Учени взеха на прицел Тръмп и "алтернативните факти"

Започна Световния Поход в подкрепа на науката
22 апр 2017 22:00, Петя Славова
31
Учени взеха на прицел Тръмп и "алтернативните факти"
Снимка: Reuters

Хиляди учени и поддръжници на науката се събраха днес в столицата на САЩ, в Ню Йорк и други градове по света за световен Поход в подкрепа на науката - глобално движение, което отстоява ролята на науката за обществото и призовава за политика, базираща се на фактите, предадоха световните агенции.

Походът в САЩ включва прояви на алеята "Нешънъл мол" и паради в центъра на Манхатън, в стотици други малки и големи градове.

Участниците в основния марш във Вашингтон планират да се отправят към Белия дом в знак на протест срещу това, което мнозина определят като враждебност на американския президент Доналд Тръмп към науката и фактите, информира ДПА.

"Важно е да покажем на тази администрация, че ни е грижа за фактите", заяви 24-годишният Крис Тайлър - един от близо 2000-те души, събрали се рано на "Нешънъл мол" за организираните дискусии по теми като климатичните промени, качеството на водите и устойчивите доставки на храни, предаде БТА.

Протестите в САЩ са организирани да съвпаднат с Деня на Земята, който се чества от 1970 година, с намерението да се демонстрира несъгласие с действията на администрацията на Тръмп, насочени срещу доказаните научни изследвания, особено срещу климатичните промени, които новият държавен глава отхвърля като заблуда.

Тръмп отмени изискването при вземането на решения администрацията да оценява евентуалното въздействие върху климата и заплашва да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата - ключово постижение от 2015 г. на предходната администрация на Барак Обама.

Тръмп отмени и мораториума върху договорите за въгледобив във федерални земи от ерата на Обама и обещава да преразгледа регулациите за добива на газ чрез хидравличен фракинг.

В целия свят за днес са планирани над 600 похода в подкрепа на науката, като много чуждестранни учени демонстрират солидарност с американските си колеги.

Климатичните промени са източник на алтернативни факти от години. Разбирането за това как се променя климатът е научен проблем, но работата за справяне с промените е социален и политически проблем", каза професорът по климатология Джеймс Ренуик, участващ в похода в новозеландската столица Уелингтън. Трябва да имаме добра наука, която да осигурява информация за добра политика, добави той.

Близо 11 000 души са се включили в шествието в Берлин под мотото "Науката не е мнение - алтернативните факти са лъжи". Хиляди други участваха в демонстрации в цяла Германия, особено около университетите.

В Лондон биолози, физици и астрономи бяха сред демонстрантите. Мнозина изразиха опасения за бъдещето на научните изследвания във Великобритания и сътрудничеството по международни проекти на фона на решението на страната да напусне ЕС.

В Женева, където множество международни групи работят за напредък в здравеопазването и науката, проявата привлече около 600 участници, приблизително толкова се събраха и в Амстердам и други европейски градове.
В Австралия шествия се проведоха в 12 града, където участниците насочиха вниманието си към проблеми като климатичните промени и влошеното състояние на Големия бариерен риф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
ИСТИНИ преди 6 години
Най -големият факт убягващ на т нар учени (а всъщност шмекери ) .......Затопляне е имало преди индустриалната епоха .Техните сериозни колеги климатолозите могат да им го разяснят ,но нали медиите не дават трибуна на такива,а все на някакви медиийни *** . Затопляне е имало и преди човешката раса изобщо да е тук .Е ,ЗА КАКВИ ФАКТИ ГОВОРИМ СЛЕД КАТО НЕ ЗНАЯТ ТОЗИ ИСТИНСКИ ФАКТ.ШАРЛАТАНИ!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За каква наука се говори ,когато вече не се прави наука поради простия факт ,че наука значи креация и иновация.Нови парадигми и модели.Тези т нар учени са просто или архивари,или служители в някакво търговско дружество ,а има и доста шлака.В Бг ,а това е и на запад ,професор става всеки с някаква публикация,а доктори са масово тия дето им се занимава с това .Е,извинявайте,ама да сравнявате Декарт,Коперник Кант,Хегел ,Маркс с тези технолози и програмисти? А затопляне е имало и преди човечеството.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп може да е ****от, като се опитва да запали нови войни, но е абсолютно прав като не вярва в човешкия фактор в глобалното затопляне! Пресата, политиците и доста на брой платени "учени", заблудждават" огромна част от "гласоподавателите" по света, и правят на наш гръб милиарди $! Време е да си отворите очите!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де и какво като големият риф стане бял а не розов.Глобалното затопляне е неизбежно.Катаклизми ще настъпят бедните ще умрат богатите ще живеят.Както винаги.Притеснявате се за климатът ама имате по 5 коли със свалени катализатори и купувате кубици дърва и въглища за зимата?Не е лесно и вашето.Хем да ходиш назад хем напред.
17
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
А нашата тиква не приема дори учените праща ги да пасът овце!Разликата между тоя и нашия е че този е написал една книга а нашия е прочел една книга!
16
0
 
3
 
! Отговори
Жална ни майка преди 6 години
Преди време се появи информация за депутати от предишната парлама,че давали по 3-4 хил.лв. за да "защитят" докторантури.Но не се чу повече нищо, дори и това-прави ли прокуратурата нещо по въпроса, за да им прибире димломите, които през прозорецаще им подават. Преди гидини дори промениха цял закон, за да може един баничкар "без вишУ"да заеме поста министър.То за това сме на това дередже.За 27г.Полуграмотници наяздиха държавата и я бастисаха.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалният свят иска наука, прогрес, добруване за обикновените хора и затова прави шествия, бунтува се .Само в Русия и България учените дремят и чакат на държавни заплатки...Затова нищо значимо не е произлязло от БАН и АНРФ
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз уча точно в Берлин и за първи път тук научавам за такова шествие на 11000 души, а колкото до науката, в университета ни преподават точно обратното - че никога не е обективна, а винаги е израз на политическа идеология.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня египтолог, Сергей, дето беше министър на ГЕРБ, премахна ВАК, за да могат техните *** и Пульо да станат професори по-лесно с псевдонаука. Нароиха се 3000 герберски професора.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Науката на британските учени, които задръстват с банални изследвания, защото трябва да усвоят едни пари от фондове за наука и от държавата. Каква наука? Чалга и халтура.
11
0
 
5
 
! Отговори
Да направят нещо преди 6 години
и в подкрепа на българската наука.Наши глезльовци и подмазвачи просят мнения от свои познати задгранични учени, които имат интереси в България и поднасят на медиите становища, според които ние уж сме едва ли не над световното ниво на научни достижения!Да се вземат крути мерки и да се разрита тази хранилка за търтеи, в която се е превърнала БАН. Даде им се възможност за реформи - те си циментираха връзкарския рахатлък!Да ги подгонят към преподавателска дейност, а който може, ще прави и наука!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тромпета изгърмя патроните много бързо и стана антипатичен даже на първоначалните си поддръжници! влезе "да се доказва" като слон в стъкларски магазин и вече всички са му двигнали мерника!много бързо му изпусна балона ...
9
7
 
12
 
! Отговори
р преди 6 години
Наука е правена в 18 и 19 век .Днес е търговия с книги,филми и медии.Май бъркате истинската наука с вашето медийно шоу .
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкият,навсякъде му правят контра.Човек почва да оставя с впечатление,че той е причината за всички беди на човечеството.Интересно ако си бяха избрали Хилъри и тя както беше обещала,че ще нападне руснаците по суша и вода а те в отговор изтърбушат Америка с ядрени ракети (имат само няколко хиляди,нищо работа нали?) как се виждаха тия възмутени пиленца?В газообразно състояние или като дъст ин дъ уинд?Много *** и задръстени хора ,ей богу.
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва час по-скоро да се нападнат сащ и унищожат,за това че не подписват парижките споразумения за климата. Както Ким ще го нападнат, затова че не е подписал конвенцита за ограничаване на ядрените оръжия. Нали трябва да има реципричност!
6
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тези учени да докажат асад има ли хим орьжие или няма имаше ли хим атака илитова са измишльотините на трьмп да удари сирия с ракети ако всичко е льжа даискат заповед за арест на трьмп
5
9
 
7
 
! Отговори
гп преди 6 години
Вижте по-далече от позицията му относно климатичните промени........Тръмп е единствения шанс на Америка да не повтори историята на Содом и Гоморра. Какво искате - някой либерал на негово място, който има различна позиция за климата, но който ще спомогне за довършването на света? Приоритети!
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има хиляди причини да се инвестира в проекти за оздравяване климата на планетата, в борба със замръсяването на моретата и океаните, в борба с глада в света.Но Тръмп и администрацията му предпочитат да дават пари за производство на оръжие. Предпочитат да водят безсмислени войни, без да се съобразяват с броя на жертвите.
3
3
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Това важеше до преди 2-3 седмици! Изостанал си с информацията
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-накрая и учените да се противопоставят на простотията... прекалено дълго време мълчаха и толерираха това.