Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?

Опозиционери настояват: Москва е поставена наравно с Техеран и Пхенян!
2 авг 2017 21:18,
430
Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?
Снимка: архив Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да подпише приетия от Конгреса законопроект за нови санкции срещу Русия, а Кремъл разглежда възможности за "осезаем отговор". Междувременно руската опозиция търси рецепти за изход от санкционната криза, пише в. "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Според лидера на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов Кремъл ще отговори с още по-силно "затягане на гайките" в Русия. Изход за Русия е да смени властта по демократичен път, а после да отстрани и самата причина за антируските санкции. Политикът припомня, че те са наложени заради анексията на Крим и руските действия в сепаратистка Източна Украйна, а наскоро се появиха и още два повода - намесата на Русия в американските избори и военната й кампания в Сирия.

По думите на Григорий Явлински, основател на опозиционната партия "Яблоко", новият американски закон "поставя Русия наравно с Иран и Северна Корея", което "символизира пълния крах на цялата външна политика на Путин-Лавров" - руския президент и неговия външен министър.

Русия е на път да бъде изолирана изцяло, изключена от световната финансова система, отрязана от глобалните капиталови пазари, предупреждава той, цитиран от БТА.

Дори в сегашната ситуация обаче има разумни предложения за изход от кризата, смята Явлински. На първо място според него се налага реформа в руската икономика, за да не зависи тя от износа на петрол и газ. Москва трябва също да отмени своите контрасанкции и да свика международна конференция по международноправното положение на Крим. Освен това Русия трябва да изтегли военните си, взели уж отпуск, за да се бият за сепаратистки Донбас, и да спре антиукраинската пропаганда.

Санкциите ще имат най-печални последици за федерацията, убеден е и Михаил Ходорковски, основател на опозиционното движение "Отворена Русия".

"Те окончателно, за дълги десетилетия ни разменят местата с Китай в науката и технологиите", затова Русия - " една 140-милионна страна, е обречена да изостане през 21-и век", казва опозиционерът. Той настоява за смяна на властта и на политическия режим в Русия като цяло.

Вестникът впрочем смята, че призивите на опозицията няма да бъдат чути.

"Също като навремето в Иран, когато подгрявани от телевизията хора палеха американски знамена с викове "Не се плашим от санкции". И в крайна сметка се озоваха сред глад, мизерия и пълна изолация от света, продължаваща до ден-днешен. (Предстоящото) подписване на нови санкции от Тръмп доближава Русия до този страшен сценарий", алармира "Независимая газета".

Никой не искаше истински да воюва с руснаците заради Крим и Донбас. Вместо това обаче бе разпалена икономическа война, обобщава германският политолог Александър Рар в статия за седмичника "Аргументи и факти".

Новите санкции са много сурови. Насочени са не само срещу инфраструктурните проекти на руската промишленост - енергийни и други, но и срещу западните фирми, действащи от десетилетия на руския пазар. Това е удар по самата сърцевина на отношенията между Запада и Русия, по онези страни, които през последните години се обявяваха за по-тесни връзки с Москва, отбелязва той.

"И сега за Европа идва моментът на истината. Тя няма как да се преструва и занапред, че нищо не е станало, да се сниши и да чака. Европа трябва или да преглътне горчивия хап и да приеме статута на вечен васал на Америка, или да защити правото си да води самостоятелна политика. Да се разграничи от САЩ - с всички произтичащи последици", заявява германският аналитик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
1
 
! Отговори
олег преди 6 години
Само *** има ядрени ракети!
222
6
 
4
 
! Отговори
олег преди 6 години
А Сребреница също е косвено на руската сметка щото можеха да ги спрат.
221
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИЖТЕ САМО КОИ СЕ РАДВАТ НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ-ТОВА СА ДВЕТЕ ЕВРЕЙСКИ *** ХОДОРКОВСКИ И ЯВЛИНСКИ,САМО ДА ГИ СВЕТНА КАКВО МОЖЕ ДА СТАНЕ САЩ МОЖЕ ДА СИ НАЛОЖАТ САНКЦИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ, НА КОЕТО МОСКВА ЩЕ ОТГОВОРИ С ВЪРЪЖАВАНЕ НА ХИЗБУЛА И НЯКОЛКО ЯДРЕНИ КРИЛАТИ РАКЕТКИ СЪС СРЕДЕН ОБСЕГ НА ДЕЙСТВИЕ ,КОИТО ЩЕ РАЗГЪРНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СИРИЯ В РУСКИТЕ БАЗИ ТАМ И ЩЕ ГИ НАСОЧИ КЪМ ГАЛЕНОТО ДЕТЕ НА САЩ -ИЗРАЕЛ И КАТО МИ ПИСНАТ ОНИЯ ПЪЗЛИВИ ЕВРЮХИ И САНКЦИИТЕ ЩЕ СА ДОТАМ.
220
8
 
1
 
! Отговори
олег преди 6 години
Разликата между Косово и Крим е Сребреница¡!!!!!!!
219
2
 
9
 
! Отговори
jimmy преди 6 години
руснаците от хазарски произход нещо са се активизирали да риват:)
218
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаха, гладните кокошки просо сънуват, истинския крах за Русия ще е ако тия предатели някога дойдат на властза щастие такива варианти нема, и следващите избори Путин ще ги изрине, защото руснаците знаят, колкото и да е зле под краварски санкции, ще е много по-зле под краварско иго
217
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ никога няма да имат независим президент. Путин донякъде е прав, като казва, че който и да дойде на власт там, политиката не се променя. Може би само Кенеди имаше смелостта да промени нещо и затова го свитнаха. ЦРУ контролира политиците и ги държи чрез компромати, а самото то е инструмент на кликата на банкстерите и една банда милиардери с болната идея да контролират целия свят. Това обаче няма щанс да се случи, защото Сащ не са всесилни, нито военно, нито икономически.
216
11
 
5
 
! Отговори
кик преди 6 години
Американците не искат да контролират целия свят, те го правят още от 90-та година , когато собственоръчно унищожиха СССР. Днес Русия е като един селски батка с който никой не иска да се бие защото ще се наложи да го убиеш накрая.
215
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо само за войни говорят руснаци и русофили ?!Трета световна ?!Боярищника ви е изцедил ума...
214
2
 
4
 
! Отговори
**** преди 6 години
До-290:А нещо за косово да кажеш тогава,кажи ми каква е разликата между Крими Косово?
213
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е най-добра в създаването на проблеми, войни, глад, мизерия... и тормози с това собствения си народ.
212
1
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към 290 Те с добри намерения Те тяхната територия са я облагородили ,инфраструкторирали, урбанизирали ,,, и сига искат това добруване и по други земи
211
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка държава позволила си да краде чужда земя през 21 век трябва да получи пълно международно изолиране. Иначе ще се даде път и други да го правят. Русия НЕ постъпи добре и това го видя целия свят. Но за нея е нормално да НЕ постъпва добре. Рано или късно пак ще плаща за действията си.
210
16
 
12
 
! Отговори
кк преди 6 години
Заради Крим да унищожиш икономиката на най-голямата страна и да обречеш 140 милиона на мизерия, е това е висш пилотаж в политиката - Путин.
209
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще оцелее от санкциите.Но ще се върне в 11-ти век.Оцеляването нищо не значи като останат най-неразвитата страна в Азия.
208
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ не могат да фалират.И света не може да си позволи САЩ да фалира ;)Китай извършва 85% от търговията си само със САЩ, така че и китайците искат американците да могат да купуват от тях ;)Само Русия никъде не се вписва:Газ ще дойде от Катар, през Сирия. Иран вече продава газ на Китай. В Черно море откриха газ в шелфа. По-евтино ще е да внасяме и газ от Турция.
207
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ръснаците много ще сгрешат ако слушат тези опозиционни партий. Видяхме какво донесе за Русия и за нас стоплянето на отношенията със запада.
206
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дубай стана страхотен с малко нефт.Русия има огромни богатства но е бедна като Сомалия, сравнена с Дубай ;)Липсата на мозъкк води до тази бедност в Русия.
205
7
 
11
 
! Отговори
АТОМНИЯ преди 6 години
Ще има скоро " наигрались " . Просто не мога да разбера , защо още Вовата ги бави тези *** ??? Няма нужда да дават фира чрез оръжие , просто спира разплащането в долари , изтегля си активите от САЩ , разпродава акциите им на китайците и СЮРПАЙЗ !!!! Ако гейовете от ЕС не се вземат " у рЪце " намаляване на доставките с 2/3 в подходящото време и икономиката на ЕС за 48 ч. е заминала ..., възтановяването ще е изключително трудно и ще погълне огромни финансови средства . Това е :)))) УМНАТА
204
13
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към 300 Българино (си ли Българин?) знаеш ли в момента какъв е разтежът в България? 3,6! Някой нещо да каже За природните ресурси - ми те с от Бог,бе момче Знаеш ли ,руско нищожество , ако се играе 1-1 какво Русия я чака? Продава минерални ресурси - с каква печалба,ами ако отговорят със същото?Ще го доизясня-продаваш ми 1м2 газ с норма на печалба ,,, продавам ти Мерцедес със СЪЩАТА норма на печалба Схващаш ли