Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?

Опозиционери настояват: Москва е поставена наравно с Техеран и Пхенян!
2 авг 2017 21:18,
430
Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?
Снимка: архив Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да подпише приетия от Конгреса законопроект за нови санкции срещу Русия, а Кремъл разглежда възможности за "осезаем отговор". Междувременно руската опозиция търси рецепти за изход от санкционната криза, пише в. "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Според лидера на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов Кремъл ще отговори с още по-силно "затягане на гайките" в Русия. Изход за Русия е да смени властта по демократичен път, а после да отстрани и самата причина за антируските санкции. Политикът припомня, че те са наложени заради анексията на Крим и руските действия в сепаратистка Източна Украйна, а наскоро се появиха и още два повода - намесата на Русия в американските избори и военната й кампания в Сирия.

По думите на Григорий Явлински, основател на опозиционната партия "Яблоко", новият американски закон "поставя Русия наравно с Иран и Северна Корея", което "символизира пълния крах на цялата външна политика на Путин-Лавров" - руския президент и неговия външен министър.

Русия е на път да бъде изолирана изцяло, изключена от световната финансова система, отрязана от глобалните капиталови пазари, предупреждава той, цитиран от БТА.

Дори в сегашната ситуация обаче има разумни предложения за изход от кризата, смята Явлински. На първо място според него се налага реформа в руската икономика, за да не зависи тя от износа на петрол и газ. Москва трябва също да отмени своите контрасанкции и да свика международна конференция по международноправното положение на Крим. Освен това Русия трябва да изтегли военните си, взели уж отпуск, за да се бият за сепаратистки Донбас, и да спре антиукраинската пропаганда.

Санкциите ще имат най-печални последици за федерацията, убеден е и Михаил Ходорковски, основател на опозиционното движение "Отворена Русия".

"Те окончателно, за дълги десетилетия ни разменят местата с Китай в науката и технологиите", затова Русия - " една 140-милионна страна, е обречена да изостане през 21-и век", казва опозиционерът. Той настоява за смяна на властта и на политическия режим в Русия като цяло.

Вестникът впрочем смята, че призивите на опозицията няма да бъдат чути.

"Също като навремето в Иран, когато подгрявани от телевизията хора палеха американски знамена с викове "Не се плашим от санкции". И в крайна сметка се озоваха сред глад, мизерия и пълна изолация от света, продължаваща до ден-днешен. (Предстоящото) подписване на нови санкции от Тръмп доближава Русия до този страшен сценарий", алармира "Независимая газета".

Никой не искаше истински да воюва с руснаците заради Крим и Донбас. Вместо това обаче бе разпалена икономическа война, обобщава германският политолог Александър Рар в статия за седмичника "Аргументи и факти".

Новите санкции са много сурови. Насочени са не само срещу инфраструктурните проекти на руската промишленост - енергийни и други, но и срещу западните фирми, действащи от десетилетия на руския пазар. Това е удар по самата сърцевина на отношенията между Запада и Русия, по онези страни, които през последните години се обявяваха за по-тесни връзки с Москва, отбелязва той.

"И сега за Европа идва моментът на истината. Тя няма как да се преструва и занапред, че нищо не е станало, да се сниши и да чака. Европа трябва или да преглътне горчивия хап и да приеме статута на вечен васал на Америка, или да защити правото си да води самостоятелна политика. Да се разграничи от САЩ - с всички произтичащи последици", заявява германският аналитик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
2
 
! Отговори
Напомняне преди 6 години
Явлински, Ходорковски и Касянов бяха сред недосегаемите по времето на Елцин. Не е нужно тези лица да бъдат удостоявани с епитети. Самото им излизане на преден план (не само в този материал) е поредният пример на грубо вмешателство във вътрешните работи на Русия от страна на САЩ. Нищо ново. Преди години имаше филм, показван и в България, в който американци се хвалеха с това, че са направили възможно избирането на Борис Елцин за втори мандат като президент на Руската федерация.
282
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
А да забелязвате как в последно време доларът върви стремглаво надолу? Няма спирка! Леле краварите май наистина го закъсаха...
281
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще спрат износа на лади -самари за САЩ буахахахахаха
280
9
 
15
 
! Отговори
Кой поръча преди 6 години
КОй поръча тази антируска статия? Добре ли плащат?
279
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те никога не научават езика, дори и след 40 години.Не могат.Кой каза, че се разбираме без преводач... я питайте някой, който не е учил руски ?!
278
4
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До рускиня 354 Алооо, рускинята , от колко време си у нас , че не знаеш български.Ти си като нашата Гошка в Испания.
277
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RUSIA DA BOMBARDIRA KOCINATA I DA SE SVARSHVA.
276
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стокооборотът ни с Македония е по-голям от този с Русия!Проверете!Нищо не губим и ние от санкции, контрасанкции идруги подобни.
275
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще изнася газ за ЕС защото иначе няма да имат никакви приходи.Контрасанкциите на Кремъл към САЩ не значат нищо за Америка, тя няма какво да губи от Русия.Живейте спокойно, няма за кво да се тревожите.
274
9
 
8
 
! Отговори
Кой ви излъга ? преди 6 години
Защо санкциите да са срещу ЕС?Наистина сте неграмотни :)))Санкциите са само от страна на САЩ !САЩ ограничават движението на определени стоки и капитали, това е едностранно решение на САЩ.Тръмп подписва за САЩ.Вие в русия ли живеете, че нищо не схванахте ?!
273
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност сега санкциите са насочени и срещу ЕС. Въпросът е дали ЕС иска и може да води собствена политика в интерес на гражданите на ЕС?
272
2
 
14
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Време е Европа да стане самостоятелен играч.
271
19
 
10
 
! Отговори
Ичо преди 6 години
А бе, няма какво да се лъжем. Всичко руско е ***!
270
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И всяка втора дума в рускя говор е "***".Каквото и да значи
269
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където се е докоснала Русия следват мизерия и бедност.Русия има богатства, но е бедна.Куба- бедна.Венецуела е 3-та по залежи на нефт, но е бедна.Държавите от бившия СИВ - бедни.Това е наследството от Русия.И алкохолизъм като допълнение.
268
8
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Къщата и винаги е ***, чиниитте неизмити, тя е чорлава, пияна и вечно мрънкаща------------------------това съпругата ти такава - приеми мои съболезнования
267
6
 
13
 
! Отговори
рускиня до 350 преди 6 години
Ами трябваше по малко по "забегаловки" да ходиш. Повечко в Мариинка, Пушкински музей , Ермитаж - тогава и речника би бил по-друг. Да не говорим какъв речник чувам по превозни средства в "европейска столица" София. Направо Бекингемски дворец. Доли правя глобален извод за простащина на всички българи ?
266
8
 
19
 
! Отговори
рускиня до 345 преди 6 години
Относно продукти-кога за последно си ял вкусен истински домат?Пластмаса по сергии не се брои за такъв.Аз го ядох това лято в Петербург-доставка от Дагестан.Единствена липса се усеща с френски сирена-бри, рокфор и омари.Кога за последно ял омар с бри сирене?Останалите продукти в Русия въобще не липсват. Риба, пилета, телешко, свинско, овче. Картофи, моркови зеле домати, краставици - млечни продукти по вкус няма да описвам,защото ти просто нямаш идея какво е руска сметана. Айде със здраве
265
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото рускинята е готина до 20... после става тьотка.Къщата и винаги е мръснa, чиниитте неизмити, тя е чорлава, пияна и вечно мрънкаща.
264
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами това научих от работата си в Русия - всички са суки вокзальнъе, алкоголики, пиздяци, ***, водочку давай.Това беше речника на руските хора в метрото, спирките, кафетата, магазините. Всички така си говорят.И са вечно пияни или в махмурлук.Това видяхме за 1,5 г. В Москва, Питер, Казан.