Разпад на администрацията на Тръмп предричат медии

Примката около президента на САЩ се затяга
13 юли 2017 21:46, Елка Василева
56
Разпад на администрацията на Тръмп предричат медии
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Примката около президента на САЩ Доналд Тръмп все повече се затяга след поредната порция от медийни разкрития, този път свързани с контактите на неговия син - Доналд Тръмп-младши, с Русия в търсене на компромати срещу съперничката на баща му в предизборната кампания м.г. Това е мнението, което все повече медийни наблюдатели в САЩ и Великобритания изразяват.

В авторски коментар за поредните разкрития "Ню Йорк таймс" недвусмислено намеква, че дори за тези, които все още са се съмнявали в лавината от информация за връзки на хората от най-близкото обкръжение на Тръмп с Русия и в причастността на Тръмп към тях, последната порция вече им идва много.

Според автора време е вече дори онези републикански активисти и хора от администрацията, които са били лоялни към президента по политически и човешки причини, да видят, че опитите им да го защитават съвсем "безгрижно" се подкопават от самия им бос с нескопосаните обяснения за действията на своите хора и на самия себе си.

Според вестника вероятно предстоят още по-неприятни факти и дори самият президент да е невинен по обвиненията за сговор с руснаците, самият факт, че той защитава членове на своето семейство, които очевидно са имали такива контакти, вече е мотив да бъде обвинен за обструкция на разследването, т.е. на правосъдието. А това неизбежно води към импийчмънт.

Според автора на "Ню Йорк таймс", тъй като евентуален импийчмънт е все пак политически, а не чисто юридически въпрос, междинните избори за Конгрес следващата година ще бъдат де факто референдум за импийчмънт.

В сегашния дим вече има достатъчно искри и авторът предупреждава онези, които са стъпили на килима на администрацията на Тръмп, че може би не им остава много време...

А друг влиятелен вестник, също известен като един от заклетите противници на сегашния президент - "Вашингтон пост", още в заглавие на авторската си статия недвусмислено призовава лоялистите му: "Слизайте от влака на Тръмп, преди той да катастрофира".

Всъщност вестникът тълкува по този начин встъпителното слово на сенатор Даян Файнстайн, която откри слушанията по номинацията на Кристофър Рей за директор на ФБР на мястото на уволнения от Тръмп Джеймс Коми. Сенаторката веднага обърна внимание, че Коми е бил уволнен за отказа си да обещае лоялност към Тръмп и да внимава с разследването за руската намеса в изборите. Тя директно предупреди Рей, че ключовият тест за него ще бъде "волята му да устои на политически натиск", визирайки явно Белия дом.

Има достатъчно основания да бъдем подозрителни към всеки, който е назначен от Тръмп да ръководи ФБР в този момент, отбелязва "Вашингтон пост". "Очевидно е за всички, освен за доброволно заслепените, че имаме президент, който не спазва тези норми, правила и очаквания от неговия висок пост и че той ще оказва натиск върху всеки и по всяко време, ако това служи на личните му интереси", отбелязва вестникът, и продължава: "Всички ние вече без съмнение знаем, че този екип (в Белия дом) ще лъже и отново ще лъже, когато възникне въпросът за руската намеса при избирането на Тръмп и поражението на Хилари Клинтън".

Вестникът предупреждава самия вицепрезидент Майк Пенс, че усилията му да остане лоялен на Тръмп и да се разграничи от последните разкрития са признак на хаоса в администрацията. "Пенс не може да се опитва да се разграничи от администрацията, чиято кауза защитаваше. Ако той започва да търси причини да скъса с Тръмп, ще трябва да го направи веднага и да прекрати заговорничеството си с една от най-лукавите администрации в Белия дом в нашата история. Същото се отнася и за републиканските лидери в Конгреса. Ще кажат ли те "не" на президента?", пита риторично в заключение "Вашингтон пост".

Според британския "Гардиън" имейлите на сина на Тръмп показват, че лагерът на президента ентусиазирано е търсил руската подкрепа в предизборната кампания. Това е нещо ново и прави трудно да се приемат 20-те предишни опровержения от хората от обкръжението на Тръмп за контакти с Русия, освен ако някой не иска да приеме, че целият този екип лъже безсрамно.

"Заключението, че екипът на Тръмп е банда от лъжци, ще бъде знаменателно. Обществената подкрепа за президента, на която се опира и подкрепата за него в Конгреса, който държи ключа към неговия импийчмънт, има важно значение за националната политика, а вероятно и за съдбата на страната, да не говорим за личната съдба на Тръмп", пише "Гардиън" и си задава въпроса: Колко дълго още републиканците ще го подкрепят?

В друга авторска статия "Гардиън" прави извода, че прибързаността на британската премиерка Тереза Мей да обвърже своето правителство и съдбата на Великобритания с потъващия кораб на Доналд Тръмп, е не само признак за национално унижение, но и най-голямата й грешка.

"Все още не знаем дали имейлите на Тръмп-младши ще се окажат "димящият пистолет" в тази афера. Може би най-лошото все още предстои. Но разумният подход за Мей, още преди Тръмп да беше встъпил в длъжност, бе тя да изчака и да види, вместо да се хвърли веднага напред и да се покаже като най-добрия приятел на новия и непредсказуем президент", заключава вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: печатДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Вярвайте си. Чичо ви Тръмп цял живот с управление се занимава.========================И ти се вервай. САЩ не е демокрация на хартия като *** Русия. И не се управлява от един единствен диктатор като Путин.
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е свършен. По глупав пресидент не е имало в историата.
42
3
 
0
 
! Отговори
... преди 6 години
Само мога да кажа БРАВО на другаря Путин! Взел си е на служба американския президент! Но има още какво да се желае! Тръмпа много бързо се издаде! Можеше по леко да го кара и да не се върти и говори като пумпал и щеше да си изкара мандата! Сега обаче руснаците ще се поозорят до де го задържат на власт!
41
3
 
5
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Все едно чета американския БЛИЦ. Докато всички бръщолевят нелепости, чичо Доналд ще си изкара 5-те години като пич. Дори CNN вече не са толкова активни срещу Тръмп, защото политиката си е *** работа,но пък икономиката започна да дърпа напред.
40
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
Вярвайте си. Чичо ви Тръмп цял живот с управление се занимава. Те и да го махнат се надявам ама до тук станаха за смях.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Семейството му е голямо и има поне 20-30 сватове и баджанаци които са готови за администрация.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много странен президент на САЩ, но щом си го избраха, техен проблем.Все пак САЩ е демокрация - има опции да се избира.
37
3
 
11
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Сорос си има вестници и списания,ама Тръмп си има Туитър!А като гледам,хората вече не вярват на продажни мастити журналисти....Предпочита се информация от първа ръка!
36
3
 
1
 
! Отговори
грешки на превода преди 6 години
Това е подобно на ония които нападнаха ЛИбия те и сега с е мотат по голям разлом покрит с пясъци и търсят техни древни военно полеви бази..ТАм ревяха з а някакво КАдафи..Кадафитата с е ползват з а производство на въздух з а дишане.от милиони години.. ТА охраната доставила в ония региони над 12 000 кадафит а последните 15 000 години кое от тях е дало проблеми ..чудят с е още.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите се състоят основно от неграмотни ***, прогнозите им не струват и цент.
34
4
 
2
 
! Отговори
в САЩ печатат долари преди 6 години
Най много по пет човека екип има право един министър.. вместо това в министерствата с ограбвани пари от народа на яко платени длъжности седят хиляди бюрократи...В едно имало над 13 000..Това е много повече отколкото в министерствата на САЩ и други доста по големи страни.Няма от кого да се крадат десетки милиарди за издръжка на ненужни бюрократи.
33
3
 
5
 
! Отговори
НУжна е промяна преди 6 години
У нас има нужда от пълна ликвидация на нагло престъпни министерства и ведомства издържани с ограбвани пари от народа.Наглите престъпници ликвидираха над 80% от индустрията ,подариха десетки хиляди печеливши предприятия на подставени партиино престъпници вече., Ограбват с незаконни данъци и акцизи милиони оставени без доходи и ударно харчат милиарди ограбвани от народа само за неносещи доходи яко нагло корупционни обекти.
32
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тръмп е човек на Ротшилд и само той може да решава съдбата му!Приказките за демократични процедури са за баламите.Ако Тръмп е полезен за Богоизбраните(и фамилията в частност),то и Армагедон не може да го мръдне от поста!Разбира се,ако Ротшилд реши,Тръмп изхвърча незабавно.Обаче ние само можем да гадаем за намеренията на Господарите на базата на външни признаци.Какво точно са решили е неизвестно.Може пък да искат да компроментират политическата система в САЩ и после да поемат директно властта???
31
4
 
1
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
По-лошото предстои.
30
2
 
7
 
! Отговори
Таймса и Поуста преди 6 години
Демократ от Калифорния ,иска поредния импийчмънт на Тръмп ,че е предизвикал горещото време в щата!Възникналите пожари са запалени дистанционно от площада на Бастилията!Очаква се следващият ,да е на тема ланшния сняг!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офффф мине се немине и пак някаква такава статия излиза
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чухте ли? Срещата на Тръмп с Путин била под мотото "среща с избирател"!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от прибърване. Той ще се о*ере тотално!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветната революция или арабската пролет, както щете я наречете, триумфално се завръща в родината си.
25
3
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Дано да издържи - все пак е на 70+ години. Кефи ме обаче, че американците се "изсраха" на медиите и олигарсите си през последните избори. Вярвам да го направят и следващия път. Пък трите букви нека си търсят руската връзка.