Съд блокира указа на Тръмп срещу "градовете убежища"

Вносителите на иска с шанс да докажат, че той е превишил правомощията си
Обновена: 26 апр 2017 11:03 | 26 апр 2017 10:52, Елка Василева
17
Съд блокира указа на Тръмп срещу "градовете убежища"
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Окръжен съдия в Сан Франциско блокира указа на президента Доналд Тръмп, който спира отпускането на федерални средства на т.нар. градове убежища, които не сътрудничат на американските имиграционни власти.

Съдията Уилям Орик отсъди в полза на градските и областните власти на Сан Франциско и Санта Клара в Калифорния, които поискаха временно да бъде блокирано изпълнението на указа, докато го оспорват в съда.

Съдията прецени, че вносителите на иска имат шансове да докажат в съда, че Тръмп е превишил правомощията си, като едностранно е въвел нови правила за регулиране на федералните разходи, както и че указът ще навреди на интересите на обществото.

Тръмп подписа този указ през януари в рамките на кампанията за справяне с нелегалната имиграция.

Сан Франциско е един от над 400-те "града убежища", в които местната полиция не задава въпроси за имиграционния статут и не предава имигрантите на федералните власти. Сред тези градове са мегаполиси като Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

Защитниците на "градовете убежища", които привличат много имигранти, казват, че този подход дава възможност на жителите им да съобщават за извършени престъпления, без да се страхуват, че ще бъдат депортирани.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.