Американската мечта вече губи сили

Силно отслабнало е социалното издигане в абсолютно изражение
25 апр 2017 19:05, Елка Василева
135
Американската мечта вече губи сили
Снимка: архив, Reuters

Американската мечта е започнала да губи сили, сочи проучване, според което по-малко от половината хора, родени през 1984 година, имат по-високи доходи от своите родители, докато 40 години преди това този дял е бил 90 процента, информира Франс прес.

"Перспективите децата да печелят повече от родителите си значително са намалели за последните 50 години в Съединените щати", сочи проучването, публикувано в сп. "Сайънс".

"Социалното издигане в абсолютно изражение силно е отслабнало в цялата система на разпределение на доходите, като най-голям е спадът в семействата от средната класа", уточнява водещият автор на проучването Радж Чети, изследовател в университета Станфорд в Калифорния.

За целта на изследването икономистите са анализирали статистически данни от националното преброяване, отразяващи данъчните декларации, с корекции за инфлацията и други фактори.

Те са установили, че най-голям спад на доходите при едно поколение спрямо предходното е настъпил в промишлените райони на Средния Запад, по-специално в щатите Илинойс, Индиана, Мичиган и Охайо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп спечели в последните три от тези щати.

Най-слаб спад в социалното издигане е отчетен в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Монтана.

Авторите на проучването обясняват, че само по себе си увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ няма да бъде достатъчно за решаване на проблема, ако не бъде прилагана политика за създаване на условия, позволяващи подпомагане на социалното издигане.

"Според нас един по-голям икономически растеж е необходим, но не е достатъчен, за да се възстанови по-силното социално издигане на следващото поколение спрямо предишното", посочват в уводната статия към проучването икономистите Лоурънс Кац от Харвардския университет и Алън Крюгер от Принстънския университет.

Икономическите данни показват, че за да се засили социалното израстване, политиците трябва да съсредоточат усилията си за стимулиране на доходите на средната класа и най-бедните домакинства, обясняват авторите.

Сред мерките, които би трябвало да се приемат, двамата икономисти посочват: универсална система от детски ясли, по-широк достъп до държавните университети, увеличаване на минималния доход и помощи за семействата при преместване от бедни квартали към райони с по-добри държавни училища и с повече публични средства за образование.

Много от тези мерки бяха включени в предизборната програма на кандидатката на демократите за президентските избори в САЩ Хилари Клинтън, отбелязва АФП.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: американската мечта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DEN NA RUSKATA MECTA--OBOGAVAM RUSIA I DEMOKRATA PUTIN.
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балонът издиша с пълна сила.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да няма руска мечта, бе колега? За теб може да не е мечта Русия, ама знаеш ли за колко милиона хора от бившите републики от СССР и някои други държави Русия е гигантска и много реална мечта и точно това Ел Дорадо, което за нас е САЩ или Западна Европа?
94
7
 
9
 
! Отговори
фак преди 6 години
Не знам за американската, ама руска мечта никога не е имало! Никой не иска да мигрира в СССР, дори синчетата и щерките на *** са на запад за да харчат на воля откраднатите кинти на родителите си.
93
5
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 104 Живота е един и не бива да се пропилява със социализъм.Няма втори шанс. А спомените ти си ги пази , никой не ти пречи , но не ги налагай на младите като истина.
92
3
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
И как американската мечта няма да губи сили , като Ким Чен Ун ги заплашва с унищожение с камък в ръка?
91
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Още нещо: След студената война, с напредването на глобализма, изглежда че на никой от властващите не е притрябвала вече средна класа
90
3
 
12
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Факт е. Обедняването в УСА се чувства осезаемо. Никога преди не е имало толкова много стари коли по пътищата. Корпоративна Америка върви по пътя на трудовите лагери. Плащат все по-малко, а те притискат все по-нагло почти без уважение. Съкращенията са перманентни. Работната заплата е съвсем подбита от прииждащите индийци, китайци и т.н. Парите за наука и социална дейност се пренасочват все повече към военните за постигане на световно господство и тържество на глобализма
89
6
 
7
 
! Отговори
д преди 6 години
А руската изобщо не се състоя. Справка СССР.
88
7
 
8
 
! Отговори
ние не сме глупави преди 6 години
Тука май се опитват да ни пропагандират прикрит социализъм. Ние него го помним. Никога няма да забравя как грееха лицата на хората когато казаха че Тодор Живков е подал оставка. Бойко подаде оставка два или три пъти вече, но хората не бяха щастливи. Защото още си спомнят социализма. Озъбено свирепо куче.
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ТУК МОЖЕ ДА ИМА, АМА ТЕЗИ ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ.НОВОТО РАЗКРИТИЕ НА ОЛАФ ШОКИРА ВСИЧКИ ЧЕСТНИ ХОРА - ОТ ГЕРБ ОНКРАДНАЛИ 50 МИЛИОНА ОТ МАГИСТРАЛА МАРИЦА.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до HandelИ 20 милиона китайци.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На *** днес му внасят осигуровки на минималната заплата и го обричат един ден да получава минимална пенсия.Ама *** г. се радва, нали му дават и някой лев на ръка.
84
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 103 Батко толкова си кух че нема смисъл да ти се обяснява...........соц. България не може да я стигнем никога. А такива главочи като тебе нека се пенявят. Ние поне видяхме и живяхме - вие младите *** духайтее супата батковото. Ние поне имаме спомени..........амин
83
2
 
9
 
! Отговори
Handel преди 6 години
За сметка на това Щатите хрантурят 20 милиона нелегални латиноси, от които половината продават наркотици в Калифорния, и имат 30 милиона негpи, от които 20 милиона са неграмотни и употребяват само 200 думи.
82
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11"И страна, в която с раждането на детето, започват да му събират пари за колеж. Тато ни учеше безплатно, затова сега пиша толкова грамотно."Да, ама не. Образованието не се плащаше, защото на *** и на баща ти са им плащали много малко за това, което са работили.
81
9
 
7
 
! Отговори
Mирис преди 6 години
Америка загнива, и става като мушмулата - все по-сладка.
80
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази песен я слушам вече 72 години.
79
6
 
22
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Положението в Съединените щати е отчайващо.В най-скоро време се очаква масово преселение на американци към страни с далеч по-перспективни икономики, като Северна Корея, Русия, Венесуела и Зимбабве. В големите американски градове вече се оформят опашки. Народът обменя обезценените долари за рубли.
78
17
 
18
 
! Отговори
анон преди 6 години
не знам какво губи сили, но америка си остава най-добрата страна за емигриране за хора които искат да работят яко и да постигнат нещо. като им започнеш от университетите и свършиш с компаниите които все още са водещи почти във всички отрасли. икономиката работи, безработицата е на рекордно ниски нива...