Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!

Съперничеството на страните отиде твърде далеч
Обновена: 3 авг 2017 07:03 | 1 авг 2017 21:30,
254
Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!
Снимка: архив Reuters

Решението на Русия значително да съкрати персонала на американските дипломатически мисии слага край на всички надежди за ново рестартиране на отношенията между Вашингтон и Москва в най-близко бъдеще. Нещо повече, то може да открие нов, пълен с неясноти период на съперничество между двете страни.

Президентът на Русия Владимир Путин бе сметнал, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще може да се изградят съвсем различни двустранни отношения, пише Джонатан Маркъс от руската редакция на BBC.

Още по темата

По всичко личи, че Путин се е излъгал. Разчитайки на недвусмислените сигнали от предизборния щаб на Тръмп, че рестартиране на двустранните връзки е възможно, дори желателно, Москва се намеси в американската изборна кампания по безпрецедентен начин, както твърдят тайните служби на САЩ.

В момента се разследва колко далеч е стигнала Русия в подкрепата за Тръмп по време на изборната кампания. Това естествено е важен момент на фона на влошаващите се дипломатически отношения.

Русия естествено отрича всичко, но Кремъл явно свързваше големи надежди с новия "политически дисидент" в Белия дом. Москва се надяваше на промяна в политическия климат - на такава атмосфера във Вашингтон, в която да стане възможна отмяната на много от западните санкции, наложени след анексията на Крим.

Нещо повече, Русия би желала да сключи със САЩ сделка, в резултат на която Вашингтон да признае Москва за равноправен дипломатически играч, партньор в действията в горещи точки от рода на Сирия и като цяло в борбата с тероризма, породен от радикалната ислямистка идеология.

Тези надежди рухнаха. Русия изглежда е развила нереалистични очаквания спрямо президента Тръмп. Как си го е представял Путин - като напорист съмишленик или като политик и дипломат лека категория, който лесно може да бъде управляван и манипулиран?

При всяко положение намесата на Русия в американската вътрешна политика и разследването в тази връзка станаха пречка за възникването на каквито и да било нови отношения. Русия навярно не бе схванала колко остро ще реагира на действията й Конгресът, сметнала бе липсата на тревога по този повод в лагера на Тръмп за доминираща позиция сред привържениците на президента на Капитолийския хълм.

Какъв бе резултатът? Отношенията между Вашингтон и Москва бездруго не бяха добри, а изгонването на дипломатите само потвърждава, че в обозримо бъдеще със сигурност няма и да се подобрят.

Всичко това явно ще се отрази на украинската криза, конфликта в Сирия и т. н. Това означава, че Москва ще активизира информационната си кампания и действията в киберпространството, насочени срещу Запада и особено срещу малките страни, чиито инфраструктури и политически системи изглеждат по-уязвими. Русия ще продължи да модернизира стратегическите си ядрени оръжия. Но САЩ също имат собствени амбициозни планове.

Не бива впрочем да отсъждаме, че се повтарят времената на студената война. Русия вече не е световна сила, каквато бе Съветският съюз. Но има защо да сме загрижени. Идеологията на Кремъл - един вид авторитарен държавен капитализъм, изглежда привлекателна дори за политици от някои страни, членуващи в НАТО.

Действията на Русия обаче са свързани с редица ограничения. Едното е фактът, че с деструктивни методи далеч не се стига. Дипломатическото влияние изисква отдаденост и пряка комуникация. Точно затова например Русия си оставаше ключов играч в постигането на сделка с Иран - независимо от обтегнатите отношения на Москва с администрацията на Обама.

Всъщност решението на Русия да намали персонала на американските дипломатически учреждения е сравнително мека стъпка, сочеща, че Москва навярно иска да подсигури на администрацията на Тръмп поле за маневри.

Второ, грешната оценка за възможностите на новата президентската администрация да започне рестартиране е полезен урок за Москва. С отслабения Държавен департамент, с преобладаващите в Белия дом хора, верни на Тръмп, но с неголям дипломатически опит, САЩ в очите на Москва изглеждат все по-непредсказуеми.

А както показа първата Студена война, това не е добре за никого. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин.Разкова говеждата империя на злото и им показа на американците,че вече са само един миризлив кравешки нужник.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1.Мистър "Йес" на Русия-Козирев още през 1995 г каза,че БГ винаги е била, е и ще е приоритет на Русия-до 1944г и след 1956г ни управляват международно организирани от САЩ и кликата Кобурготски,Живков и с-ие престъпници и терористи. 2.По плана на Андропов "Голгофа" за САЩ Обама и Тръмп са като Горбачов и Елцин за Русия! В САЩ не е ясно "кой кара влака" -т.е. са в конституционна криза- и пред прага на социална революция!3.Препоръка: попкорн,бира и -през гугъла: "Спешен случай-9 милиона мишлета"
134
3
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Русия притежава най-мощното оръжие на света. Това са ракети заредени с ,,антиматерия,които за две минути една от тях може да унищожи страни като САЩ, Франция.......Това ги плаши!
133
2
 
12
 
! Отговори
рускиня да 151 преди 6 години
"за фалиралата ционистка клоака-САЩ с непосилния си държавен дълг от над 29,1 трилиона $ няма друго спасение освен една голяма световна война". Само че този път не им се получи да направи война на друг континент,а те да седят на топло. Ще понесат всичко, което намътили.
132
3
 
19
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Най-накрая Конгрес да произнесе - Тръмп е назначен от Русия или не е? След като твърдят ,че избори в Сащ е работата на Русия и после да *** ,че "Русия вече не е световна сила". Губи ми се логиката - щом Русия назначава президента на САЩ , значи световна сила. Ако все пак Тръмп не е назначен от Кремъл, тогава квичене за намеса на Русия е безпочвено. Но щом смятат Тръмп за легитимен президент, значи Русия няма пръст в изборите на САЩ. Ама американец и логика - това са несъвместими понятия.
131
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ БИБЛИЯТА ЗНАЕМ,ЧЕ АНТИХРИСТА КОГА ДОЙДЕ НА ЗЕМЯТА ЩЕ ИМА ФОРМА НА ЧОВЕК И ЩЕ СЕ ПОДЛЪЖАТ МНОГО ХОРА ПО ОБЕЩАНИЯТА И ПРИКАЗКИТЕ МУ,НО ПОСЛЕ СЪЩИЯ ЩЕ СИ ПОКАЖЕ САТАНИСТКАТА СЪЩНОСТ И ЩЕ ЗАПАЛИ НАЙ СТРАШНАТА И СМЪРТОНОСНА ВОЙНА ПО СВЕТА. ПАК В КНИГАТА НА КНИГИТЕ СТАВА ЯСНО КАКВА ЩЕ Е ЖЕСТОКАТА СЪДБА НА АНТИХРИСТА И НЕГОВИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ. ХА СЕГА СИ СПОМНЕТЕ КАК ТРЪМП ЛЪЖЕШЕ И ОБЕЩАВАШЕ НЕЩА КОИТО НЕ ИЗПЪЛНИ И СЕГА ТРЪМП И ЦИОНИСТКОТО МУ САТАНИСТКО ОБКРЪЖЕНИЕ ДОКАРАХА СВЕТА ДО ПРАГА НА ВОЙНА
130
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако погледнем реално, политическите системи в Русия и Иран са на светлинни години по-демократични от тази на Саудитска арабия. Обаче със саудитите американците нямат никакъв проблем. Даже са най-близки съюзници. Тогава за какви ценности говорим. Всичко е пари, приятелю!!!!!
129
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За фалиралата ционистка клоака-САЩ с непосилния си държавен дълг от над 29,1 трилиона $ няма друго спасение освен една голяма световна война с която да си дръпнат икономиката.Така стана при предишните две световни които ционистките банкери от Уолстрийт запалиха и извлякоха баснословни печалби ,като воините се водеха далеч от бреговете на САЩ ,сега обаче е друго САЩ сами тръгват на война срещу Русия и Китай и ядрените С.Корея и Иран на които ядрените ракетки спокойно достигат всяка точка в US
128
19
 
3
 
! Отговори
ST преди 6 години
Тръмп влезе в монопола на политиците. И колко е сгрешил Путин. Направо Путин е ***, а Тръмп предателя, а американските политици от кариерата работят за просперитета на аМЕРИКА. НОВА -стара пропагандна кампания. Чудно защо обама нямаше такава кампания? Той почти обърна цялата политика на сащ ама беше от политическата каста.
127
23
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Както написах и по-долу ..... Късно е либе за китка ! Плейбоят с оранжевия перчем, не постъпи много коректно с клетата путин.ка .... първо я прелъсти с обещания за гореща любов, после се възползва от услугите и, а накрая последва драматичен обрат .. и той просто я изостави .... !!!
126
20
 
7
 
! Отговори
коментатор преди 6 години
анализ на наивен четвъртокласник.. втория срок
125
12
 
40
 
! Отговори
Asan преди 6 години
селинджъри кога ще обсъдите намесата на САЩ по целия сват, както и с какво държат продажните си марионетки:)
124
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е окупирана от американците и я командват от посолството. Суфлират на послушковците си и си мислят, че ще могат до безкрай да водят за носа срещу жълти стотинки една древна нация. България е руска зона на влияние, не турска, не американска. Платените лъжи винаги провокират истината. Грантаджиите да си разправят лъжите на друго място.
123
10
 
32
 
! Отговори
григор преди 6 години
Руснаците са полезни, защото единствени се опъват на наглите гринговци, които се самозабравиха. Лошото е, че те са същите мегаломани и недай боже пак да ни опипат в сферата си на влияние
122
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е тактиката на говедарите и техните ***. Провокации и диверсия. Само че петролът намалява навсякъде и не се очаква адекватен заместител скоро. С този раздут военен бюджет, дългова спирала и растяща омраза в арабския свят към американците още след пет години ги виждам как вместо на шевролети американците ще се возят на Путин на дедовия...
121
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Като не е световна сила,защо не я гледат с пренебрежение,а така живо ги интересува
120
24
 
8
 
! Отговори
Карбовски преди 6 години
Българинът беше вдъхновен фашист,екзалтиран комунист,всеотдаен либерал....такъв,какъвто им трябва.Убий българина ....въпрос на време е.
119
40
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Не е вярно, че Русия не е световна сила ! Тя е номер едно по производство на препарат за вана, които става и за пиене, номер едно са по наркомания, мизерия, престъпност, пиянство и все такива яки неща ! :D Такава страна никой не е успял да покори, няма и да успее никога. Вие да сте видели някой да превзема голяма купа с тор ?
118
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тралала, ала бала пълен балон е тоя анализ. Нищо не се е излъгал Путин, борбата е много дълбока и Тръмп е просто една пионка в нея, която беше единствения възможен вариант за опит за борба със статуквото в света и много сериозни сили, срещу които Русия и някои други държави са тръгнали. Тези сили се въртят от ФЕД и бандата банкери, на които е, те финансираха яко Хилъри и Тръмп не им е много удобен. Затова и го смилат постепенно, а той се поддава. Битката е много сериозна и не е за ден два.
117
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано се сбият по-скоро. 70 години без свястна война ! Писна ми вече. Крайно време е да се изправят единствено срещу друг и да имаме краен победител, та ако ще и един човек да е.