Тръмп се обясни пред Конгреса: Ударих Сирия, защото…

US-президентът написа писмо, за да мотивира решението си
9 апр 2017 08:55,
110
Тръмп се обясни пред Конгреса: Ударих Сирия, защото…
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп информира с писмо двете камари на Конгреса на САЩ за удара срещу авиобаза в Сирия и за мотивите, поради които е взел решението си.

Писмото е с вчерашна дата и в него Тръмп казва, че е действал в името на жизненоважните интереси на националната сигурност и външната политика на САЩ, в съответствие с конституционните си правомощия да отговаря за външните отношения и като върховен главнокомандващ и глава на изпълнителната власт.

Още по темата

САЩ ще предприемат допълнителни действия, когато е необходимо и уместно, за да наложат важните си национални интереси, допълва той, цитиран от БТА.

Тръмп допълва и че е написал писмото в рамките на усилията си да държи Конгреса напълно информиран.
В писмото президентът разказва, че е наредил ракетни удари около 20,40 ч. вашингтонско време в четвъртък вечер (00,40 ч. по Гринуич в петък) срещу авиобазата Шайрат, след като американското разузнаване докладвало, че сирийските военни сили в тази база са отговорни за химическата атака в провинция Идлиб на 4 април.

Заповядах тази акция, за да намаля способността на сирийската армия да осъществи други атаки с химическо оръжие и да накарам сирийския режим да се откаже да използва или разработва химически оръжия, продължава Тръмп, като подчертава че полага усилия, за да се подобри стабилността в региона и да се избегне по-нататъшно влошаване на хуманитарната ситуация.

Тръмп, който е за уикенда в своя курорт във Флорида, вчера написа в Туитър кратко обяснение защо пистите на атакуваното летище са останали невредими - няма смисъл да се бомбардират, защото е лесно и евтино бързо да се поправят (запълнят и асфалтират).

Вчера губернаторът на провинция Хомс Талял Барази потвърди пред Ройтерс, че базата отново функционира и самолети излитат от нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
4
 
! Отговори
ISTINIAN ISTINIANSKI преди 7 години
До сулю bravo!taka e!da si jiv i zdrav i neka se osaznyat vsi4ki!usa e agresor.tova e.spomnete si kolko voini e vodila usa!!!!!!!!!!!!!!
94
1
 
5
 
! Отговори
ISTINIAN ISTINIANSKI преди 7 години
SULU PRAV SI. TAKA E.AKO ATAKUVAT BAZA S HIMI4ESKI ORAJIYA STAVA UJAS!!BRAVO.OSAZNAITE SE.USA ISKA TRETA SVETOVNA VOINA.TE SA NEPROSTIMOTO ZLO!!!!!!!!!!!!!!
93
1
 
3
 
! Отговори
батко ти преди 7 години
До Анонимен 89 гн *** ако си малко умен ще разбереш тези неща за какво служат воени специалисти обясниха и ако си малко със сиво вещество кой ще позволи да стоят там и сулъо и пулъо да лъжат размисли *** кой има интерес и друго ако е имало там химическо оръжие руснаците нямат да канят експерти защото винаги може да се докаже оръжието остава следи там на козяк няма ли по умни хора да скалъпят нещо по ново а ние казваме *** посмали с лъжите видяхме го химическото оръжие в ирак
92
2
 
10
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Луд и опасен! Не става за никакви споразумения.
91
0
 
20
 
! Отговори
55 преди 7 години
Може да е успешен бизнесмен,но с тази акция просто иска да покаже мускули.А от всяка друга гледна точка ударите са безполезни ,дори вредни,ако е имало химически оръжия.Този човек започва да ме безпокои със своята противоречивост и неопределеност!Очаквахме от него да внесе стабилност в отношенията,ликвидиране на ИДИЛ....
90
0
 
26
 
! Отговори
сулю преди 7 години
Хора, обръщам се към тези, които не са ***, помислете малко и се обърнете към логиката.Един *** въпрос: ако американците са били сигурни, че на сирийската авиобаза има химически вещества, защо ще я атакуват с ракети - нали ще предизвикат разпръскване на отровните вещества и нови жертви сред мирното население?Извод - били са сигурни, че на авиобазата няма отровни вещества.Следователно, цялата работа е скалъпена.Може ли някой да опровергае тази логика - ще му бъда много благодарен.
89
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америкашките слугинчета самалобройни и когато дойдемомента ще им порнат зaдниците.
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега се видя, че американскотопрезидентче е със семпли умствениспособности. Но времената са другии вече за подобни простотии щетрябва да се плаща.
87
2
 
29
 
! Отговори
О.Р. преди 7 години
Сирия не застрашава националната сигурност на САЩ. Те са на хиляди километри една от друга. Американците са били,и ще бъдат световен жандрам. Държава с най-много борчове в този свят. Образувала се в близкото минало от алчни златотърсачи,после мафиоти от всички нации.неспазваща никакви межд. закони. Поданиците и са затънали до гуша в дългове към банки и всевъзможни финансови институции. Но те самите са си виновни...също като нас...когато си избират *** да ги управляват...
86
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само искам да кажа, че технологично САЩ са на светлинни години пред Руснаците във всяко едно отношение. Русия разполага с най големия ядрен арсенал, с който могат да унищожат живота на земята, само за това се пънат иначе са гола вода, и освен това те са заплаха за България, защото винаги са искали да са ни господари.
85
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, а руснаците и Путкофилите, се радваха че техния човек спечели изборите в САЩ. Само като видяха как назначава генерали на ключови постове, започнаха да си спомнят с добри чувства Обама.
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DONALD TRAMP E LUD, ZA KOGO E TAINA TOVA ? DANO IMA KOI DA GO OZAPTI V TOVA PRAVITELSTVO, V PROTIVEN SLU4AI- ZEMIATA KATO PLANETA 6TE IZ4EZNE ZA BROENI MINUTI....
83
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Д. Тръмп: "Ударих в Сирия, защото мога. Не удрям в Северна Корея, защото не мога и защото имат ядрено оръжие. Ще видя къде мога още да ударя, но не мога да ударя в Крим, защото не мога и защото имат ядрено оръжие. Украинците ще духат супата, защото не мога друго да им предложа."
82
1
 
26
 
! Отговори
ужасен преди 7 години
Ако този луд не сложи края на света,света ще оцелее.
81
2
 
35
 
! Отговори
Момиче преди 7 години
До иво (71) ---- Руснаците за какво ли не ги обвиниха. Били замесени в изборите, а сега и в изпозлването на т.нар химически газ в Сирия. Говорят -- много, а доказателствата къде са? Това което ме дразни много е как хората слушат какво им се казва. Американците никога няма да се научат, не и докато и на тях не им пуснат по една бомба, да се кротнат малко. Лесно е вианги да водиш войни на чужд терен, нали? *** мръсни, всичко те го правят, но и с цел. А нашите от ЕС им *** задниците.
80
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските некадърници, както винаги сами си доказаха че са участници и виновници за химическата атака. Във видеорепортаж от летището в Хомс по Россия24, без да искат показаха химически контейнери (вероятно не са знаели точно какво показват великите руски журналисти) на летището в Хомс на които ясно се виждат надписи на руски език и на кирилица. Веднага след този репортаж САЩ заподозряха Русия като съучастник на Асад в химическата атака и започнаха разследване срещу Русия и нейната вина за химическ
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 68 - НИКОГА!!! Те не смятат да плащат!!!
78
6
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Kakvito sa ruskite interesi v Sirija,takiva sa i amerikanskite interesi v Sirija.Kakvo zashtivat ednite i drugite tam...???
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До коло"защитнака на исляма-Русия"Ти да не си *** американец, само те се връзват на тези простотии? Хвана ли поне лев за коментара си?
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямат вериги за бързо хранене и затова използват по-бързи методи. То не се знае кои са "ресторантьорите" с газа, че се кара по либийския сценарий.