САрабия получава най-модерното и най-много оръжие от САЩ)

Отговорих ли на Въпроса ти?

Петродолар е термина ...
16
0
 
1
 
! Отговори
До Боби преди 1 месец
Добре, изчетох диагонално указа (Protecting the Nation from Foreign Terrorist Entry into the US) . Прав си, че никъде не се споменава пол и религия, като и конкретни страни, а се говори за: individuals, refugees, foreign nationals, terrorists.
Списъкът със страните е издаден последващо от Министерство на вътрешната сигурност, първоначално седем, а в последния вариант - 6.

Ясно на кого е на подчинение DHS, а да си играя на политанализатор - нямам желаниер нито време. Но Саудитска Арабия липсва.
15
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До До Боби
В първата версия са казали нещо което е вярно и беше повода да спрат Указа. "Мюсюлманските" Страни ...
Бяха включили и ИРАК в проблемните страни сега е изключен.
Втората версия никъде няма да видиш споменаване на пол или вероизповедание. Атакуват я защото в основата си САЩ е ЕМИГРАНТСКА СТРАНА - халал да им е
Но като сте Емигрантска страна вземете всички да приемате а?
14
0
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 1 месец
Питаш дали сме чели указа. За себе си признавам, че не съм. Както най-вероятно и ти, но това не е толкова важно.

По-скоро ми е любопитно, поради какви причини и в коригираната версия на указа, който уж би трябвало да е инструмент за борба с нелегалната имиграция и поне донякъде с войнстващия ислямизъм/тероризъм и още каквото се сетиш, продължава да липсва името на Саудитска Арабия?
Едва ли има смисъл да коментираме ролята й в наблюдаваните през последните няколко години миграционни процеси.
13
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До До Боби
Тръмп иска спиране на издаването на визите за 120 дни през което време да се подготви нов начин на издаване на визите. Някъде да се споменава, че няма да се издават повече визи или че за другите визите ще се издават по различни правила?
Защо за тези 7 страни а не за Европа примерно - Защото в тези страни или има режим който не сътрудничи с САЩ(Иран) или изобщо няма Правителство(Сомалия) - Тоест от всички над 180 страни тези 7 са най-проблемни.
12
0
 
1
 
! Отговори
До Боби преди 1 месец
Професоре, ти си по-зле и от Вучков! За последен път ти обяснявам, че НЯМА законови пречки на хора от тези страни да им бъде отказана виза! Вдяваш ли?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ти президент ли си, клоун ли си или лукова глава?!? Я тропни по масата! Виж нашият как не слуша никой освен женското регентско трио.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да го ожали човек. Един указ не може да прокара горкия.
9
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До До Боби
Ами Умнико само погледни статистиката и ще разбереш какво го притеснява Тръмп - 73% от всички емигранти от района на Африка и Близкия Изток идват от въпросните 7 страни. А Във въпросните 7 страни или има режим който не сътрудничи със САЩ или изобщо няма централизирано управление. За Война и корупция и прочие утежняващи ситуацията неща няма смисъл да почваме да говорим.
Демократите ще пуснат всеки на своя територия само да не е неговото на Тръмп а след това как ще си патят е съвсем отд
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайте, колко е побеснял! Не може спокойно да отиде до тоалетната на самолета!
7
0
 
3
 
! Отговори
До Боби преди 1 месец
Професоре, от ден на ден простееш въпреки, ча по цял ден правиш справки в нета. За такива, като теб ще го напиша простичко: американските власти имат право да отказват виза на всеки без да дават обяснение за това!!! Това се прилага за всички държави, които са с визов режим за САЩ!
Редно е Америка да се притеснява от държавите с безвизов режим, защото там вече има доста терористи чакащи удобния момент!
6
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Умници някой чел ли е Указа на Тръмп?
В Указа на Тръмп се казва защото в тези страни има фоксмажорни ситуации ние няма как да проверим всеки който идва от там на наша територия(Което е 100% вярно) и за да не влезе на наша територия някой който не трябва да влиза защото е много трудно задействал се терорист да го хванеш особено ако разполага с финансиране въвеждаме временна забрана. Никъде не се казва нищо за Раса или пол на влизащите на територията на САЩ.

Съдията просто изпълнява поръчка.
5
4
 
6
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Разликата между САЩ и Русия/Турция е огромна. Последните две живеят още в 17-ти век. Думата на "бащицата" не зачита дори основния закон, какъвто е конституцията.
4
2
 
7
 
! Отговори
Ко?Не! преди 1 месец
Това са популистки игри на Тръмп. Нали никой не смята, че той е пуснал такъв указ без да се допита до екипа си от съветници? И те, разбира се, са му казали, че няма да мине, защото е антиконституционен.
Това са игри, като тези на Волен, който мята в пространството "да изгоним турците в Турция" с ясната идея, че първо няма как да стане, второ никога няма да има власт да се опита да го направи. Но понеже самата му политическа платформа е такава, той я подкрепя по този начин пред избирателите си.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не им се случва терористичен акт като този на 11 септ.
Тези съдии тогава ще бъдат изкупителната жертва.
2
6
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 1 месец
да хваща самолета, цар путин ще му даде полониев чай за тия вироглави съдии
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако всеки гламав съдия може да блокира президентските укази на Тръмп,защо им е на американците президент? Те се нуждаят в такъв случай от император или диктатор,който да изрита всеки пречкащ се съдия така,както това го прави Путин!